top of page

NAGYVILÁG

Ciprus 2. - avagy 10 ok, ami miatt látnod kell Afrodité szigetét

Szöveg és fotók:  Szeszler Szilvia

Noha Ciprus szigete a Földközi tenger medencéjének keleti szegletében, földrajzilag sokkal inkább a Közel-Kelethez és Ázsiához van közelebb, mint az európai kontinenshez –-, de mégsem jutna egyikünknek sem az eszébe, hogy ne az európai kultúrkörhöz kapcsoljuk. Nem véletlenül.

A történelem során jártak itt arab hódítók és a törökök is többször próbálták országuk részévé tenni, sőt ők a szigetország északi részét el is vették, aztán az angolok is majdnem ezer év óta vissza-visszatérő vendégekként le-lerakták kezük és kultúrájuk nyomát.

 

Kourion – az ókori színház a tengerparton

A Limassoltól mintegy 20 kilométernyire található Ciprus második legnagyobb régészeti helyszíne. A páratlan szépségű feltárt mozaikok és egy keresztény bazilika romjai mellett lenyűgöző látványt nyújt a 3500 látogatót befogadni tudó ókori görög-római színház.

 

Páfosz – a nyugati „végeken” – a világ egyik legszebb római kori városának romjai.

elhelyezkedő Páfosz a mediterrán medence felől elsőként kapott hideget-meleget; itt van mindjárt a Középkori erőd, amely a bizánci korból maradt itt, vagy Szent Pál oszlopa, aki a kereszténységet hozta a szigetre 45 körül, de mindent visz az Unesco Világörökség részét képező Kato-Páfoszi Régészeti Park. Döbbenetes, hogy a Római Birodalom itt is milyen  építészeti remekeket hozott létre. 

A ciprusi konyha – mindenhez citrom!

Nos igen, az oly jellegzetes ciprusi konyha megér egy misét. Érdekes keveréke a mediterrán, az arab konyhaművészetnek, ételféleségeknek és tálalási módoknak. Szigetország lévén óriási a választék, jelentős a seafood – halétel kultúra. Halak és tenger gyümölcsei minden mennyiségben, és formában, sütve, rántva, főzve, mártással, saláta ágyon. Természetesen citrommal locsolunk mindent, magunknak, ízlés szerint.

A sültekhez és halakhoz jó görög bor dukál, amelyet kancsókban szolgálnak fel mindenhol. A fehérek általában könnyű asztali borok, amelyek kiváló kiegészítői az ételeknek, a vörös borok testesebbek, erősebbek, csak módjával fogyasszuk. A ciprusi törkölypálinka erőssége vetekszik a magyar törköllyel, étkezés előtt fogyasztják, ahogy mi is itthon.

Limassol - Ciprus legnagyobb városa egyben gazdasági központja is, a modern metropolisz méretei miatt a turizmus a Tourist Area területére korlátozódik. A Limasol-i modern marina lélegzetelállító látványt nyújt hatalmas jachtjaival, modern épületeivel, kihagyhatatlan! A városi középkori vár és múzeuma mellett a környéken található a Kolossi vár és híres sós tó a maga 10 000 fős flamingó seregével, amely egyedülálló látvány Európában.

 

Larnaka – ortodox templom mesés aurával és luxus sétány a tengerparton.

A város történelme 6000 évre nyúlik vissza, ami egészen egyedülálló Európában. A most látható építészeti emlékek azért lényegesen később épültek, itt van mindjárt a szavakkal nem leírható szépségű Szent Lázár ortodox templom, amely a város első püspöke Szent Lázár sírja fölé épült. A város tengerparti sétányán sétálva igazi luxus nagyvárosi a hangulat, hatalmas pálmasorral szegélyezett ez a partszakasz, luxus apartman házak és szállodák sorakoznak mögötte.  

bottom of page