top of page

APP'RA MAGYAR!

lackó_vrt5_1200px.jpg
Tóth László írása

Legyen utazás, kirándulás, barangolás, gyalog, két keréken vagy vízen, civilizált környezetben, vagy úttalan utakon, általánosságban elmondható, hogy ha megtervezni nem is mindig, de visszaemlékezni, feleleveníteni nagyon is szeretjük ezeket az aktivitásokat. Csemegézzünk hát olyan számítógépes és telefonos alkalmazások között, melyek kézenfekvőek lehetnek keresésben, tervezésben, rögzítésben, memoárok összeállításában, illetve ajánlunk nem szigorúan ilyen célokat szolgáló, de az élményeket, kíváncsiságot szélesebben kielégítő szolgáltatásokat is.

termeszetjaro.png
orseg_vagott.jpg
gomba.png
madarhat.png
guideathand.png
dunaipoly_vágott.jpg
geoladak.png

Korábban cikkeztünk ha nem is az egyik legnagyobb, de biztosan az egyik legátfogóbb túrázást támogató alkalmazásról, a Természetjáróról. Azért éreztük szükségét az ismételt megemlítésének, hogy bemutassuk a nemsokára bevezetésre kerülő továbbfejlesztett funkciókat; a szűrés sokat finomodik: a túrák nehézsége, távja, időtartama, szintemelkedése is kiválasztható lesz, működni fog a közvetlen navigáció a látnivalókhoz vagy túrákhoz, olvashatóbbá válik a térkép, illetve a 3D repülés is elérhető lesz telefonra, úgy mint a honlapon. Ezzel egy időben hívják fel a fejlesztők a figyelmet arra, aki még nem regisztrált saját fiókkal az alkalmazásban, tegye meg még a április közepe előtt, hogy az addigi kedvencei, rögzített túrái, tartalmai így az app felhőjében elmentésre kerüljenek szinkronizálás után. Aki nem ismerné az alkalmazást, annak a következőket érdemes tudnia róla: gyalog-, kerékpár-, vízitúra útvonalak gyűjteményét foglalja magában, emellett terepfutók is találnak maguknak kihívásokat csokorban, továbbá kisvasúti ajánlókat is találunk a segítségével. Külön kiemelendő, hogy a túraútvonalak szintprofilját is megtekinthetjük. A Kék túra olybá tűnik reneszánszát éli, ez is megtalálható, sőt külön menüpontot szenteltek neki. Az útjainkat, helyeket tudjuk menteni kedvencek közé, ha megyünk, akkor tudjuk rögzíteni, szálláshelyek széles választékában böngészhetünk - a barlangoktól kezdve kulcsosházakon át a kastélyszállókig -, látnivalókat - kilátókat, várakat, vadasparkokat többek között - külön menüpont tartalmazza, mindezeket térképen is vizualizálhatjuk. Kimerítően bőséges leírást olvashatunk minden korábban említett elemről, sőt akik végigjárták vagy meglátogatták a helyszínt, útvonalat, saját beszámolót is írhatnak róla, képeket is tölthetnek fel, ezzel gazdagítva a olvasottakat.

Megemlítendő, hogy a legtöbb nemzeti parkunknak van saját appja is, pl a Duna-Ipoly Nemzeti Park is tart számon egyet. A park területén vezető útvonalak, tanösvények között böngészhetünk, kereshetünk, azok hosszát leírását ismerhetjük meg. Megemlíthetjük az Őrségi Nemzeti Park, Bükki Nemzeti Park saját területére vonatkozó segédjeit, a teljesség igénye nélkül.

A Kisvasutak szerelmesei is megtalálják célzottan a nekik való, ugyanezen név alatt futó programot, amely kifejezetten hazánk keskeny nyomtávú vasútjait gyűti össze. Mellékesen a közelben levő szállásokat is összegyűjtötték benne, ami viszont nagy extrának számít, az a vonat tracker, amivel a vasúti járművek valósidejű követését a trainspotterek nagyra értékelhetik.

