top of page

NAGYVILÁG

Ajman – az Emirátusok legkisebb gyöngyszeme

Ha az Emirátusokról hallunk, azonnal a felhőkarcolók, a földből az utóbbi évtizedekben szédületes tempóban kiemelkedő modern városok, ugyanakkor a mesés kelet jut eszünkbe. Nos, ez igaz Ajman esetében is. Az emirátusok „legkisebb tesójára” -  amely mindössze 260 négyzetkilométernyi és 250 000 embernyi lakosú -, ugyanez jellemző. Csak ámulunk az irdatlan méretű épületek láttán, amelyek mindegyikében egy városnyi ember elfér. Itt minden hatalmas és modern.

 

Az álmos kis hercegség életébe a mintegy 40 éve felfedezett olajkészletek hoztak szédületes változást. Ekkor úgy látták jónak a hercegségek vezetői, ha egyesítik erőiket és 1971-ben megalakult az Egyesült Arab Emírségek Ajman, Sharjah, Abu Dhabi, Dubai, Fujairah, Umm Al Quwain és Ras Al Khaimah részvételével, amely azóta egy országként működik, megtartva bizonyos helyi szabályokat, szokásokat az egyes tagoknál.

 

Nos, ezt a komoly fejlődést tanúsíthatjuk mi is. Az egyik legjelentősebb beruházást tekinthettük meg a város északi részén, melynek neve Al Zorah. Egy természeti különlegesség: meseszép mangrove erdők a központja az egyedi életstílust lehetővé tevő építkezésnek. A kivételes helyszínen a legkülönfélébb vízimadarak, többek között flamingók élik mindennapi boldog életüket hatalmas csoportokban.  

Szöveg és fotók:  Szeszler Szilvia

Szintén az új látványosságok közé tartozik a mintegy másfél kilométernyi Marina District, amely végleges formájában yacht klubnak, éttermeknek, üzletsoroknak, sétányoknak és egy kerékpárútnak is otthont fog adni. A már említett múzeumon túl jelentős látnivaló az Ajmani Arab Ménes telep és az Ajman Lovasklub is, mely bizonyítéka a híres arab lovas kultúrának a jelenben.

 

Ajmanban a közlekedésről alapvetően elmondható, hogy rendkívül jól szervezett és olcsó. Az egyik nagy vonzerő, ha már itt vagyunk, hogy a környező emirátusokat könnyen elérhetjük, fél órán belül átmehetünk Sharjah-ba, mely körül öleli Ajmant, de egy órán belül Abu Dhabiban vagy Dubaiban is lehetünk. Ehhez igénybe vehető bárhol a taxi szolgáltatások bármelyike, autót is bérelhetünk.

 

Ahogy az  Emirátusokban mindenhol, itt is az Iszlám a hivatalos vallás, amelyet gyakorolnak is a helyiek. Naponta ötször imádkoznak, legtöbbször mecsetekben, hangszóró figyelmeztet az éppen aktuális imaidőre. A hivatalos pihenő nap a péntek, amikor a legtöbb üzlet zárva van. Az utazók által látogatott helyek általában ilyenkor is nyitva vannak és üzemelnek. A Ramadán idején a muszlimok nem fogyasztanak ételt a nap folyamán és a nyilvános étkezések is korlátozottak emiatt számukra.

Jellemző, hogy a helyiek nyilvánosan a nemzeti viseletet hordják. A férfiaknál ez a dishdasha vagy khandura: egy fehér hosszú ingruha, amelyet a fejen egy fehér vagy piros kockás fejkendő kísér, melyet fekete zsinórral erősítenek fel a fejükre (agal). A nők a fekete abaya-t viselik, amely egy laza köntös szerű fátyolos viselet, amely alatta levő hétköznapi ruhájukat fedi, ezt egy fejen hordott sállal egészítik ki, melynek a neve sheyla. Van, aki egy vékony sállal az arcát is eltakarja.  

bottom of page