top of page
Stacked Books
ARCHIVES
csontvary.jpg

IN MEMORIAM

Csontváry Kosztka Tivadar

(1853 - 1919)

Június 20-án 100 éve halt meg a patikusból lett expresszionista, posztimpresszionista kiváló festőnk, Csontváry Kosztka Tivadar. Szeretett utazni, számos képét a Balkán ihlette.

Egyik legismertebb festményével, az 1903-ban készült "Római híd Mosztarban" cíművel emlékezünk rá.

2019.06.18.

Véget ért a 42. Utazás kiállítás és a Budapest Boat Show

A vártnál nagyobb bővülés és következetes építkezés. Ez jellemzi a nemzetközi és a hazai turizmust, és ez a két tényező határozta meg a most véget ért 42. Utazás kiállítást is, amely a tavalyinál lényegesen több, mint egy 35 ezer látogatót fogadott. A HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontba 30 ország 300 kiállítója hozta el idei újdonságait. Magyarország első számú turisztikai kiállításának középpontjában az aktív kikapcsolódás és a kaland állt. Sikerrel debütált az új párosítás: az Utazás és a Budapest Boat Show kiválóan egészítették ki egymást.

A szakemberek szerint a látogatószám

emelkedése a hazai vásárlóerő bővülését

és a nemzetközi turizmus erősödését is jelzi.

Forrás: HUNGEXPO

utazás logo_1.jpg

Főzz a tunéziai séffel!

 

Fantasztikus hangulatban telt az immár második

alkalommal megrendezett tunéziai főzőshow, amit

a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal gasztro-rajongó partnereinek szervezett a Gastropolis Főzőiskolában. A szervezők évről-évre egy izgalmas tunéziai menüsort állítanak egy tunéziai séf segítségével, aki azért érkezik Magyarországra, hogy az itthoni gasztrobloggereknek és gasztronómiai újságíróknak megtanítsa ezeket a tunéziai specialitásokat. Az ételek elkészítését és a csapatok munkáját nagy lelkesedéssel követte a háromtagú zsűri Viszkok Fruzsina, Jancsa Jani és Wolf András.

 

Tunézia nem csupán egy népszerű üdülőhely a magyarok körében, de a gasztronómiája is említésre méltó. Gazdag történelmi múltjának köszönhetően a konyhára is jellemző a nemzetek és ízek keveredése, római, török, francia és andalúz jegyeket lehet felismerni az ételekben. A napsütéses órák számának és a tengernek köszönhetően a zöldségek zamatosak, a halak mindig frissek. Ahogy a többi mediterrán országban, így Tunéziában is nagyon sok olívaolajat használnak az ételek elkészítéséhez. A tunéziai specialitások megkóstolása különleges élményt nyújt a speciális fűszerezése miatt. A legnépszerűbb fűszerek az édeskömény, a koriander és a harissa krém. A desszertek kihagyhatatlan hozzávalói a virágvizek és az arabmézga.

Mr. Mohamed Boujelben séf az esemény elején röviden köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, 1976 óta oktat tunéziai konyhai képzéseken, a tunéziai Toques Blanches egyik alapító tagja és szívügyének tekinti a tunéziai gasztronómia népszerűsítését. Az idei élményfőzésre egy klasszikus, tunéziai ételekből álló menüsort állított össze, amit lépésről-lépésre megmutatott a résztvevőknek. A mediterrán hangulatú főzés egy Ramadán böjti időszakra jellemző bárányhúsos zöldségleves elkészítésével kezdődött, amit egy nem mindennapi főétel előkészítése követett. A tintahal pucolása és a töltelék összeállítása valódi izgalmakat okozott a konyhában. Amíg főtt az első két fogás, egy könnyű nyári salátát és három színű mandulagolyókat állítottak össze a csapatok.

A főzés végeztével a kóstolás és pontozás vette kezdetét. Az értékelés során Wolf András, a zsűri képviseletében megköszönte a résztvevők lelkesedését és megdicsérte a csapatok kreativitását.

AMRITA SHER-GIL KULTURÁLIS KÖZPONT

60f90e972f874020f6db66933111774579d902c2

Pt Rajesh Gangani, Dr. Molnár György és András László CD-bemutató koncertje

2019.február 12., 17:30 h

 

Szeretettel várjuk Önöket az Amrita Sher-Gil
Kulturális Központban Pt Rajesh Gangani most megjelenő dupla cd-jének
bemutatójára. A dupla cd egyikén Rajesh Gangani szólóműsora, a másikon a
művész és magyar zenésztársai közös játéka hallható. Ebből kapunk ízelítőt
február 12-én az Auditórium színpadán.

 

Filmklub:  Poorna (hindi, 2017.) c. film vetítése

2019.februás 15., 18:00 h

 

Február 15-én 18.00 órakor a Filmklub következő vetítésére várjuk
Önöket. A film megtörtént eseményeket dolgoz fel. A történet szerint egy
Telenganában lakó tizenhárom éves őslakos kislány volt minden idők
legfiatalabb embere, aki megmászta a Mount Everestet.

Stepan Christanov szitárművész és Yuri Lebedev tablaművész koncertje

2019.február 26., 18:00 h

A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött a programok címének linkjén.