 

Akik emlékeznek és forgatták a búvár zsebkönyvek sorozat darabjait, azok nagy valószínűséggel kedvelni fogják a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület és a Magyar Madártani Egyesület közös égisze alatt készült, az állatok e három osztályára dedikált alkalmazását, a Madárhatározót illetve a Kétéltű- és hüllőhatározót. Mindkettőt ugyanaz a csoport készítette, így szerkesztésükben és funkcióikban megegyeznek. Alapvetően azt a célt szolgálják, hogy ha úton-útfélen megpillantunk egy állatot amit nem ismerünk, akkor bizonyos sajátosságok alapján behatárolhatjuk a pontos fajt. A madarak esetében a kiválasztott faj énekét is meg tudjuk hallgatni. Akik továbbá szeretnék bővíteni tudásukat az őket körülvevő flóra és fauna körében, azoknak ajánljuk a Fa Bookot, ha fák, cserjék és bokrok meghatározása üt szöget a fejükbe, illetve a Terra Gombalexikont, ha az igen sokszínű gombafajokat szeretnék böngészni. Más megközelítésből nézve.


A geocaching egy külön réteget megmozgató aktivitás, mely a kirándulásra-túrázásra, a kincskeresés izgalmára, és a közösség tagjainak apró tárgyak, üzenetek hátrahagyására épít. A magyarországi Geoládák ezt támogatja, egy igen jól átgondolt alkalmazással, ami a Magyar Geocaching KHE adatbázisát használja fel. Térképes keresővel, iránytűvel, minden egyes ládáról bőséges leírással, elérhetőséggel szolgál. Egy láda sikeres megtalálását be is tudjuk jelenteni, kedvencekbe is tudjuk gyűjteni azokat.


Ha esetleg egy alkalmazás nagyon megtetszik nekünk, akkor érdemes a fejlesztő összes termékét is áttekinteni , így sokkalta több hasznos dologgal tudunk találkozni. Ilyen nagy fejlesztő például a SZTAKI eLearning osztálya, amely számos hazai és határon túli várost, régiót, kiemelt helyszínt fed le Guide@Hand alkalmazásával. Mindről elmondható, hogy a városnézést, eligazodást igyekszenek segíteni a helyi érdekességek kategorizált felsorakoztatásával, hangos, GPS-alapú idegenvezetéssel, offline használattal.


A városlátogatás, eligazodás, navigáció témakörében szintén írtunk korábban, az Odatalálni - de mivel? című cikkünkben. Ebben írtunk a városi nevezetességek, éttermek, szórakozóhelyek megtalálhatóságát segítő alkalmazásokról többek között.


Viszonylag kevesen gondolnak rá, de akár az Instagram segítségével is találhatunk úticél- vagy túraajánlót, ízelítőt egy-egy tájegységre, városra, vagy kifejezetten egy tanösvényre. Ehhez a legegyszerűbb módon a keresőt kell használni, és a helységre legjellemzőbb taget vagy oldalnevet bepötyögni. Gondolatébresztőnek néhány tag: #utazzitthon #csodahelyek #visithungary vagy kifejezett oldal: @ilovedunakanyar @hovamenjunk @traveladdict.hu

Érdemes különbséget tenni abban, hogy léteznek dedikált oldalak melyek egy adott régiót vagy helységet promotálnak, vagy civil személyek önszorgalmú ajánlóit olvassuk.


A fent említett alkalmazások, okostelefonos zsebsegédek csupán ízelitőül szolgálnak, saját preferenciát reprezentálnak, és a teljesség igénye nélkül kerültek bemutatásra. Vannak egyszemélyes fejlesztések, illetve nagyobb cégek által nyújtott alkalmazások, ezek támogatottsága, bővítése, hosszútávú élettartama nagyon eltérő lehet, ezzel számolni kell. A legtöbb alkalmazás rendelkezik Facebook oldallal, ahol a naprakész információkat is megtalálhatjuk, illetve ha máshol nem, akkor felhasználó közösséget is ott találjuk meg. Természetesen minden célra számtalan telefonos app érhető el, funkcióikban nagy átfedésekkel bírnak, ki erre, ki arra esküszik, de egy biztos, hogy nem szenvedünk hiányt, ha segítségre, vagy információra van szükségünk, amikor útnak indulunk. (Az applikációk a vastagon szedett nevük alapján találhatók meg a keresőóriás áruházában)

gomba.png
gomba.png
termeszetjaro.png
madarhat.png
guideathand.png
orseg_vagott.jpg
kisvasutak.png
termeszetjaro.png
dunaipoly_vágott.jpg
kisvasutak.png
gomba.png
fabook.png
keteltu.png
bukki_np.png
guideathand.png
bottom of page