HOZZÁVALÓK        A KONYHA VILÁGÁBÓL          INGREDIENTS

GYÖMBÉR

Ginger

A gyömbér ősidők óta ismert és használatos fűszer- és gyógynövény, amelyről a kínai gyógyító könyvek már Krisztus előtt évszázadokkal említést tettek.  A középkorban a fűszerkereskedelem egyik jelentős tényezője volt, így terjedt el Európában is a használata, ahonnan spanyol és portugál hajósok vitték tovább Amerikába. A történetírók szerint Mátyás király ugyancsak nagy rajongója volt, a gyömbér megelőzte, vagy legalábbis fej-fej mellett haladt a bors népszerűségével a középkori udvarban.

A növény sajátságosan illatos, csípős, kesernyés ízét a gyökértörzsben található aromás illóolajnak, a gingerolnak köszönheti.

A fiatal gyökértörzs lédús és húsos, kevésbé csíp. Készülhet belőle vékonyra szeletelt ecetes savanyúság, forrásban lévő vízzel leöntve, mézzel édesítve gyömbértea, vagy kandírozott édesség.   

Az érettebb gyökértörzs rostos és szárazabb, sokoldalúan használható indiai fogások készítésére, de ugyanúgy megtaláljuk a kínai, a koreai, a japán, a vietnámi és még sok délkelet-ázsiai konyha számos ételféleségében, legyen az hús- és halétel, vagy akár vegetáriánus fogás.

 

Ételeinket ízesíthetjük friss, vagy szárított, őrölt gyömbérrel, bár az elért ízhatás nem ugyanaz.
Talán felesleges is kihangsúlyozni, hogy a friss gyömbér íze, illata, aromája mennyivel intenzívebb, mint az őrölté, de a felhasználásuk sem teljesen ugyanaz.

A friss gyömbér meghámozva, reszelve, vagy apró kockákra vágva kerül a húsos, vagy húsmentes fogásokba.

Kulcsfontosságú fűszer az indiai konyha sűrű egytálételei, a színes lencse- és csicseriborsó curry-k, egyéb húsos és húsmentes fogások ízesítésében.

Isszák hideg és meleg italokba keverve, egy gőzölgő masala tea igazi íz orgia orrnak, szájnak.

Gyakran használják együtt fokhagymával, ezért készen is kapható, de persze alkalmanként frissen is elkészíthető a ginger-garlic masala. 

Hűtőszekrényben, zárt nylontasakban hámozatlanul, fagyasztóban hámozva, aprítva hosszan eltartható.

Őrölt gyömbértől illatozhat a karácsonyi mézesünk, süthetünk édes, vagy sós gyömbéres kekszet, a kereskedelemben pedig kapható a belőle készült üdítőital.

 

Kitűnő gyomorerősítő, étvágyserkentő, emésztést javító hatása miatt is kedvelt. Csökkenti a hányingert, használják emésztőrendszeri panaszok enyhítésére, megfázás és influenza kellemetlen tüneteinek enyhítésére. Egyéb kedvező élettani hatásait még ma is kutatják.

Sághi Ágnes

Copyrights
Utazási és életmód magazin  -  Travel and Lifestyle Magazine
since 2018

A honlapon szereplő minden fotót, szöveget, tartalmat szerzői jog véd, azok másolása, felhasználása, terjesztése az oldal üzemeltetőjének tudta és engedélye nélkül tilos. Az oldalról kivezető linkek által elérhető tartalmakért a trip&travel.hu nem vállal felelősséget.

  • Facebook Social Icon
Copyright © 2018-2021 by trip&travel.hu - All rights reserved.