top of page

NÉPEK KONYHÁJA - RECEPTEK

PEOPLE'S CUISINE - RECIPES

Diótorta_2500PX.jpg

ENGADINI KARAMELLÁS DIÓTORTA

Caramel Nut Cake from Engadin, Switzerland

Fotó:  Jakatics Róbert

© Copyright

Sütemények, édességek kedvelt alapanyagai a dió és a karamella. Aki esetleg azon töri a fejét, hogy mit is lehetne ezek kombójából sütni, annak átnyújtjuk Sághi Ágnes receptjét. A karamellás diótorta a svájci Engadin környékéről származik. Nagy szerencsénkre az alpesi országban is szeretik az édeset és milyen jól csinálják!

switzerland-5-x-3-flag-4039-p.jpg

ENGADINI KARAMELLÁS DIÓTORTA receptje

Hozzávalók / 6 adag

A tésztához

 

A töltelékhez

Elkészítés

Tészta

  1. A lisztből a porcukorral, csipetnyi sóval, tojással és a hideg vajjal gyorsan omlós tésztát gyúrunk. (A vajat hűtőből elővéve szoktam belereszelni, pl. sajtreszelőn.) Folpackba vagy nejlon zacskóba téve hűtőszekrényben pihentetjük, amíg a töltelékkel elkészülünk. Nem árt neki az sem, ha egy éjszakát, vagy egész napot időz a hűvösön.

Töltelék

  1. 20 dkg cukrot a citromlével közepes tűznél világosra karamellizálunk.

  2. Egy másik edényben felforraljuk a tejszínt a vajjal, hozzáadjuk a cukrot és a mézet, majd ezt a tejszínes keveréket ráöntjük a karamellre. (Ne lepődjünk meg, ha a karamell üvegkeménységű lesz, melegítésre elolvad, ha pedig mégse teljesen, akkor majd a sütéskor.)

  3. Az almákat hámozás nélkül (de ha zavar a héja, akkor hámozva) cikkelyekre, majd kockákra vágjuk. A karamellás-tejszínes keverékbe öntjük a diót, a kekszet és az almát.

  4. Az előhűtött tészta 2/3-át lisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk, majd egy kivajazott és kilisztezett pitesütő, vagy tortaformába helyezzük úgy, hogy egy kb. 2 cm magas peremet képezzünk a tésztának. A tésztát villával megszurkáljuk.

  5. A tésztára kanalazzuk a tölteléket. A maradék 1/3 tésztából rudakat sodrunk, és berácsozzuk a tölteléket. Felverjük a tojást, és megkenjük vele a tészta peremét és a rácsokat.

 

Készülhet teljesen zárt tortának is, vagyis a tetejére egy körlapot is nyújthatunk, és azzal fedjük be. Ekkor ugyanúgy megszurkáljuk villával, mint az alját is, és így kenjük be a felvert tojással.

Van, aki az alsó réteg tésztát világosra elősüti, mielőtt a töltelék rákerülne, nekem az a tapasztalatom, hogy akkor is átsül, ha a nyers tésztára tesszük a tölteléket.

Vanília sodóval kínálhatjuk, de nélküle is kiváló.

bottom of page