top of page
Refreshing Juices

ITALOKRÓL

mértékkel

898649-gorgerous-absinthe-wallpaper-1920

ABSZINT

"ZÖLD TÜNDÉR"

a

Az első pohár után olyannak látod a dolgokat, amilyenek,

A második pohár után olyannak látod őket, amilyennek szeretnéd őket,

A harmadik pohár után olyannak látod őket, amilyenek valójában,

S ez a legszörnyűbb dolog a világon…

© Copyright
glasses-absinthe-with-brown-sugar_82893-

Oscar Wild - akitől a fenti idézet származik -, nem volt egyedül a művészek világában, aki kreativitása fokozására használta ezt a smaragdszínű, kivételesen magas alkoholtartalmú, fehérürömből, ánizsból, édesköményből és különböző gyógynövényekből  készített kesernyés italt.

 

A fehér ürmöt, ami állítólag a világ legkeserűbb növénye, az ókorban gyógyításra használták.

Hazánkban kolostorkertekben termesztették a szerzetesek és elixíreket, gyógyteákat készítettek belőle. A fehér ürömből nyert illóolajat belsőleg görcsoldásra, féregűzésre, külsőleg pedig reumás fájdalmak csillapítására használták.   

 

Ami a belőle készített italt illeti, fontos  megemlítenünk két fő hatóanyagát, az abszintint és az ürömolajat.  Állítólag 1 gramm abszintin 100 liter vizet tesz érezhetően keserűvé. Az ürömolajban pedig kis mennyiségben idegmérgek találhatók, amelyek a túlzott mértékű fogyasztás során hallucinációkat, hosszú távon pedig függőséget is okozhatnak. Ezért is nem ajánlott az ital mértéktelen fogyasztása.

 

A XIX. század közepére az abszint említett tulajdonságának köszönhetően fekete bárány lett az alkoholos italok között, és gyártását Európa majdnem teljes területén teljesen be is tiltották. Kivételt csak azok az országok képeztek, ahol egyébként sem volt nagy múltja az italnak.

Másodvirágzását az abszint az Európai Uniónak köszönheti,  szigorú ellenőrzés mellett 1991 óta újból szabad gyártani, de ma már  a gyártásához fekete ürömöt használnak, ami a hallucinogénnek tulajdonított  tujon nevű összetevőt nem tartalmazza.

 

Az történelmi abszint alkoholtartalma 45 % és 78 % között van. A napjainkban kapható abszintek  alkoholtartalma is ebbe a tartományba esik, ugyanakkor kapható 90 %-os is! Az abszintet a  magas alkoholtartalom miatt többnyire hígítva, rituális módon fogyasztják.

110172-absinthe-antitoxin-50cl-800x1200.

Az eredetileg Svájcban feltalált, de Franciaországból hódító útjára indult italnak öt hivatalos minőségi fokozata van, melyek a legmagasabbtól kezdődően a következők:

Absinthe Suisse - nem a származási országra utal az elnevezés, hanem a különösen magas alkoholtartalomra és minőségre. Előállítása során 85 %-os alkoholba áztatják a szárított gyógynövényeket, majd kevés víz hozzáadása után desztillálják, további gyógynövények hozzáadásával  színezik, 68-72 %-ra hígítják és hónapokig hordókban érlelik.

Absinthe fine  - ugyancsak 68-72 %-os, de a párlat egy részét tiszta szesszel helyettesítik.

Absinthe demi-fine  - 50-60 %-osra hígított ital.

Absinthe ordinaire  - 45-50 %-os alkoholtartalmú ital.

Absinthe des essences - a legalacsonyabb alkoholtartalmú, tiszta szesszel kevert növényi olajokból készült, gyengébb minőségű  ital.

Ma már nem készítenek Absinthe Suisse-t, az eredeti abszinthoz az Absinthe Fine áll legközelebb, de nem érlelik olyan hosszú ideig. A zöld szín egyrészről a gyógynövények klorofiltartalmának köszönhető, de a változatos árnyalatok eléréséhez ételfestéket is használnak. Kapható áttetsző, színtelen (La Bleue) ital is. És hogy az se okozzon gondot, hogy a zöld szín nem harmonizál minden koktéllal, színpompás piros, kék, vagy akár fekete színű abszintek is vannak forgalomban.

A rituálé

Az abszintfogyasztásnak komoly kultusza alakult ki. A Zöld Tündér rajongói kétféle lehetőség közül választhatnak. Az italt mindkét esetben nagyobb méretű, tulipánkehely formájú pohárba töltik, legalább 2-3 cm magasságban. A speciális, lyukacsos abszintkanálba 1-2 szem kockacukrot raknak.

Az egyik fogyasztási mód szerint a  pohár fölé helyezett lyukacsos kanálban lévő kockacukorra lassan jeges vizet csurgatnak, amitől az ital sejtelmes sárgászöld, opálos színt kap, és a cukor enyhíti az ital keserű ízét.

A másik módszer rajongói a kockacukrot belemártják az abszintba és meggyújtják, majd a cukor karamellizálódását követően leöntik  jeges vízzel, és akkor keverik bele az italba. 

Lehet, sőt biztos, hogy ma már nem érjük el azt a hatást az abszintfogyasztással, amiért oly sok művész fogyasztotta a XIX. században, de legalább biztosak lehetünk benne, hogy a mértékletes fogyasztásnak és az EU-előírásoknak köszönhetően sem abszintvakság, (szélsőséges esetben abszinthalál!) sem hallucináció, sem a függőség kialakulásának veszélye nem fenyeget bennünket.

 

Sághi Ágnes

absinthe-robette-vintage-food-drinks-pos
i646.jpg
images.jpg
bottom of page