top of page
pexels-photo-3046637.jpeg

A VILÁG NAGY MERÜLŐHELYEI

Robi kicsi.jpg
Szöveg: Jakatics Róbert

Best dive sites in the world

Vörös-tenger 

északi partvidéke 

A világ egyik legszebb melegövi tengere, a tőlünk pár órányi repüléssel elérhető Vörös-tenger. Legészakibb partjai mentén olyan népszerű úti célok várnak, mint Jordánia, Izrael, Egyiptom, vagy Szaud-Arábia. A magyar és az európai búvárok azért választják szívesen a nyaralás helyszínének ezt a térséget, mert mindent megkapnak egy helyben: meleget, napfényt, egy gyönyörű világot a víz alatt és a mesebeli Keletet a víz felett.

A Vörös-tengernek az ókorban Mare Rubrum volt a neve, majd később egyike lett a legendás „Hét tenger” társaságának. Legmélyebb pontja 3039 méter, átlagos mélysége 500 méter, felszíne kb. 450.000km², hossza 1900 km.

Vízhőmérséklete júliustól októberig eléri a 27 Celsiust, de még februárban sem esik 20 fok alá, így ennek megfelelően a javasolt védőfelszerelés novembertől áprilisig 3-5 mm vastag overall, a többi hónapokban elég a shorty is. A vize viszont sósabb, mint a többi óceáné, ezért itt egy kicsit nagyobb súllyal kell merülni. A víz alatti átlagos látótávolság 30-40 méter és szinte mindenütt eleven korallzátonyokban, hatalmas sziklafalakban és izgalmas hajóroncsokban gyönyörködhetnek a búvárok. Rendkívül változatos élővilágának jellegzetes képviselői a különféle teknősök, ráják, barrakudák, oroszlánhalak, bohóchalak, illetve a színpompás korallok és azoknak a még színpompásabb halai.

Wreck in the Sea
Clownfish

A Vörös-tenger első osztályú búvár paradicsom. A part menti országok turizmusán belül a búvárkodás komoly üzletággá nőtte ki magát és ez a bevételekben történő részesedésén is meglátszik. Az egyes régiók ezt a gazdasági súlyát arra is kihasználják, hogy az ebből származó bevételek egy részét a vizek, a víz alatti élővilág, azaz a természet védelmére költik. Az egész Vörös-tengeren a korallzátonyok védelmében érvényes a „mindent a szemnek, semmit a kéznek” elve, tilos horgászni, a halakat etetni, szemetelni és a víz alatt kesztyűt viselni.

A Vörös-tenger leghíresebb búvár paradicsomai a Sínai-félszigeten, az Akabai-öbölben és a tenger nyugati partvonalán, Egyiptomban találhatók.

Dahab (Sínai-félsziget) tipikusan part menti merülő hely, itt a lassan mélyülő part a kisebb korall kertjeivel a kezdő búvárok terepe, míg a Kék Lyuk és a Kanyon a profikat várja a keskeny, vagy éppen boltíves járataival, hogy kivezesse őket a nyílt vizekre. A régiónak két tengeri parkja van, az egyik Ras Mumlach, mely egy 70 méter magas korallal borított fal, a másik a 90 méter mély Ras Abu Galum szakadék. A merülés után a part strandjai, vagy különféle vízi sport lehetőségek várják a turistákat, de szafarira hívogat a sivatag is, vagy szép kirándulással kecsegtet a VI. századi Szt. Katalin kolostor.

Az izraeli határ mellett fekvő Taba (Sínai-félsziget) a part menti búvárkodásra kiváló hely, ahol a tiszta vízben a korallok fölött lebegő tarka halrajok közt úszva megáll az idő. A hely legnagyobb látványossága a Fáraó-sziget a XII. századi romantikus erődjével, melyet a zarándokút védelmére emeltek.

Az előbbi két hely között félúton fekszik Nuweiba, ahol szintén dívik a part menti búvárkodás, de kint a vízen számos horgonyzóhely várja a csónakkal érkezőket. Az itteni korallzátonyok és kertek a kevésbé tapasztalt búvárok ideális helye, a profikat viszont mély szakadékok és víz alatti sziklafalak várják. Míg a felszerelés két merülés közt kipiheni magát, addig gazdájának javallott egy kis kirándulás a közeli homokkövek és színpompás, magas falak világába, a Színes Kanyonba.

Jumping off a Boat
Scuba Diver

A Sínai-félsziget déli csúcsán található Sharm El Seikh maga a paradicsom strandolónak és alámerülőnek egyaránt. Itt szinte mindenhol lehet búvárkodni, hisz majd 50 merülő hely várja a kezdőket és haladókat. A meleg és kristálytiszta víz, a korallok rendkívül gazdag élővilága elkápráztatja az alámerülőt. Aki viszont meredek sziklafalakra, vagy hajóroncsok „bejárására” vágyik, annak sem kell máshova mennie.

Hurghada neve fogalom az Egyiptomban nyaralók közt, de a búvárkodás szerelmeseinek legalább annyit jelent. Az egykori halászfalu közelében több hajóroncs piheni örök álmát a mélyben, melyek felfedezése külön kaland egy búvár számára.

 

A jordán partok mentén gyorsan mélyül a víz és kiválóan alkalmas a búvárkodás minden fajtájára. A királyság rövid partszakasza kedvelt a technikai merülők táborában és számos hajóroncs várja a búvárkodás ezen ágát kedvelőket. Kikapcsolódásként a jól ismert Petrát ajánlott meglátogatni, de a sivatag is izgalmas kirándulásokkal kecsegtet.

Scuba Diving Course
Two Scuba Divers
bottom of page