NÉPEK KONYHÁJA - RECEPTEK
PEOPLE'S CUISINE - RECIPES

ENGADINI KARAMELLÁS DIÓTORTA
Caramel Nut Cake from Engadin, Switzerland
Fotó: Jakatics Róbert
Sütemények, édességek kedvelt alapanyagai a dió és a karamella. Aki esetleg azon töri a fejét, hogy mit is lehetne ezek kombójából sütni, annak átnyújtjuk Sághi Ágnes receptjét. A karamellás diótorta a svájci Engadin környékéről származik. Nagy szerencsénkre az alpesi országban is szeretik az édeset és milyen jól csinálják!

ENGADINI KARAMELLÁS DIÓTORTA receptje
Hozzávalók / 6 adag
A tésztához
-
300 g finomliszt
-
16 dkg vaj
-
10 dkg porcukor
-
1 db tojás
-
1 csipet só
A töltelékhez
-
300 g cukor
-
1 citromból nyert citromlé
-
2 dl habtejszín
-
2.5 dkg vaj
-
15 dkg dió (durvára tört)
-
15 dkg háztartási keksz (darabokra törve egy zacskóban pl. sodrófával megtörhetjük)
-
2 közepes db alma
-
1 ek méz
-
1 db tojás (kenéshez)
Elkészítés
Tészta
-
A lisztből a porcukorral, csipetnyi sóval, tojással és a hideg vajjal gyorsan omlós tésztát gyúrunk. (A vajat hűtőből elővéve szoktam belereszelni, pl. sajtreszelőn.) Folpackba vagy nejlon zacskóba téve hűtőszekrényben pihentetjük, amíg a töltelékkel elkészülünk. Nem árt neki az sem, ha egy éjszakát, vagy egész napot időz a hűvösön.
Töltelék
-
20 dkg cukrot a citromlével közepes tűznél világosra karamellizálunk.
-
Egy másik edényben felforraljuk a tejszínt a vajjal, hozzáadjuk a cukrot és a mézet, majd ezt a tejszínes keveréket ráöntjük a karamellre. (Ne lepődjünk meg, ha a karamell üvegkeménységű lesz, melegítésre elolvad, ha pedig mégse teljesen, akkor majd a sütéskor.)
-
Az almákat hámozás nélkül (de ha zavar a héja, akkor hámozva) cikkelyekre, majd kockákra vágjuk. A karamellás-tejszínes keverékbe öntjük a diót, a kekszet és az almát.
-
Az előhűtött tészta 2/3-át lisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk, majd egy kivajazott és kilisztezett pitesütő, vagy tortaformába helyezzük úgy, hogy egy kb. 2 cm magas peremet képezzünk a tésztának. A tésztát villával megszurkáljuk.
-
A tésztára kanalazzuk a tölteléket. A maradék 1/3 tésztából rudakat sodrunk, és berácsozzuk a tölteléket. Felverjük a tojást, és megkenjük vele a tészta peremét és a rácsokat.
Készülhet teljesen zárt tortának is, vagyis a tetejére egy körlapot is nyújthatunk, és azzal fedjük be. Ekkor ugyanúgy megszurkáljuk villával, mint az alját is, és így kenjük be a felvert tojással.
Van, aki az alsó réteg tésztát világosra elősüti, mielőtt a töltelék rákerülne, nekem az a tapasztalatom, hogy akkor is átsül, ha a nyers tésztára tesszük a tölteléket.
Vanília sodóval kínálhatjuk, de nélküle is kiváló.