NÉPEK KONYHÁJA - RECEPTEK
PEOPLE'S CUISINE - RECIPES

Fotó: Jakatics Róbert
BORSCS
Borsch
A borscs első sorban Kelet-és Közép-Európa szláv ajkú nemzeteinek népszerű étele, ami tulajdonképpen fehér-és sárgarépákból, káposztából, de dominánsan céklából készült húsos, nagyon tartalmas leves. Szívesen főzik a borscsot Oroszországban, Ukrajnában, a Baltikumban, Lengyelországban, de bizton állíthatjuk, hogy bárhol a világban megállja a helyét. Sághi Ágnestől kaptuk a receptet.

BORSCS receptje
Hozzávalók / 8 adag
Oldalas főzéshez
-
75 dkg sertésoldalas
-
1.5 l víz
-
1 ek só
-
1 teáskanál bors
-
4 db babérlevél
Paradicsomos alap
-
2 közepes db vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 ek sertészsír (más zsiradék is jó persze)
-
2 csapott ek finomliszt
-
20 dkg sűrített paradicsom
-
40 dkg darabolt konzerv paradicsom (1 konzerv)
Zöldségek
-
2 közepes db sárgarépa
-
1 közepes db fehérrépa
-
2 közepes db burgonya
-
50 dkg savanyú káposzta
-
2 közepes db cékla
-
2 dl tejföl
-
1 csokor kapor
-
1 csokor petrezselyem
AZ ELKÉSZÍTÉS FÁZISAI
Oldalas főzés
-
Az oldalast megmossuk, a csontok mentén kisebb darabokra vágjuk, hideg vízben feltesszük főni.
-
Ha a víz felforrt, leszedjük a habját, majd sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük, és közepes tűzön félpuhára főzzük.
Paradicsomos alap
-
A hagymát nagyon apróra vágjuk, belepréseljük a fokhagymát is, a zsíron megdinszteljük, majd megszórjuk a liszttel.
-
Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a paradicsomkonzervet. Jól összeforraljuk, botmixerrel pürésíthetjük.
Zöldségek
-
Ha a hús félig puha, ráöntjük a paradicsomos alapot, és ebben pároljuk tovább.
-
Közben a zöldségeket felaprítjuk. A répákat és a burgonyát kb. 1x1 cm-es kockára, a céklát hámozás után az almareszelőn lereszeljük, a savanyú káposztát pedig átmossuk, hogy ne legyen túlságosan savanyú, és azt is apróra vágjuk.
-
A répákat adjuk először hozzá, majd kb. 15 perc múlva a céklát és a savanyú káposztát. Ekkor fűszerezzük a zöldfűszerekkel: a kaporral és a petrezselyemzölddel, és ha szükséges, sóval, borssal még utána ízesítünk.
-
A krumplit csak az utolsó 10-15 percben adjuk hozzá, és együtt készre főzzük.
-
Tálaláskor minden tányérba igyekszünk húst is szedni a sok zöldség mellé, és külön edényben tejfölt kínálunk hozzá. Meg friss kenyeret, ha szeretjük.
Nem mondom, hogy nincs vele sok pepecselés, de igazán megéri, mert szemet gyönyörködtető színű, ízlelőbimbókat kényeztető, gazdag télies egytálételt kapunk, amiből egy hadosztály is jóllakhat!