top of page

TÁJAK - VÁROSOK

A Dunakanyar gyöngyszemei

Szöveg és fotók:  Jakatics Róbert
Magyar Zászló_400px.jpg
Visegrád: a Reneszánsz palota

A Dunakanyar barokk ékszerdoboza Vác, amely ezeréves püspöki székhellyel, gazdag műemlékekkel, hangulatos házakkal, kis utcácskáival, meseszép Duna-parti korzóval várja az idelátogatókat. Hangversenyei, kiállításai, rendezvényei, színházi előadásai, fesztiváljai méltán emelik a nyüzsgő város kulturális rangját. Vác megújult főtere, Duna-parti korzója a szabadtéri programok közkedvelt helyszíne.

 

Esztergom bármely évszakban megér egy misét, sokakat marasztal, megihlet, elcsábít. Így történt ez Babits Mihállyal is, aki mindenkinél szebben írta mindössze két mondatban e várost:

„Itt tartózkodásom igazi pihenés és gyönyörűség. Elragad a gyönyörű kilátás, mellyel nem tudok igazán betelni, körülölel a nagy csend, és gyógyít a friss levegő. Esztergomot nagyon szeretem, a város nagyon tetszik. A legszebb azonban az innen nyíló kilátás. Az első évben annyira lekötött, annyira gyönyörködtem benne, hogy még a munkától is elvonta a figyelmemet.”

Álmodni sem lehetne romantikusabb tájat, mint amilyen ez, a Börzsöny, a Pilis és a Visegrádi hegység által közre fogott vidék. A Duna zömök, de finom élű hegyek között verekszi át magát és a hatalmas folyam oly elegánsan kanyarog át a tájon, mintha maga is egy királyi fenség volna. Miért is ne? Mert abból is jutott errefelé régen szép számmal,  emléküket várak, paloták, reneszánsz remekművek őrzik ma is.

 

Egy amerikai szerző útikönyvében írja, hogy a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig nincs a Duna medrének még egy ehhez fogható szépségű vidéke. Ezzel azt hiszem, mi messzemenően egyetértünk. A folyónak Esztergomtól Szentendréig tartó szakasza Budapest közelségének köszönhetően könnyen elérhető vasúttal, autóval, hajóval egyaránt és népszerű települései, üdülő helyei, kulturális és történelmi emlékei, erdők borította hegyei rengeteg turistát, kirándulót vonzanak.

 

A régió egyik frekventált célpontja kétségtelenül Visegrád, ahol a vár és az onnan látható gyönyörű panoráma a széles szalagként hömpölygő folyóval sokáig beég a memóriánkba. A vár és a szépen helyreállított Reneszánsz palota, a környező hegyek túra útvonalai akár több napra is bőséges programot, látnivalót kínál.

Vác: a Székesegyház
Visegrádi látkép
Esztergom
© Copyright
bottom of page