top of page
pexels-photo-3046637.jpeg

A VILÁG NAGY MERÜLŐHELYEI

Robi kicsi.jpg
Szöveg: Jakatics Róbert

Best dive sites in the world

Ezt a hatalmas szigetcsoportot hivatalosan három részre tagolják: a Bahama-szigetek, a Nagy-és a Kis-Antillák, köztük olyan ismert nevekkel, mint pl. Kuba, Haiti, Dominika, Jamaica, Puerto Rico, a Virgin-szigetek, Saint Martin, Antigua, Martinique, Barbados, Trinidad. Már a nevüket ízlelgetni is fenséges, hát még micsoda búvár paradicsomokat rejtegetnek ezek a vizek!

Talán az egyik legismertebb szigetcsoport a sor elejéről a Kubától északra fekvő Bahamák, mely Florida közelsége miatt igen kedvelt célpont. Legismertebb szigetei a Grand-Bahama, New Providence, Cat Island, Andros. Közkedveltségének egyik oka, hogy a víz hőmérséklete sosem csökken 22 fok alá, de nyáron a 30 fokot is elérheti. A búvárok körében talán a cápás merülések a legnépszerűbbek, hisz nem mindennapi élményt nyújt ezeket a ragadozókat testközelből látni, vagy akár etetni. A szigetek több fajnak is nyújtanak élőhelyet, így a bátor búvárok szirtcápával, bikacápával, citromcápával és tigriscápával találkozhatnak. A 690 szigetből álló Bahamák vizeiben sok izgalmas roncsot is találni a szemet gyönyörködtető zátonyok, korallok és falak mellett.

karibi 

szigetvilág 

A Karibi-térség az egzotikumok polcán mindig is a felső szinten helyezkedett el. Az Újvilág fehér emberek által írt történelme ebben az Észak-és Dél-Amerika között fekvő szigetvilágban kezdődött bő ötszáz évvel ezelőtt. Trópusi szigetei, az év nagy részét uraló gyönyörű idő, az ég és a tenger kékje által közrefogott pálmafák, a finom homokú strandok és a víz alatti álomvilág rengeteg turistát és búvárt vonz.

Scuba Divers

A Brit-Virgin-sziget csoport több mint ötven tagot számlál, a legnagyobbak Tortola, Virgin Gorda, Anegada. Földi paradicsom ez is, álomszép szigetekkel, homokos strandokkal, jó szelekkel a vitorlázóknak és csodás víz alatti világgal a merülőknek. A kezdőktől a gyakorlottakon át a profikig minden szintű búvár megtalálja a számára megfelelő helyet (Blonde Rock, Kelly Cove, Santa Monica Rock), a szelídebb víz alatti szikláktól, a szépséges zátonyokon át a hajóroncsokig bezárólag. Az itt nyugvó "Rhone" hajó roncsa a világ egyik legnépszerűbb merülő helye, különösen azóta, hogy 1977-ben itt forgatták "A mélység" c. filmet.

Kuba a Nagy-Antillák legnagyobb szigete egy furcsán konzerválódott világ, apránként reformálódó, de számunkra mégis csak a múltat idéző társadalmi berendezkedéssel. Az ott élő emberek, a Karibi-térség hangulata, a zenéje vonzó célpont mindenkinek. A meleg víznek köszönhetően egész évben lehetséges a merülés. Jeles búvár helyei Isla de la Juventud, Maria la Gorga, Playa Giron, Trinidad & Cienfuegos. A tenger mélye igazán gazdag élővilággal várja látogatóit, a korallok, zátonyok közt tengeri sügérek, murénák, papagájhalak, aligátorteknősök, tüskéshalak, íjhalak, rákok hemzsegnek, de cetcápával is találkozhatnak a szerencsések.

Turtle in the Reef
Diving in Coral Reef

Curaçao kicsiny vulkanikus szigete Venezuela partjaitól északra fekszik, fővárosának, Willemstadnak házai ma is tükrözik a holland alapítás korát. A szomszédos szigetekkel együtt rengeteg merülő helyet kínál a profi búvároknak is, de igazából ez az italáról ismert kis sziget a kezdő, gyakorló merülők terepe. A szigeten természetvédelmi park, sportolási lehetőségek várják az éppen nem merülőket, tengeri akváriumában a bevállalós turisták citromcápákkal úszkálhatnak.

A karibi szigetvilág talán legdélibb duója Trinidad és Tobago. Ha valahova, ide biztosan ki lehet tenne, hogy éjjel-nappal nyitva. Éghajlatuknak köszönhetően az év bármelyik percében nyár van, Trinidad a bulik, karneválok szigete, Tobago nyugodtabb, csendesebb atmoszférát kínál, ennek a szigetnek az adottságai kedveznek jobban a búvároknak is. Korallok, szivacs telepek szegélyezik, állatvilágát különféle cápák, papagájhalak, tarponhalak, tengeri angyalok jellemzik. Déli partjai kiváló terepe a kezdő búvároknak, de nem árt figyelni a szigetek körüli áramlatokra.

Jóllehet a Cayman-szigetekről elsőre az off-shore szó jut eszünkbe, ennek ellenére a világ egyik legszebb és legjobban szervezett merülő helye. A Kuba és Jamaica által közrefogott, a Cayman gerinc csúcsain ülő szigetcsoportot kilométeres mélységek, csipkézett korall zátonyok, gazdag vízi világ veszik körül. Kiváló infrastruktúrája, szállodái, búvárklubjai, a zátonyok és a merülők biztonságát szolgáló horgonyzó helyek minden búvár álma lehet.

A Karib-tenger egykoron kalózairól volt híres, mára Jack Sparrow kapitány vitorlásai helyett modern jachtok, hatalmas tengerjárók szelik habjait. Elsüllyedt aranyait tán mind megtalálták, víz alatti kincseiben a búvárok gyönyörködnek és gazdagságát már csak fotóikon, emlékeikben viszik haza.

bottom of page