NÉPEK KONYHÁJA - RECEPTEK
PEOPLE'S CUISINE - RECIPES

MURAVIDÉKI GIBANICA
Fotó: Jakatics Róbert
Szlovéniában, Lendva környékén szomszédoltunk nemrég. Barátaink az első alkalommal rábeszéltek, hogy a vendéglőben az ebédet követően rendeljünk desszert gyanánt egy Gibanicát, nem fogjuk megbánni.. Nem bántuk meg. Aki szereti a túrót, a diót és a mákot, annak ez a sütemény feledhetetlen élmény marad. Mivel itthon a Gibanica nem ismert, Sághi Ágnes megosztotta velünk a receptjét.


MURAVIDÉKI GIBANICA receptje
Hozzávalók:
-
14 db réteslap (én olyan kiszerelésűt kaptam, amiben 18 db volt, vagy vehetünk 3 csomag 6 db-osat)
-
40 dkg darált mák
-
60 dkg porcukor
-
1 kg alma
-
1 evőkanál napraforgó olaj
-
1 teáskanál fahéj
-
szegfűszeg ízlés szerint
-
4 csomag vaníliás cukor
-
4 citromból nyert citromhéj
-
4 citromból nyert citromlé
-
10 dkg tejföl
-
3 db tojás
-
20 dkg vaj (olvasztott)
Elkészítjük a töltelékeket
-
A mákot összekeverjük 20 dkg cukorral, 1 cs. vaníliás cukorral, 1 citrom levével és reszelt héjával.
-
A diót összekeverjük ugyancsak 20 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral, 1 citrom levével és reszelt héjával.
-
Az almát lereszeljük, kevés olajon 10 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral, 1 teáskanál fahéjjal és ízlés szerint szegfűszeggel és 1 citrom levével és reszelt héjával megpároljuk, hagyjuk kihűlni.
-
A túrót kikeverjük 10 dkg cukorral, 3 evőkanál tejföllel, 1 citrom levével és lereszelt héjával és a 3 tojás sárgájával. A tojások felvert habját hozzáadjuk.
Összeállítás és rétegezés
-
Akkora tepsit, amibe a réteslapok kiterítve beleférnek, kikenünk olvasztott vajjal, és egyből beleterítünk 2 db réteslapot. Ezt is megkenjük olvasztott vajjal.
-
Megszórjuk a máktöltelék felével, és betakarjuk két db réteslappal. Olvasztott vajjal megkenjük.
-
Rákenjük a túró felét, és befedjük 2 db réteslappal. Olvasztott vaj jön megint.
-
Elterítjük a dió felét a réteslapon, rákanalazzuk az almatölteléket (kihagyható, mint írtam), betakarjuk 2 db réteslappal, és őt is megkínáljuk olvasztott vajjal.
-
Ismétlés következik: Maradék máktöltelék, 2 db réteslap, olvasztott vaj, túrótöltelék maradéka, 2 db réteslap, olvasztott vaj, diós réteg, 2 db réteslap, olvasztott vaj.
-
Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük, és még melegen meghintjük porcukorral, majd kockára vágva melegen kínáljuk. A maradék átmelegítve, vagy hidegen fogyasztható ízlésünk szerint.