top of page

NÉPEK KONYHÁJA - RECEPTEK

PEOPLE'S CUISINE - RECIPES

Flódni_2000px.jpg

Fotó:  Jakatics Róbert

Az askenázi zsidó konyha legismertebb süteménye, amelyet hagyományosan hanukára készítettek. Mára vallási hovatartozástól függetlenül teret nyert úgy a cukrászdákban, mint a vállalkozó kedvű háziasszonyok konyhájában, akik hadseregnyi vendégre sütnek-főznek.

Gazdag töltelékrétegei közül a mák és a dió az eljövendő esztendő bőségét és a gazdagságát alapozzák meg, az alma pedig csupa egészség!

Hagyományosan magas és gazdag édesség ez, vékony tésztával és vastag töltelékrétegekkel. Nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik, de megéri a fáradságot, mert nagyon finom, jókora adag és napokig eláll.

 

A flódninak – mint minden széles körben elterjedt süteménynek - sokféle receptje létezik, ez alább a mi kedvencünk.

Flag-Israel.jpg

Sághi Ágnes receptje

Gigi_portré_szemüveggel_crop_800px.jpg

FLÓDNI

Traditional Jewish "Flodni" Cake

a FLÓDNI receptje

Hozzávalók / 12 adag

 

Tészta

 

Máktöltelék

 

Diótöltelék

 

Almatöltelék

Elkészítés

Tészta

  1. A lisztet a porcukorral, pici sóval és a vajjal egy tálban elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt is (nem kell felfuttatni), majd a tejet és a tojássárgáját is.

  2. A tésztát gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk, majd 4 cipóra osztjuk, és hűtőszekrényben 1-2 órán át pihentetjük. (Ha szemre nem megy a 4 darabra osztás, használjuk nyugodtan a konyhai mérleget, és ne rettenjünk meg az alapanyagok nagy mennyiségétől!) Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.

  3. Hűtés után elővesszük a tésztát, és egyesével téglalap alakúra kinyújtjuk. 2 db kinyújtott tésztát villával megszurkáljuk, és külön-külön sütőpapírral borított tepsin kb. 200 fokon kb. 10 percig elősütünk. (Ők lesznek majd középen, és nem kockáztatjuk, hogy a gazdag töltelék miatt esetleg nyersek maradjanak.)

  4. A két nyersen maradt tészta közül az egyiket beletesszük a sütőpapírral borított tepsibe, megszurkáljuk, és rákenjük a kihűlt máktölteléket. Ráhelyezzük az egyik elősütött tésztalapot, arra rákenjük a diótölteléket, és beborítjuk a másik elősütött tésztalappal.

  5. Erre a tésztára kerül az almatöltelék. (Egyébként az se baj, ha az almát nem pároljuk, hanem csak nyersen tesszük rá, hiszen úgyis sülni fog.)

  6. Hedonisták a mákréteg alá kenhetnek szilvalekvárt  az almaréteg alá pedig baracklevárt a tésztára.

  7. Végül az egészet befedjük az utolsó nyers, kinyújtott tésztával, villával megszurkáljuk, az egész tojással lekenjük, és 180 fokos sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük.

  8. Csak a teljes kihűlés után szeletelhető szépen!

 

Máktöltelék

  1. A megadott vízmennyiséget felfőzzük a cukorral, narancs- és citromhéjjal, és a mazsolával.

  2. A töltelék többi részét szárazon alaposan elkeverjük, majd a cukros sziruphoz öntjük, egyet még forralunk rajta, aztán félretesszük hűlni.

 

Diótöltelék

  1. A diós tölteléket ugyanúgy készítjük el, mint a mákosat.

 

Almatöltelék

  1. Az almát lereszeljük, a levét kinyomjuk, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, majd kevés vajon megpároljuk, és kihűtjük.

© Copyright
bottom of page