top of page
Starry Night

KEMPINGRE MAGYAR!

Indul a szezon és az autós kempingezés

tent-2731736_1280.png

                                 Kinek ne jutna eszébe a messziről jött, Balaton partján

                        hetekig nyaraló német, osztrák, holland turisták látványa? Mi volt

                  a titkuk, mitől látszódtak annyira felszabadultnak, kipihentnek, lazának,

              noha hetekig nélkülözni kényszerültek az otthon megszokott kényelmét?

           Nos a titok talán abban rejlik, hogy felkészülten érkeztek, nem felejtettek otthon                   semmit, és annak ellenére, hogy kempingezni jöttek, mindenük volt a teljes kikapcso-          lódáshoz és kényelemhez.

                           A fent említett országok polgáraihoz képest mi is megtehetjük a kellő előkészületeket az

                    autós kempingezéshez, ami a technikát illeti. Mivel a célállomás(ainka)t négy keréken közelítjük

                  meg, célszerű az indulás előtt - legyen az belföld vagy külföld - autónkat átvizsgáltatni, hogy ne

              érjen meglepetés már az odavezető út során; a szokásos havi karbantartásnak megfelelő listán men-

           jünk végig. Emellett érdemes a helyi sárga angyal elérhetőségét magunknál tartani, mert az ördög sosem          alszik. Amennyiben hosszabb időre tervezünk távol lenni és a járművünk belterében nem fér el minden              holmink, érdemes a tetőcsomagtartó használatával megbarátkozni, manapság nagyon széles skálán válogat-

  hatunk különböző űrtartalmú és kialakítású tárolók, tetőboxok közül, amelyek már olyan áramvonalasak, hogy a fogyasztást sem növelik meg drasztikusan, mint régi, szögletes társaik.

               Az autós kempingezés előnye így tehát a busszal, vonattal és a gyalogszerrel szemben, hogy sokkal                                több holmit tudunk magunkkal vinni, ami a kényelmünket szolgálhatja, legyen az egy vaskosabb

      fekvőmatrac, a bográcsozós szettünk, a kemping székeink, a gyerekeink pancsoló medencéje,

    azok, amiket egyéb módon nehezen tudnánk magunkkal vinni.

     Ha vonóhorgos az autónk, akkor pedig egyenesen miénk a világ! Erre rögzíthető

kerékpártartót szerelve kedvenc kétkerekűnket is magunkkal vihetjük. Az ilyen

biciklitartók mellett szól az aerodinamikus elhelyezésük a tetőre szerelhe-

tőkkel szemben, persze a mindenkori szabályokat figyelembe kell

venni ezek alkalmazása során - ilyenek a szabad kilátás, a lámpák

és a rendszám láthatósága, közúti magassági korlátozások, stb.

Lackó mellkép_1200px.jpg

A legtöbb manapság gyártott autóban hátul is található már szivargyújtó aljzat, amit nagyon sok mindenre tudunk az út során használni, kütyüinket életben tartó powerbankot tudjuk tölteni rajta megfelelő adapterrel, vagy az elektromos hűtőtáskánkat is üzemeltethejük róla. Amennyiben olyan helyre megyünk kempingezni, ahol nincs hálózati áramforrás, de szükségünk lenne rá, létezik olyan autóba szerelhető inverter, amely a jármű DC 12 V feszültségét AC 230 V-ra változtatja, így akár laptopunkat is tölthetjük, ha nem tudunk elszakadni tőle.

Az autós kempingezés előnye továbbá, hogy nem vagyunk a kemping közeli környékére szorítkozva, szomszédos látványosságokat, városokat is meglátogathatunk játszi könnyedséggel. Négykerekűnk azonban a kiruccanásunk során lehet még spájz, gardrób és bárszekrény is, használjuk hát ki!

Nem említettük a speciális eseteket, amikor lakóautóval állunk neki az utazásnak, ilyenkor tulajdonképpen a “kempinget visszük magunkkal”, annak minden adottságával (víz-gáz-elektromosság, fürdő, mosdó). Vadkempingezés esetén bizonyosodjunk meg róla, hogy ha a zavarosban is  járunk akkor is  körültekintően válasszuk ki a letelepedési helyszínt, mert előfordulhat, hogy napközben kietlen lehet a környezet, de az éj beköszöntével bizony találkozhatunk a táj vadon élő állataival testközelből. Mindenféle jó illatú ételeinket zárjuk el az autónkba, ha mégis kiszimatolja egy arra kóborló éhes jószág, akkor ne a sátrunkba köszönjön be elsősorban. Kevésbé életveszélyes, ha csak a körzeti megbízott zörget be átmeneti lakhelyünkbe.

Campervan
Inside of a Mobile Van
bottom of page