HOZZÁVALÓK        A KONYHA VILÁGÁBÓL          INGREDIENTS

CURRY

Curry

Ezzel a névvel nemcsak a fűszerkeveréket illetik, amely a gyarmatosításnak köszönheti elterjedését világszerte, hanem a vele készült keleti fogásokat is, mivel  a curry elnevezést  két egymástól független indiai  kifejezésből vették át a britek:  egyrészről a "kari" nevű citrusféle fűszernövény nevéből, melynek a levelét használják ízesítésre, másrészről pedig a "karhí" nevű édes-savanyú szószos indiai fogás volt a névadó.

 

Itt és most a fűszerkeverék a főszereplő, melynek fix receptje nem is létezik,  főként chiliből, mustármagból, köményből, őrölt kurkumából, korianderből, feketeborsból, lepkeszegmagból, gyömbérből, és friss karilevélből keverik össze.  Egyes országokban ánizsmagot, esetleg fahéjat is adnak hozzá, de a keverék akár 36 féle különböző fűszerből is állhat!

Az étvágygerjesztő hatású curry tipikus színét és jellegzetes ízét a kurkumának köszönheti. A fűszerkeverékben található egyes fűszerek aránya határozza meg a csípősséget és a currypor színét, mely  az élénk, vöröses narancssárgától a zöldessárgáig változhat.

Az Európában használatos curryport Indiából importálják, ahol nem is használják ezt a fűszerkeveréket, melynek keletkezését az Indiából hazatért angoloknak köszönhetjük, akik addig próbálkoztak, mígnem sikerült a jellegzetes "indiai" ízt a fenti alapfűszerek megfelelő arányban történő  összekeverésével előállítaniuk.

Felhasználható levesekhez, zöldségekhez, hús-és szárnyas ételekhez, halhoz és rizshez, és fő alapanyaga a Whorcester-mártásnak. 

Indiában a currynek egész más a jelentése: különböző zöldséges, húsos, szárnyassal, vagy hallal készült szószos fogást jelent. Azt a fűszerkeveréket, amit Indiában eme fogások ízesítésére használnak, garam masala-nak hívják, igen változatos ízű lehet, az édeskéstől a pikánson keresztül az egészen csípősig.  Több mint 100 féle keverék létezik, ami alatt nem készen kapható fűszer keveréket kell érteni, hanem a főzés során frissen készítik, őrlik a felhasználni kívánt hozzávalókból.

A thaiföldi currypor más jellegű ízesítőket is tartalmaz, úgymint  citromfű, vagy kókusztej, és sárga, piros és zöld színben kapható. Ez utóbbi élénk színét a thaiföldi bazsalikomnak köszönheti.

Japánban szintén fogyasztanak curry elnevezésű fogásokat, természetesen rizzsel, sőt kifejezetten curry-éttermek is vannak.

Ha húst akarunk ízesíteni vele, ne szórjuk rá közvetlenül, hanem keverjük ki egy kevés olajjal, vagy olvasztott vajjal, és úgy pácoljuk be vele a húst, majd hagyjuk hűtőszekrényben állni egy pár óráig, hogy az ízek jól összeérjenek.

Mivel aromája fél év után elvész, nem érdemes nagy készleteket raktározni belőle.

Sághi Ágnes

Copyrights
Utazási és életmód magazin  -  Travel and Lifestyle Magazine
since 2018

A honlapon szereplő minden fotót, szöveget, tartalmat szerzői jog véd, azok másolása, felhasználása, terjesztése az oldal üzemeltetőjének tudta és engedélye nélkül tilos. Az oldalról kivezető linkek által elérhető tartalmakért a trip&travel.hu nem vállal felelősséget.

  • Facebook Social Icon
Copyright © 2018-2021 by trip&travel.hu - All rights reserved.