NÉPEK KONYHÁJA - RECEPTEK

PEOPLE'S CUISINE - RECIPES

MURAVIDÉKI GIBANICA

Fotó:  Jakatics Róbert

Szlovéniában, Lendva környékén szomszédoltunk nemrég. Barátaink az első alkalommal rábeszéltek, hogy a vendéglőben az ebédet követően rendeljünk desszert gyanánt egy Gibanicát, nem fogjuk megbánni.. Nem bántuk meg. Aki szereti a túrót, a diót és a mákot, annak ez a sütemény feledhetetlen élmény marad. Mivel itthon a Gibanica nem ismert, Sághi Ágnes megosztotta velünk a receptjét.

MURAVIDÉKI GIBANICA receptje

Hozzávalók:

 

Elkészítjük a töltelékeket

 1. A mákot összekeverjük 20 dkg cukorral, 1 cs. vaníliás cukorral, 1 citrom levével és reszelt héjával.

 2. A diót összekeverjük ugyancsak 20 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral, 1 citrom levével és reszelt héjával.

 3. Az almát lereszeljük, kevés olajon 10 dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral, 1 teáskanál fahéjjal és ízlés szerint szegfűszeggel és 1 citrom levével és reszelt héjával megpároljuk, hagyjuk kihűlni.

 4. A túrót kikeverjük 10 dkg cukorral, 3 evőkanál tejföllel, 1 citrom levével és lereszelt héjával és a 3 tojás sárgájával. A tojások felvert habját hozzáadjuk.

Összeállítás és rétegezés

 1. Akkora tepsit, amibe a réteslapok kiterítve beleférnek, kikenünk olvasztott vajjal, és egyből beleterítünk 2 db réteslapot. Ezt is megkenjük olvasztott vajjal.

 2. Megszórjuk a máktöltelék felével, és betakarjuk két db réteslappal. Olvasztott vajjal megkenjük.

 3. Rákenjük a túró felét, és befedjük 2 db réteslappal. Olvasztott vaj jön megint.

 4. Elterítjük a dió felét a réteslapon, rákanalazzuk az almatölteléket (kihagyható, mint írtam), betakarjuk 2 db réteslappal, és őt is megkínáljuk olvasztott vajjal.

 5. Ismétlés következik: Maradék máktöltelék, 2 db réteslap, olvasztott vaj, túrótöltelék maradéka, 2 db réteslap, olvasztott vaj, diós réteg, 2 db réteslap, olvasztott vaj.

 6. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük, és még melegen meghintjük porcukorral, majd kockára vágva melegen kínáljuk. A maradék átmelegítve, vagy hidegen fogyasztható ízlésünk szerint.

Copyrights
Utazási és életmód magazin  -  Travel and Lifestyle Magazine
since 2018

A honlapon szereplő minden fotót, szöveget, tartalmat szerzői jog véd, azok másolása, felhasználása, terjesztése az oldal üzemeltetőjének tudta és engedélye nélkül tilos. Az oldalról kivezető linkek által elérhető tartalmakért a trip&travel.hu nem vállal felelősséget.

 • Facebook Social Icon
Copyright © 2018-2021 by trip&travel.hu - All rights reserved.