top of page

NÉPEK KONYHÁJA - RECEPTEK

PEOPLE'S CUISINE - RECIPES

Gibanica_800px.jpg

MURAVIDÉKI GIBANICA

Fotó:  Jakatics Róbert

Szlovéniában, Lendva környékén szomszédoltunk nemrég. Barátaink az első alkalommal rábeszéltek, hogy a vendéglőben az ebédet követően rendeljünk desszert gyanánt egy Gibanicát, nem fogjuk megbánni.. Nem bántuk meg. Aki szereti a túrót, a diót és a mákot, annak ez a sütemény feledhetetlen élmény marad. Mivel itthon a Gibanica nem ismert, Sághi Ágnes megosztotta velünk a receptjét.

255px-Flag_of_Slovenia.svg.png
hungary-26906_960_720.png

MURAVIDÉKI GIBANICA receptje

Hozzávalók:

 

Elkészítjük a töltelékeket

  1. A mákot összekeverjük 20 dkg cukorral, 1 cs. vaníliás cukorral, 1 citrom levével és reszelt héjával.

  2. A diót összekeverjük ugyancsak 20 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral, 1 citrom levével és reszelt héjával.

  3. Az almát lereszeljük, kevés olajon 10 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral, 1 teáskanál fahéjjal és ízlés szerint szegfűszeggel és 1 citrom levével és reszelt héjával megpároljuk, hagyjuk kihűlni.

  4. A túrót kikeverjük 10 dkg cukorral, 3 evőkanál tejföllel, 1 citrom levével és lereszelt héjával és a 3 tojás sárgájával. A tojások felvert habját hozzáadjuk.

Összeállítás és rétegezés

  1. Akkora tepsit, amibe a réteslapok kiterítve beleférnek, kikenünk olvasztott vajjal, és egyből beleterítünk 2 db réteslapot. Ezt is megkenjük olvasztott vajjal.

  2. Megszórjuk a máktöltelék felével, és betakarjuk két db réteslappal. Olvasztott vajjal megkenjük.

  3. Rákenjük a túró felét, és befedjük 2 db réteslappal. Olvasztott vaj jön megint.

  4. Elterítjük a dió felét a réteslapon, rákanalazzuk az almatölteléket (kihagyható, mint írtam), betakarjuk 2 db réteslappal, és őt is megkínáljuk olvasztott vajjal.

  5. Ismétlés következik: Maradék máktöltelék, 2 db réteslap, olvasztott vaj, túrótöltelék maradéka, 2 db réteslap, olvasztott vaj, diós réteg, 2 db réteslap, olvasztott vaj.

  6. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük, és még melegen meghintjük porcukorral, majd kockára vágva melegen kínáljuk. A maradék átmelegítve, vagy hidegen fogyasztható ízlésünk szerint.

© Copyright
bottom of page