RECEPTEK

FARSANG ÉS AZ Ő FÁNKJAI
Javában tart a farsangi szezon, bál bált követ és a tél végi mulatozások egyik hagyományos csemegéje a farsangi fánk. Az ő története is messzi időkre nyúlik vissza, elődjét még az ókorra eredeztetik és Marie Antoinette udvarától a császárvárosig több legenda is tarkítja származását. Akár hogy is volt, azóta is fogyasztják szerte a világon ilyen-olyan változatait, amikből mi most hármat teszünk közzé Sághi Ágnes jóvoltából.
THREE RECEIPTS FOR DONUT IN CARNIVAL TIME
FARSANGI FÁNK
Hozzávalók / 6 adag
A tésztához
-
25 dkg finomliszt
-
25 dkg rétesliszt
-
2 db tojássárgája
-
5 dkg porcukor
-
5 dl tej
-
2.5 dkg élesztő
-
5 dkg vaj (olvasztott)
-
2 ek rum
A sütéshez
-
5 dl napraforgó olaj
Fotók: Sághi Ágnes & Jakatics Róbert
Elkészítés
-
Az élesztőt 1,5-2 dl langyos tejben 1 kk cukorral felfuttatjuk.
-
A szobahőmérsékletű lisztet, tojássárgáját, a porcukrot egy dagasztótálba rakjuk. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és a robotgép dagasztóspiráljával nekilátunk a dagasztásnak. Menet közben még hozzáadunk annyi tejet, amennyit felvesz, és hólyagosra dagasztjuk, amíg a tészta az edény falától elválik.
-
Ekkor belekeverünk még 1-2 ek rumot, majd a folyékonyra olvasztott, de nem meleg vajat.
-
Konyharuhával letakarva meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
-
Az 1 óra elteltével kinyújtjuk és egy pohárral kiszaggatjuk. A leeső részeket újra összegyúrjuk, és ha másként nem megy, kézzel nagyjából a kiszaggatott méretűhöz hasonló darabokat kerekítünk belőlük.
-
A fánkokat letakarva a gyúrótáblán még egy fél órát pihentetjük.

Fél óra elteltével olajat forrósítunk, és annyi fánkot teszünk a serpenyőbe, amennyi kényelmesen elfér. Fontos, hogy fedő alatt azt a felét sütjük meg először, amelyik a gyúródeszkán felül volt, úgy hogy a közepüket egy kissé benyomjuk a hüvelykujjunkkal. Nagyon hamar 1-2 perc alatt aranybarnára sül, vigyázzunk, meg ne égessük! Átfordítjuk a másik oldalára, és ezt már fedő nélkül sütjük szépre, ez is gyorsan megy. (Ebből a mennyiségből 6-7 cm átmérőjű pohárral szaggatva 30 db fánk lesz. Nem óriások, de finom, szalagosak.) Az 1-2 evőkanál rum ahhoz kell, hogy ne szívja magába a tészta az olajat sütés közben (a rum helyettesíthető vodkával, barackpálinkával, stb.). Ízlés szerint porcukorral, lekvárral kínáljuk!
Akinek pedig nincs ideje, vagy mersze a a kelt tésztához, az próbálja ki a csörögefánkot, vagy a túrófánkot! Kevés ezeknél egyszerűbb recept van.
CSÖRÖGEFÁNK
Hozzávalók (2-3 adag)
20 dkg finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg vaj
1 tojás
2 evőkanál tejföl
napraforgóolaj a sütéshez
porcukor és lekvár a fogyasztáshoz
Elkészítés
A lisztet a sütőporral, picike szódabikarbónával és vaníliás cukorral elkeverjük. Majd belereszeljük a hideg vajat, hozzáütjük a tojást meg a tejfölt és tésztává gyúrjuk.
Lisztezett gyúródeszkán kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd derelyevágóval (vagy késsel) rombuszokat vágunk belőle. A rombuszok közepén ejtünk egy hosszanti vágást, amin áthúzzuk az egyik sarkot.
Olajat forrósítunk, és pár darabonként kisütjük a vicces nevű herőcét.
Azon melegében porcukorba hempergetjük és lekvárral fogyasztjuk.
Számos fajtája ismeretes a farsangi időszak jellegzetes édességének, a porcukorba hempergetett fánknak, amit többnyire lekvárral kínálunk.
A csöröge (egyes tájegységeken herőce) a legegyszerűbbek és legolcsóbbak közül való.

TÚRÓFÁNK
Hozzávalók (4 adag)
-
25 dkg tehéntúró
-
4 evőkanál finomliszt
-
3 db tojás
-
0.5 csomag sütőpor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
-
2 dl napraforgó olaj (a sütéshez)
-
5 dkg porcukor (a forgatáshoz)
-
lekvár/ dzsem (a tálaláshoz)
Elkészítés
-
A túrót villával áttörjük és belekeverjük a hozzávalókat. Lehetőség szerint fél óráig hűtőszekrényben pihentessük. (De semmi se történik, ha erre nincsen mód.)
-
Olajat forrósítunk, és két kiskanál segítségével kis amorf fánkokat szaggatunk. Gyorsan sül, a másik oldalára fordítás után kiszedjük, majd azonmód forrón porcukorba forgatjuk.
-
Lekvárral kínáljuk.
