top of page

NÉPEK KONYHÁJA - RECEPTEK

PEOPLE'S CUISINE - RECIPES

Churros_2_2000px.jpg

Fotó:  Jakatics Róbert

CHURROS   Traditional Spanish donut

CHURROS 

Lassan itt a farsangi időszak, ideje új fánk receptet kipróbálni! 

A spanyolok sok mindenről híresek és ez az édességük is csak gazdagítja a népes listát. Aki már kóstolta a kis tészta rudacskákat, sokáig fogja emlegetni. Fogyasztása, tálalása a világ tájain eltérő, de egyik sem rossz! Argentínában dulce de lechével (karamellizált tejkrém), csokoládéval, vagy vaníliával eszik, míg Madridban forrócsokoládéba mártogatva fogyasztják, de ezen a téren szabad a pálya, mert mindenki kedve szerint ízesítheti akár lekvárral is. Az égetett tésztából készült, bő olajban kisütött fánk rudacskák elkészítése nagyon egyszerű és gyors.

Sághi Ágnes receptje

spanyol zászló.png
Gigi_főz_2_1200px.jpg

a CHURROS receptje

Hozzávalók / 2-3 adag

Tészta:

Cukorba forgatáshoz:

Tészta elkészítése

1.A vajat, vizet, cukrot, vaníliás cukrot és csipetnyi sót egy kis lábasban közepes lángra feltesszük. Ha a vaj már elolvadt, hozzáadjuk a lisztet, és gyors mozdulatokkal, fakanállal kavargatjuk, egészen addig (pár perc), míg a tészta elválik az edény falától. 5-6 percre félretesszük, kicsit hűlni.

 

2. Ha már nem tűzforró, jöhetnek a tojások. Beleütjük az elsőt a tésztába,és a fakanalunkkal jó alaposan egyneműre keverjük. Ez az első pillanatban elég reménytelennek tűnik, de aztán a tészta "felveszi" a tojást. Ekkor a második tojással ugyanígy járunk el. Homogén, fényes, sűrű tésztát kell kapnunk.

 

3. A tésztát  habzsákba töltjük, és a forró olajba 10-15 cm-es rudacskákat nyomunk, vigyázva, hogy ne érjenek össze.
Némelyik magától átfordul, ha nem, akkor segítsünk neki, és úgy süssük aranysárgára. Az olajból szedjük papírtörlőre.

 

4. Még melegen forgassuk meg a fahéjas porcukorban.

 

5. Kínálhatunk hozzá csokoládé mártogatóst, karamell szószt, lekvárt.

© Copyright
bottom of page