top of page

NAGYVILÁG

Egyiptom – a fáraók földjére visszatérni kötelező!

Szöveg és fotók:  Szeszler Szilvia

Egyiptom örök szerelem és sokan vágyjuk vissza azokat a néhány évvel ezelőtti időket, amikor szinte természetes volt, hogy az ember egyiptomi nyaralásban gondolkodik, sőt akár egy évben többször is; hol egy városnézős-nyaralós, hol pedig akár egy búvárkodós túrát megengedve magának.

A fővárost, Kairót is egy fajta ködös-poros lepelbe burkolta a homokvihar. De legalább ilyet is láttunk. A Nílus mentén, a városon belül kellemesebb és hűvösebb volt az idő és a szél sem volt annyira érezhető. Az óváros így is lenyűgöző volt, a középkori mecsetek, régi utcácskák, kicsiny boltok látványa visszarepített minket az időben. Kairóban járva ez kihagyhatatlan élmény.

A város nevezetességei közül kihagyhatatlan még az Egyiptomi Múzeum (belépőjegy 75 LE) amely akár egész napos program is lehet látnivalóinak mennyiségét és gazdagságát illetően ill. a Mohamed Ali mecset, amely rendkívül impozánsan magasodik a citadella tetején.  

 

A fővárosból Hurghadára vezetett utunk. Az országon belüli repülőjáratok kényelmesek és olcsók, Hurghadára egy órán belül le is értünk az amúgy 8 órányi buszos út helyett – ami viszont szép és kalandos, hiszen a sivatagot, illetve Suez-től a tengert is láthatjuk a buszból. Kinek-kinek ízlése és ideje szerint érdemes választani.

 

Hurghadát jól ismerik a magyar utazók. A klasszikus városközpont és főutcája, a Sheraton Road is megszokott látványával és a kedves, megszokott üzletekkel és hotelekkel fogad.

 Itt nappal, főleg a délelőtti órákban kicsit csendesebb az élet, de délután beindul és este dübörgő night-life fogad minket, kávézók, szórakozóhelyek, éjjel sokáig nyitva tartó boltok tömegével.

 

Hurghadán minden vízi sport elérhető, ami csak létezik, a szállodák partjáról és a kikötőből egymás után indulnak a hajók, búvárkodni, sznorkellezni vágyók seregével a Vörös tenger korallzátonyai közé, ahol feltárul a páratlan vízi világ, a színes korall szirtek és halrajok elképesztő változatosságával. Mi is egy napot töltöttünk a közeli Giftun szigeten, amely Maldív szigetekre emlékeztet hófehér homokos partjával, közben pedig két helyen is megálltunk a nyílt vízen, hogy sznorkellezés közben meglessük a korallzátonyok elképesztően gazdag látványát és élővilágát. Betelni vele nem lehet, bármennyi idő kevés.

A kötelező programok közé tartozik Luxor meglátogatása, amely erőltetett ütemben is egész napos program, ez reggel 4 órai indulást és este 10 órás érkezést jelent. Megerőltető, át kell kelni az Arab sivatagon oda-vissza, 4 órás az út egy irányba. De természetesen megéri, a Karnak templom oszlopsorai között sétálni és feltekinteni az itt-ott még színes festményekre életünk egyik legnagyobb élménye lesz, a Níluson áthajózva, a Memnon kolosszusokon át belépni a túloldali holtak városába pedig a rendkívüli program része. Itt találjuk a Királyok völgyét – valamint a túrákon amúgy nem sokat emlegetett királynők és nemes urak völgyét is -, ahová az ókori történelem nagyjait temették. A rekkenő hőségben – itt 52 fokra számítsunk! – kell leballagni, majd visszamászni az egyes király sírokba a hegy belsejében. Ezután még a közeli, a hegy szikláiba faragott, az isteni származásúnak tartott Hatsepsut királynő halotti templomát is megnézzük, amely fenségesen tekint le már több ezer éve az előtte elterülő völgyre.

 

bottom of page