 

Helyszín:

Amrita Sher-Gil Kulturális Központ

1025 Budapest, Búzavirág u. 14.

3. Gangesz-Duna Kulturális Fesztivál és 4. Nemzetközi Jóga Nap

 

Gangesz-Duna Fesztivál és Nemzetközi Jóga Nap 2018 Magyarország

 

Sajtóközlemény

 

Június 21-én világszerte a Nemzetközi Jóga Napot ünnepeljük. Az elmúlt három év sikereit követően a Magyarországi Indiai Nagykövetség együttműködésben a helyi prominens jóga iskolákkal különböző programok megrendezésével szeretné felhívni a figyelmet az egészségtudatos életmódra azon emberek körében, akik követik India tradícióit, mind a művészetek, mind az ősi gyógymódok terén.

Idén megrendezzük a 3. Gangesz-Duna: Indiai Kultúrális Fesztivált és a 4. Nemzetközi Jóga Napot 21 magyar városban , Alsóörs, Balatonfüred, Békécsaba, Budapest, Debrecen, Eger, Esztergom, Győr, Kecskemét, Miskolc, Nagykanizsa, Nagykőrös, Nyíregyháza, Pécs, Sárvár, Somogyvámos (Krisna Valley), Sopron, Szeged, Szentendre, Veszprém és Zalakaros.

Az idei ünnep sorozat alkalmával, helyi jóga iskolák fogják bemutatni az ősi jóga gyakorlatot, amit Common Yoga Protocol-nak hívnak. A programot a helyi jóga iskolák Ankita Sood jóga szakértővel közösen dolgozták ki, aki az Indiai Nagykövetség, Budapestre delegált Jóga szakértője. Az Indiai Kulturális Kapcsolatok Tanácsa (ICCR) két társulatot küld az idei fesztiválra; 10 tagú Namame Gange Bharatnatyam társulat és (ii) 10 tagú Manipuri néptánc csoport. Namame Gange Bharatnatyam társulat előad egy drámai tánc koreográfiát India legszentebb folyójáról, a Gangeszről, amit már ősi idők

óta szentként tisztelnek és kulturális szempontból is meghatározó egész India számára. Az előadás témája India és Magyarország kulturális integrációja a két szimbolikus folyó, a szent Gangesz és a történelmi Duna segítségével.

Manipuri népi tánc csoport előadása a Pung Cholom, ami egy nagy művészi ritkaság és kifejezetten színpadi előadásra koreografált. Ez az első alkalom, hogy Észak-Kelet Indiából néptánc csoport lép fel

Magyarországon.

A Nagykövetség a Magyar Kormánnyal és a Helyi Polgármesteri Hivatalokkal dolgozik teljes együtt működésben mind a 21 városban az idei fesztivál szervezésén. Ennek a szellemében Június 23-24-én a Nagykövetség rendezésében zenei és tánc programok, nyilvános jóga órák lesznek a korábban említett

városokban ország szerte. Bollywood filmvetítéseket is szervezünk. Indiai művészetekben magas szinten jártas magyar művészek is szerepelnek program sorozatunkban.

További információért és részletes programért kérjük keresse fel a

rendezvény Facebook oldalát:

https://www.facebook.com/IDYGangesDanubeCFOI

A fesztivál promó videója az alábbi linken érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=qflmfl3g2oE

FRIDA KAHLO  -  REMEKMŰVEK A MEXIKÓVÁROSI MUSEO DOLORES OLMEDÓBÓL

A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria szervezésében megrendezésre kerülő “Frida Kahlo – Remekművek a mexikóvárosi Dolores Olmedo Múzeumból” kiállítás alkalmából a Mexikói Nagykövetség ma a Magyar Nemzeti Galéria C épületének kiállítótermében sajtótájékoztatót tartott.

A kiállítás 2018. július 07. és 2018. november 04. között lesz látogatható.

A 20. század talán legmeghatározóbb női művészének, a mára ikonná vált Frida Kahlónak a műveiből rendez tárlatot 2018 nyarán a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria. A mexikóvárosi Museo Dolores Olmedo, valamint más jelentős mexikói gyűjtemények jóvoltából több mint harminc festmény és grafika érkezik Budapestre. A válogatás – melyben a művész védjegyévé vált önarcképei mellett szerepelnek olyan jelentős művek is, mint az első vászonfestményeinek egyike 1927-ből, valamint életrajzi ihletésű képek, portrék, szimbolikus tartalommal telített alkotások, rajzok, illetve fotók – betekintést enged Frida Kahlo szuggesztív, ám testi és lelki gyötrelmekkel teli belső világába, valamint az általa megélt és újrateremtett, mitikus valóságba.

2018.07.05.

Forrás: Mexikói Nagykövetség és www.mng.hu

Jal Mahal palota, Jaipur, India  -  (c) Jakatics Róbert

DSCF1376.jpg

HÚSVÉT 2019

A régmúlt idők élete rengeteg szállal kötődött a természethez. Az akkori emberek munkáját, mindennapját, örömét, bánatát nagyban befolyásolta a természet örök és rendszeres változása. A hidegben és a melegben, a sötétségben és a fényben az élet és a halál párhuzamát vélték, ami a mára átörökített hagyományokban is tükröződik. Most, hogy már a böjti szelek fújnak a kereszténység legfontosabb ünnepe közeleg, amit számos néphagyomány és szokás ölel körbe, hogy a testi-lelki és természeti megújulás még teljesebb legyen.

© Copyright
bottom of page