top of page

NAGYVILÁG

Irány Izrael!   2. Eilat

Szöveg és fotók:  Szeszler Szilvia

Izrael egy különleges világ: az egykori ígéret földjén élő népek több ezer éves kultúrája, történelme az egész világra hatást gyakorolt. Izrael a Közel-Kelet kulturális, történelmi és vallási központja, három világvallás szülőföldje: itt született meg a zsidó, a keresztény vallás és az iszlám. Az ország ma már azonban nemcsak a vallási zarándokútra indulóknak kiemelt célpont, de a kulturális és sporteseményeket,  a természeti szépségeket, a napfényt és a pezsgő éjszakai életet keresőknek is; és mivel Izrael, viszonylag kis mérete ellenére is három tengerrel rendelkezik:  a Földközi tenger, a gyógyító Holt tenger és az egzotikus Vörös tenger is megannyi szépségével kényezteti az ide utazókat, óriási lett az igény a nyaralás eltöltésére is Izraelben.

Az izraeli Turisztikai Minisztérium meghívására egy hetet volt alkalmunk ebben a mesés, gazdag történelmű országban eltölteni.  Mindenbe belekóstolunk egy kicsit, de figyelmünket Eilatra, a nyaralás fellegvárára, Izrael legdélebbi városára  öszpontosítottuk.  

20170915_121417.jpg

Ha tehát úgy döntünk, hogy nem közvetlenül Eilatba utazunk a ma már egyébként több légitársasággal is elérhető közvetlen járatok valamelyikével - amelyeknél a jegyek ára jelenleg jelentős mértékben támogatott a Turisztikai Minisztérium által és ezért oly kedvezőek -, hanem Tel Avivba érkezünk elsőként – nos, akkor mindenképpen fel kell fedeznünk a várost. Tel Avivot sokan New Yorkhoz hasonlítják és nem alaptalanul. A város Izrael kereskedelmi, kulturális és pénzügyi központja, a „fehér város”, amely egyfajta nyitott múzeum az építészet kedvelőinek, a Bauhaus stílus egyik fellegvára. A lüktető nagyvárosokhoz hasonlóan itt is rengeteg a bár, étterem, kávézó, és a szórakozási lehetőség, a sugárutakon és nagy tereken nyüzsgő a tömeg, az élénk éjszakai élet és a város sokszínűsége. Ehhez nagyban hozzájárul az időjárás: nyáron a hőmérséklet sokszor 32-35 fok körül mozog és így az éjszakák is kellemesen melegek. Igazi déli világváros, sokan kifejezetten a szórakozás, a partik kedvéért látogatnak ide és nem is csalódnak. A Rotschild sugárúton pezsgő az éjszakai élet, reggelig tartanak a bulik és itt mindenki önmaga lehet, a város híres rendkívüli nyitottságáról és toleranciájáról.

20170915_114254.jpg

Tel-Aviv másik nagy vonzereje ugyanakkor a mesés tel-avivi öböl és annak  gyönyörű tengerpartja. A több mint tíz kilométer hosszú partra a turisták és a helyiek nem csak nyaralni és strandolni járnak, nagyon komoly sport-kultusz van itt, ahogy egész Izraelben, néhány száz méterenként fitnessz gépek, kis sport szigetek találhatók a part mentén végig. Igazi pihenő és sport fellegvár az egész parti sétány.

 Tel Aviv gyökerei Jaffaba, vagy ahogy a helyiek nevezik Yafo-ba vezethetők vissza. Az eredeti város az ókori Yafo volt, az egykori jeruzsálemi fő kikötő, mára a nagyváros egy kis ékszerdoboza,  a tel-avivi Szentendre, amely híres művészeti életéről, galériáiról, éttermeiről és bolhapiacairól, remek hely a bóklászásra, kikötője mesés. A kilátás Jaffa-ról a tel-avivi öbölre a világ egyik legszebb látványa.

Ha már úgy döntöttünk, hogy autóval jutunk le Eilatra, akkor kövekező állomásunk három vallás fővárosa: Jeruzsálem lesz. Mintegy másfél óra alatt eljuthatunk ide autóval Tel Avivból, a forgalomtól függően. Jeruzsálemet a világ központjaként jelölték meg az ókori térképeken és az Isten és az ember közötti spirituális kapcsolat helyszínének tekintették egykoron. Nincs még egy olyan hely a Földön, ahol ennyi áldozatot követeltek volna a vallási háborúk az évszázadok során.

20170914_152512.jpg
20170914_133216.jpg
20170914_133056.jpg
20170914_150008.jpg
bottom of page