
NÉPEK KONYHÁJA - RECEPTEK
PEOPLE'S CUISINE - RECIPES

Fotó: Jakatics Róbert
Az askenázi zsidó konyha legismertebb süteménye, amelyet hagyományosan hanukára készítettek. Mára vallási hovatartozástól függetlenül teret nyert úgy a cukrászdákban, mint a vállalkozó kedvű háziasszonyok konyhájában, akik hadseregnyi vendégre sütnek-főznek.
Gazdag töltelékrétegei közül a mák és a dió az eljövendő esztendő bőségét és a gazdagságát alapozzák meg, az alma pedig csupa egészség!
Hagyományosan magas és gazdag édesség ez, vékony tésztával és vastag töltelékrétegekkel. Nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik, de megéri a fáradságot, mert nagyon finom, jókora adag és napokig eláll.
A flódninak – mint minden széles körben elterjedt süteménynek - sokféle receptje létezik, ez alább a mi kedvencünk.

Sághi Ágnes receptje

FLÓDNI
Traditional Jewish "Flodni" Cake
a FLÓDNI receptje
Hozzávalók / 12 adag
Tészta
-
80 dkg finomliszt
-
35 dkg vaj
-
8 dkg porcukor
-
1.5 dkg friss élesztő
-
4 db tojássárgája
-
2 dl tej
-
1 késhegynyi só
-
1 db tojás (a kenéshez)
-
házi szilvalekvár - opcionális
-
házi baracklekvár -opcionális
Máktöltelék
-
35 dkg mák
-
5 dkg kekszmorzsa
-
20 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
1 citromból nyert citromhéj
-
5 dkg mazsola (ha szeretjük)
-
1.5 dl víz
Diótöltelék
-
35 dkg dió
-
5 dkg kekszmorzsa
-
20 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
1 citromból nyert citromhéj
-
5 dkg mazsola (ha szeretjük)
-
1.5 dl víz
Almatöltelék
Elkészítés
Tészta
-
A lisztet a porcukorral, pici sóval és a vajjal egy tálban elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt is (nem kell felfuttatni), majd a tejet és a tojássárgáját is.
-
A tésztát gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk, majd 4 cipóra osztjuk, és hűtőszekrényben 1-2 órán át pihentetjük. (Ha szemre nem megy a 4 darabra osztás, használjuk nyugodtan a konyhai mérleget, és ne rettenjünk meg az alapanyagok nagy mennyiségétől!) Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
-
Hűtés után elővesszük a tésztát, és egyesével téglalap alakúra kinyújtjuk. 2 db kinyújtott tésztát villával megszurkáljuk, és külön-külön sütőpapírral borított tepsin kb. 200 fokon kb. 10 percig elősütünk. (Ők lesznek majd középen, és nem kockáztatjuk, hogy a gazdag töltelék miatt esetleg nyersek maradjanak.)
-
A két nyersen maradt tészta közül az egyiket beletesszük a sütőpapírral borított tepsibe, megszurkáljuk, és rákenjük a kihűlt máktölteléket. Ráhelyezzük az egyik elősütött tésztalapot, arra rákenjük a diótölteléket, és beborítjuk a másik elősütött tésztalappal.
-
Erre a tésztára kerül az almatöltelék. (Egyébként az se baj, ha az almát nem pároljuk, hanem csak nyersen tesszük rá, hiszen úgyis sülni fog.)
-
Hedonisták a mákréteg alá kenhetnek szilvalekvárt az almaréteg alá pedig baracklevárt a tésztára.
-
Végül az egészet befedjük az utolsó nyers, kinyújtott tésztával, villával megszurkáljuk, az egész tojással lekenjük, és 180 fokos sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük.
-
Csak a teljes kihűlés után szeletelhető szépen!
Máktöltelék
-
A megadott vízmennyiséget felfőzzük a cukorral, narancs- és citromhéjjal, és a mazsolával.
-
A töltelék többi részét szárazon alaposan elkeverjük, majd a cukros sziruphoz öntjük, egyet még forralunk rajta, aztán félretesszük hűlni.
Diótöltelék
-
A diós tölteléket ugyanúgy készítjük el, mint a mákosat.
Almatöltelék
-
Az almát lereszeljük, a levét kinyomjuk, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, majd kevés vajon megpároljuk, és kihűtjük.