top of page
pexels-photo-3046637.jpeg

A VILÁG NAGY MERÜLŐHELYEI

Best dive sites in the world

lovagok szigete,

Málta 

Szöveg: Jakatics Róbert
Robi kicsi.jpg

Máltát, a lovagok szigetét joggal lehet Európa egyik gyöngyszemének nevezni, hiszen kis mérete ellenére rengeteg látnivalóval várja a nyaralni vágyókat. A kis szigetcsoport templomairól, erődjeiről, hangulatos városkáiról, a mór időket idéző épületeiről, szélmalmairól, lovagkori emlékeiről, kikötőiről, mediterrán hangulatáról, gyönyörű lagúnáiról ismert az utazók körében. Málta nem csak a "hagyományos" nyaralók körében népszerű, hanem a búvárkodást kedvelők is szívesen választják úti célnak, mivel a legizgalmasabb európai helyszínek egyike.

Málta a Földközi-tengeren, Szicíliától kb. kilencven kilométerre délre található szigetcsoport, melyből a három legnagyobb (Malta, Gozo, Comino) lakott, a többi nem. A szigetek partvonalát öblök tagolják, melyek mindig is biztonságos kikötőhelyet jelentettek, tájaikat alacsony, karsztos mészkőhegyek és fennsíkok jellemzik, legmagasabb pontja épp hogy meghaladja a 250 métert. A mediterrán éghajlatú kicsiny országnak gyakorlatilag két évszaka van: az esős, enyhe tél és a forró nyár.

A víz júliusban és augusztusban a legkellemesebb a merülésre, hőmérséklete elérheti a 26 fokot, ekkor egy 3 mm-es nedves ruha is elegendő a merüléshez. Novembertől májusig, mikor már elég hideg tud lenni a tenger, lehűlhet akár 12 Celsiusra is, a szárazruha viselete ajánlott. A többi hónapban az 5 mm-es neoprén megfelelő védelmet nyújt. A víz alatt 5 és 40 méter közötti a látótávolság és többnyire sziklás zátonyok, barlangok és hajó roncsok jelentik a merülések során a fő látnivalót. No meg persze a Földközi-tengeri átlaghoz mérten elég gazdag élővilág, melynek fő képviselői a tonhalak, barrakudák, kakashalak, murénák, tengeri csikók, tengeri fű és korallok.

Dive Spot
Plane Wreck

A hagyományos merülésre vágyókat is számos hely várja, íme közülük néhány.

Talán az egyik legérdekesebb merülő hely a Crocodile Rock, ami krokodil formájáról kapta a nevét, melynél a merülés kezdődik, majd egy nagy leszakadó fal mellett lehet szemlélni a színes élővilágot. A közelben található a Coral Cave barlang, mely nevét a benne található korallokról kapta.

A partról közelíthető meg Qawra Point, mely kiváló gyakorló helye a kezdő búvároknak, mert sekélyebb része 3-9 méter mély csupán és szivacsok, tintahalak népesítik be. Kicsit távolabb egy zátony várja a merülőket, majd a padozat fokozatosan lemélyül.

A Qawra Point-tól nem messze található az Imperial Eagle, melyet hajóval lehet megközelíteni. Nevezetessége az 1938-ból származó The Royal Lady és egy Krisztus szobor 38 méter mélységben, amik a viszonylag gazdag élővilág mellett igazából a hely izgalmát szolgáltatják.

Delimara Point többek között az elképesztően jó látótávolságáról híres. A kisebb üregek és a gazdag élővilágának szemlélgetése után 25 méteres mélységig lehet leúszni egy nagy szikla mellett. Kezdő búvárok igen élvezik e helyet.

A Máltára utazókat programok tekintetében nem kell félteni, hiszen két merülés közt ott vár a sorban látnivalóival Valletta, Mdina, Vittoriosa, a megalitikus templomok, vagy Marsaxlokk az öblében ringatózó színes és bájos halászbárkáival.

Marsaxlokk-Luzzu-Port-Free-Image-Uzzus-F
Marsaxlokk Malta

A szigetek körül gyakorlatilag bárhol lehet merülni, amit számos búvár centrum szolgáltatása tesz tökéletessé és biztonságossá.

Az minden esetre elmondható, hogy Málta a roncsmerülés kedvelőinek a Mekkája, a víz mélye rengeteg hajó, tengeralattjáró és repülő roncsot rejt. Ennek egyik oka, hogy a II. világháború idején az akkor brit fennhatóság alatt álló szigetcsoport stratégiai jelentőségű támaszpont volt és igen heves támadások érték, több bombát dobtak le rá, mint némelyik angol nagyvárosra. A későbbi évtizedek is adtak egy-két roncsot a tengerfenéknek, de a közelmúltban "művileg" is süllyesztettek el néhány hajót a búvárkodás céljából.

HMS Maori merülő hely: a brit hajó 1942-ben kapott végzetes bomba találatot Valletta kikötőjénél és arról volt nevezetes, hogy részt vett a Bismarck elsüllyesztésében. A hajótest kettétört és csak az egyik fele merülhető, legépebben maradt része a híd és környezete. A hajót nagy részben homok borítja, a víz tiszta és sokféle hal úszkál körülötte.

Blenheim bombázó merülő hely: a Világháborúban lezuhant bombázó 42 méter mélyen nyugszik és elég rossz állapotban van, de az élménye nem mindennapi. Csónakkal közelíthető meg és az egyik legnépszerűbb célpont a búvárok körében.

Rozi merülő hely: ezt a vontatóhajót 1991-ben süllyesztették el kimondottan búvárkodási célból Cirkewwa közelében. A 36 méteres mélységben nyugvó hajó körül jók a látási viszonyok, ennek köszönhetően egyben is rá lehet látni. Megközelíteni a partról lehet, két helyen is be lehet úszni a hajóba, a közelében egy viszonylag gazdag élővilágú zátony található.

blenheim.jpg
unnamed.jpg
landscape-photography-of-desert-namibia-
bottom of page