top of page

RECEPTEK

Fánk_1200px.jpg

FARSANG ÉS AZ Ő FÁNKJAI

Javában tart a farsangi szezon, bál bált követ és a tél végi mulatozások egyik hagyományos csemegéje a farsangi fánk. Az ő története is messzi időkre nyúlik vissza, elődjét még az ókorra eredeztetik és Marie Antoinette udvarától a császárvárosig több legenda is tarkítja származását. Akár hogy is volt, azóta is fogyasztják szerte a világon ilyen-olyan változatait, amikből mi most hármat teszünk közzé Sághi Ágnes jóvoltából.

THREE RECEIPTS FOR DONUT IN CARNIVAL TIME

FARSANGI FÁNK

Hozzávalók / 6 adag

A tésztához

 

A sütéshez

A tálaláshoz

Fotók: Sághi Ágnes & Jakatics Róbert

 Elkészítés

 

  1. Az élesztőt 1,5-2 dl langyos tejben 1 kk cukorral felfuttatjuk.

  2. A szobahőmérsékletű lisztet, tojássárgáját, a porcukrot egy dagasztótálba rakjuk. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és a robotgép dagasztóspiráljával nekilátunk a dagasztásnak. Menet közben még hozzáadunk annyi tejet, amennyit felvesz, és hólyagosra dagasztjuk, amíg a tészta az edény falától elválik.

  3. Ekkor belekeverünk még 1-2 ek rumot, majd a folyékonyra olvasztott, de nem meleg vajat.

  4. Konyharuhával letakarva meleg helyen 1 órán át kelesztjük.

  5. Az 1 óra elteltével kinyújtjuk és egy pohárral  kiszaggatjuk. A leeső részeket újra összegyúrjuk, és ha másként nem megy, kézzel nagyjából a kiszaggatott méretűhöz hasonló darabokat kerekítünk belőlük.

  6. A  fánkokat letakarva a gyúrótáblán még egy fél órát pihentetjük.

Fánkok_1200px.jpg

Fél óra elteltével olajat forrósítunk, és annyi fánkot teszünk a serpenyőbe, amennyi kényelmesen elfér. Fontos, hogy fedő alatt azt a felét sütjük meg először, amelyik a gyúródeszkán felül volt, úgy hogy a közepüket egy kissé benyomjuk a hüvelykujjunkkal. Nagyon hamar 1-2 perc alatt aranybarnára sül, vigyázzunk, meg ne égessük! Átfordítjuk a másik oldalára, és ezt már fedő nélkül sütjük szépre, ez is gyorsan megy. (Ebből a mennyiségből 6-7 cm átmérőjű pohárral szaggatva 30 db fánk lesz. Nem óriások, de finom, szalagosak.) Az 1-2 evőkanál rum ahhoz kell, hogy ne szívja magába a tészta az olajat sütés közben (a rum helyettesíthető vodkával, barackpálinkával, stb.). Ízlés szerint porcukorral, lekvárral kínáljuk!

Akinek pedig nincs ideje, vagy mersze a a kelt tésztához, az próbálja ki a csörögefánkot, vagy a túrófánkot!  Kevés ezeknél egyszerűbb recept van.

CSÖRÖGEFÁNK

Hozzávalók (2-3 adag)

 

20 dkg finomliszt

1 kávéskanál sütőpor

1 késhegynyi szódabikarbóna

1 csomag vaníliás cukor

5 dkg vaj

1 tojás

2 evőkanál tejföl

napraforgóolaj a sütéshez

porcukor és lekvár a fogyasztáshoz

Elkészítés

A lisztet a sütőporral, picike szódabikarbónával és vaníliás cukorral elkeverjük. Majd belereszeljük a hideg vajat, hozzáütjük a tojást meg a tejfölt és tésztává gyúrjuk.

Lisztezett gyúródeszkán kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd derelyevágóval (vagy késsel) rombuszokat vágunk belőle. A rombuszok közepén ejtünk egy hosszanti vágást, amin áthúzzuk az egyik sarkot.

Olajat forrósítunk, és pár darabonként kisütjük a vicces nevű herőcét.

Azon melegében porcukorba hempergetjük és lekvárral fogyasztjuk.

Számos fajtája ismeretes a farsangi időszak jellegzetes édességének, a porcukorba hempergetett fánknak, amit többnyire lekvárral kínálunk.

A csöröge (egyes tájegységeken herőce) a legegyszerűbbek és legolcsóbbak közül való.

Csöröge 1_1200px.jpg

TÚRÓFÁNK

Hozzávalók  (4 adag)

Elkészítés

  1. A túrót villával áttörjük és belekeverjük a hozzávalókat. Lehetőség szerint fél óráig hűtőszekrényben pihentessük. (De semmi se történik, ha erre nincsen mód.)

  2. Olajat forrósítunk, és két kiskanál segítségével kis amorf fánkokat szaggatunk. Gyorsan sül, a másik oldalára fordítás után kiszedjük, majd  azonmód forrón porcukorba forgatjuk.

  3. Lekvárral kínáljuk.

turofank-tomatotree-konyhajabol.jpg
© Copyright
bottom of page