top of page

NAGYVILÁG

Spanyolország Aranypartja - a Costa Dorada

Szöveg és fotók:  Szeszler Szilvia

Spanyolországot illetően megvannak a fix elképzeléseink akár városnézésről, akár nyaralásról, akár a szigeteken eltöltendő bulizásról szövünk terveket. Van egy régió, ahol nyaralni, bulizni, felsőfokon szórakozni és értékes, középkori látnivalókkal teli kirándulásokat is lehet tenni, úgy, hogy az akár egy hétbe illetve egy 50-100 kilométeres sugarú körbe is belefér. Ráadásul közel van: Barcelona szomszédságában és odajutni is egyszerű és olcsó.

 

Nos, a nevezett helyszín nem más, mint a Costa Dorada, Spanyolország Aranypartja, amely Barcelonától délre helyezkedik el,  Az út tehát nem nagy költségű ide és ráadásul viszonylag rövid: 2 óra és 40 perc alatt meglátjuk a repülőről alattunk Barcelonát és landolhatunk. A Costa Dorada Katalónia üdülőövezete, mintegy 210 kilométernyi aranyszínű homokos partszakasszal – erre utal a neve is. Nem csak ebben különbözik az ismert Costa Bravatól, hanem abban is, hogy itt a partok sokkal „szelídebbek”, hosszabb, kevésbé zárt partszakaszok vannak, inkább hosszan terül el a lassan mélyülő, aranyhomokkal fedett strandok sora, így sokkal inkább gyerek- és családbarát.

Nézzünk szét, mit nyújt nekünk a környék a kultúra terén. Itt van mindjárt Montblanc középkori városkája, amely a tengertől kb. 10 kilométerre található, azt is elmondták, hogy miért: a középkorban a városlakók kerülték a közvetlen tengeri kapcsolatot a kalóztámadások miatt, nagyobb védelemben érezték magukat kicsit távolabb, városfalaik védelmében. Így van ez itt is: a település az egykori várost körülölelő várfalról híres és joggal, az valóban gyönyörű és egyes tornyairól a környező hegyekre, a távoli tengerre és magára a városra is mesés a kilátás. Némelyiküket privát célokra, akár lakás céljára is felhasználják, ami igen érdekes és mókás látványt nyújt.

 

Folytassuk kulturális túránkat a közeli Poblet Monostorba, amely a legszebb ciszterci kolostor együttes a környéken és mint ilyen az Unesco Világörökség része. Szent György kápolnájával, hangulatos kerengőjével, középkori könyvtárával, kertjeiben szökőkútjaival és hatalmas templomával valóban az egyetemes kultúra része, a szakrális építészet egyik remeke Katalóniában.

 

Katalónia kultúrájának kiemelkedő helye Reus városa, a híres katalán építész, Antonio Gaudi szülővárosa is. Noha itt nem folytatta tevékenységét, Gaudi munkásságát bemutatja a híres Gaudi múzeum, amely a város kellős közepén található és igen átfogóan mutatja be a művész fejlődésének és munkájának egyes állomásait. A városban olyan sok a híres, egyetemes kulturális értékes képező épület, hogy sorszámozzák őket, ezek a sorszámok a házak előtti táblákon láthatóak a járdákon, akár a hollywoodi csillagok, de ránézésre is tudja az ember, amikor egy-egy felbecsülhetetlen értékű építészeti remekmű előtt áll, mint például a Sant Pere templom, a Casa Rull, a városi levéltár, a Bofarull palota, a Casa Gassull és még sorolhatnánk.

 

Az egyik legimpozánsabb kulturális és történelmi élményt maga a tengerparti Tarragona városa nyújtja, amely Tarragona tartomány központja. A stratégiai szempontból kiemelkedő helyen épített egykori Tarraconesis római provincia központja volt, az első, amely római földön kívül épült és a római főutak egyik legjelentősebbike, a Via Norte kiindulópontja volt. A mai napig jelentős a római kori épületek, 3. századi várfalak, alagút rendszerek hálózata a városban, vagy a római vízvezeték híd és a rendkívül jó állapotban megmaradt, egykor 14 ezer embert befogadó római kori amfiteátrum, amelynek köveiről nem csak a megrendezésre kerülő rendezvényekre, de mivel a tenger mellett épült, a tengerre is mesés a kilátás.

Melyek tehát a városkák, ahová nyaralni menjünk, amely erre az időre az otthonunk lesz a nyaralás során és ahonnan kiruccanhatunk egyéb programjainkra?

 

Itt van mindjárt Salou, a Costa Dorada Siófokja, a klasszikus mediterrán nyaralóváros, amelyet 1 órán belül elérünk Barcelonából, akár közvetlen buszjárattal, vagy vonattal is. Jellegzetes hófehér szállodasorai és pompás, szemet gyönyörködtető mediterrán villái mellett csodálatos strandjai és promenádjai vannak, ahol este, a strandolással töltött nap után sétálgatni lehet a színpompás, kivilágított pálmasorok és szökőkutak között, be lehet ülni a parti hangulatos éttermek egyikébe, lehet rákot és kagylót enni kiváló spanyol borok kíséretében.

 

Salou közelében található Dél-Európa legnagyobb vidámparkja a PortAventura World vidámpark, amelyhez Aquapark is tartozik és szomszédságában épült a Ferrari World világszínvonalú szórakoztató központja. Ezekre a vidámparkokra szánjunk minimum egy napot, mert hatalmas területen helyezkednek el és még ez is kevés lesz a szórakozási lehetőségek kipróbálására. A PortAventura vidámpark egy-egy területét a világ különböző területeinek építészeti jellemzői és növényvilága szerint építették fel: van itt Mediterránia, Mexikó, a Vadnyugat, Távol Kelet vagy Polinézia – ezekbe a világokba repítenek a sok helyen akár 45 méter magasságban 110 kilométeres sebességgel száguldó, gyomrot, érzékszerveket felforgató hullámvasutak.

 

Nyaralásunk helyszínéül választhatjuk a festői halászfalut, Cambrils-t is. Ez lényegesen kisebb, mint Salou, ha nagyobb nyugalomra vágyunk, a városka mindössze 9 kilométernyi partszakasszal, középkori, római időkre visszanyúló emlékeivel csodás mediterrán pihenést fog nyújtani a nyugalomra vágyóknak.

bottom of page