top of page

hotel & wellness

Bath Brush and Soap

Tisztítsunk,  méregtelenítsünk, fogyjunk!

Tegyük a szívünkre a kezünket: ugye tudtuk mindannyian Karácsony táján, hogy a sokadik szelet bejglit már nem kellene megenni. Az ünnepi eszem-iszom bizony nem a legkönnyebb ételekből áll és a pecsenyék, sültek, sütemények sora nem  kedvezett a vonalainknak. A napfény hiánya a hideg a szobába szorított minket, ahol filmeket nézve, édességeket  majszolva töltöttük a téli hónapokat. Itt az ideje, hogy a tavasz érkezése előtt ezek nyomait  eltüntessük, szervezetünket felfrissítsük, pótoljuk az elvesztett ásványi anyagokat, vitaminokat. hogy a tavaszi fáradtságot megelőzve megújultan várjuk a jó időt.

Crate of Fresh Fruit
Szöveg:  Szeszler Szilvia

A legbátrabbak – ha saját szemüknek és a tükörnek nem hisznek – vegyenek egy nagy levegőt és álljanak fel a mérlegre. Az első sokk után legjobb, hogyha konkretizáljuk az eset súlyosságát a BMI (Body Mass Index) testtömeg index  használatával, mely a testsúly életkorhoz és magassághoz viszonyított aránya illetve értéke.

 

Testünk formába hozatalát kezdjük egy-két alapos tisztítókúrával, mégpedig azért, mert a megtisztított, felfrissült szervezet sokkal hatékonyabban tudja hasznosítani az ezután bevitt vitaminokat és ásványokat. A tisztítókúrák közül a leghatékonyabbak közé tartoznak a béltisztítókúrák, melyek – az emésztési problémák kezelésén túl -  nagyrészt a vastagbél tisztítására és ezáltal a szervezet méregtelenítésére irányulnak. A  kúrák közül a méltán népszerű szaunázás során a forró, mintegy 90 fokos száraz levegőtől a párologtatással egyidőben rengeteg méreganyag is kiürül, tehermentesítve ezáltal a test egyéb szerveit (máj, vese)is. A száraz forró levegővel ellentétben a gőzfürdőkben az akár 100%-os gőztartalmú, de csak 40-45 fokos levegő segíti a bőrön át történő tisztulást. Különböző aromák használatával (eukaliptusz vagy citrusfélék) mind a szaunázás, mind a gőzfürdőzés során a légutakat is tisztíthatjuk, betegségeiket enyhíthetjük.

 

A méregtelenítő fürdők alkalmazása során a meleg, 38 fokos vízben a vízhez adott gyógynövények, gyógyfőzetek hatékonyan serkentik a vérkeringést és a salaktalanítást, amellett, hogy nyugtatnak, ellazítanak.  A sófürdő  méregtelenítő hatása felér egy több napos böjtöléssel. Minél erősebb a só koncentrációja, annál nagyobb a méregtelenítő hatás.

 

A masszázs  által a felgyorsult keringés által felgyorsul  a méreganyagok kiürülése, a zsírégetés, fokozódik a szervezet oxigénellátása. A nyirokmasszázzsal a nyirokrendszerben felgyülemlett méreganyagokat távolítjuk el.
A Body wrapping terápia során a testet méregtelenítő anyagokkal átitatott textilekkel borítják be. Ez a tisztítás mellett pihentet és fogyasztó hatása is van.

Miután savasodástól terhelt szervezetünket a fenti módszerekkel kitisztítottuk,  figyeljünk oda, hogy fent tudjuk tartani annak kémiai egyensúlyát, lúgosítsuk különféle léböjt kúrákkal, diétákkal, gyógyító, vitamindús  ételek fogyasztásával.

 

A mára méltatlanul elfeledett gyógyvizekkel végzett ivókúrák  még a 19. században is kedvelt gyógyító szernek számítottak. Jelenleg inkább léböjt kúrákat alkalmazunk, gyümölcs- vagy zöldségleveket, gyógyteákat fogyasztása által. Ügyelni kell a megfelelő ásvány- és vitamin utánpótlásra, hiszen a szervezetbe nem kerül szilárd étel, csak folyadék.

Spa Essentials
Women Stretching on Yoga Mat

Ne felejtsük el, hogy emésztőrendszerünk a természetben talált nyers ételek fogyasztására, azok emésztésére alakult ki. Több, teljes értékű gabonafélét, zöldséget, gyümölcsöt kell fogyasztani, kerülni kell a cukrot, az állati zsiradékokat.

 

Az egészséges táplálkozás szerves része az un. gyógyító ételek rendszeres, egymást felváltó fogyasztása. Régóta tudjuk, hogy a brokkoli többször annyi kalciumot, c vitamint és vasat, magnéziumot tartalmaz, mint a hasonló főzeléknövények (pl. karfiol). Ugyanilyen hatású a kelkáposzta, fehér és vörös káposzta. A megfelelő rostbevitelt a gabona  növények fogyasztásával biztosíthatjuk, mint a zab, árpa, köles, rozs, melyek a fehér lisztből készült ételek kiváltására hivatottak. A spenót szintén kiemelkedő vas, antioxidáns tartalmát illetően. Az un. élő ételek, csírák – kukorica, búza, napraforgó, lucerna, len, retek, - immunerősítőek, magas enzimtartalmúak, vértisztító hatásuk közismert. A húsok közül a sovány, fehér húsok fogyasztása, mint a pulykamell, hal javasolt. Magas c vitamin tartalmuk miatt a tél végén fontos a citrusfélék megnövelt bevitele.

 

A hosszú, hideg télben, a téli depresszió ellen is kiváló hatásúak a fényterápiák, helioterápiák, melyek az emberi test fényigényének kielégítését szolgálják, különböző színű és hullámhosszú fények felhasználásával.  A fény hatására az emberi szervezet lebontja a téli álmosságért és a lehangoltságért felelős melatonint. A szolárium túlzásoktól mentes használata, amellett, hogy egészséges barna bőrrel ajándékoz meg, fokozza a D vitamin kiválasztódást a szervezetben. A légzésterápiák egyik formája az ózonterápia, mely a fokozott oxigén belélegzés által a vér fehérjemolekuláira gyakorol jótékony hatást, serkenti az anyagcserét.

Az ásványok gyógyító hatását már az ősi társadalmak is ismerték, a nem megfelelően működő szervek, a lelki és érzelmi gondok gyógyításában kiemelkedő szerepe volt. Minden ásvány, kristály más testrész, pszichés gond kezelésére alkalmas, saját energia töltése által. A tél végi legyengült szervezet kimerültsége, az immunrendszer feltöltése szempontjából kiemelkedő a gránát, mellyel természetes úton nő az életerő, a vitalitás, a test teljesítőképessége.

Semmiféleképpen ne felejtsük el a sport, a mozgás élettani hatását. Ha sétálunk, kocogunk a téli friss levegőn, formában tarthatjuk a fenti módszerekkel megújult, felfrissült testünket. A vízben történő mozgás, úszás kellemes közegben, még nagyobb hatékonysággal segít azoknak, akik a hidegben nem szeretnek kimozdulni. Fenti módszereket betartva nemcsak fittebben és csinosabban, de jóval egészségesebben is nézhetünk a már nagyon várt meleg nyári hónapok elé.

© Copyright
bottom of page