top of page
Social network concept

Új Google Maps fejlesztés jön

How-to-embed-Google-Maps-on-your-website

2019.02.16.

NAVIGÁCIÓ

2_gif_20190213_112339_760x425_cover.png
Google-Maps-AR-e1549862630404.jpg
maps-local-search1-ss-1920-800x450.jpg
maps2.jpg
Orientation
akrales_180620_1777_0011.1533225632.jpg
© Copyright

A Google Térkép már teszteli a legújabb generációs navigációját, amelyben a telefon hátlapi kameráján keresztül a kijelzőn már a valós utcai képet látjuk, ugyanazt, amit a szemünkkel is. Az új fejlesztés ezen a képen fogja megjeleníteni a navigációs jelzéseit, utasításait.

 

Az óriás tavaly mutatott be a fejlesztői konferenciáján egy új funkciót a Google Térképhez, amely a vizuális élményen felül annak használhatóságában egy újabb szintre emeli az addigi navigációt. A mobil eszköz hátlapi kamerájának navigálás közbeni használatával az utca, az út, valós képét jeleníti meg a térkép alkalmazásban és azon a képen mutatja a kívánt haladási irányt, vagy éppen az úti célt. Ez a vizuális módszer rendkívül felhasználó baráttá teszi a térkép alkalmazást, mert sokkal könnyebb lesz a terep tárgyakon, épület képeken, szobrokon, stb. keresztül felismerni, hogy éppen merre járunk. A mobilunk által mutatott képen pedig egész egyszerűen nyilak, navigációs elemek jelzik majd a megfelelő útvonalat, irányváltást, megérkezést.

 

A tesztelés alatt álló alkalmazás ebben a formájában még csak a gyalogosoknak készül, jármű vezetés közben nem lesz szabad használni, mert az balesetveszélyes. Jelen elgondolás szerint a tervezők abból indultak ki, hogy egyrészt akkor lesz hasznos az alkalmazása, ha pl. kiszállunk a kocsiból és gyalogosan folytatjuk az utunkat, illetve nem szabad elfeledni, hogy a felhasználók egy jelentős rétege eddig is a gyalogosok voltak.

 

Az új alkalmazáson lesz egy Start AR gomb, amit megnyomva kapjuk a valós idejű nézetet, ezt követően a rendszer rögzíti a tartózkodási helyünket, ezt az élőképet a Google Térkép összehangolja a Street View adatbázisban tárolt információkkal, majd a kamera által adott képen megjelennek a navigációs nyilak, jelzések.

Amint az élőképből kiszállunk, az AR-mód kikapcsol és a rendszer azonnal visszavált a hagyományos térkép nézetre.

A Google közleménye szerint még eltart egy ideig a tesztelés, az AR-rendszer finomítása, de ha elkészül és piacra dobják, akkor új fejezet nyílik a gyalogosok életében, a navigációs rendszerek pedig egy új fejlődési szakaszba lépnek.

Kíváncsian várjuk ezt az új világot.

                                                                                                                                           Jakatics Róbert

Fotók: Google, TWSJ

bottom of page