NÉPEK KONYHÁJA - RECEPTEK
PEOPLE'S CUISINE - RECIPES

TÖRÖK GYUVECS
Turkish Djuvec
Nyáridőben, mikor bőséges a felhozatal paradicsomból, paprikából, cukkiniből, padlizsánból, igen laktató ételeket tudunk főzni belőlük. Ugorjunk át e kiváló recept által Kis-Ázsiába, hogy ellessük, hogyan főzik a törökök fenséges egytálételüket, a gyuvecset. Sághi Ágnestől kaptuk a receptet.

TÖRÖK GYUVECS receptje
Hozzávalók / 6 adag
-
0.5 dl napraforgó olaj
-
1 nagy db vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
0.5 db csirkemell filé (vagy 30 dkg pulykacomb)
-
só ízlés szerint
-
1 teáskanál bors
-
1 dl víz
-
1 nagy db padlizsán
-
1 közepes db cukkini
-
4 db burgonya
-
2 közepes db paprika (ha pikánsan szeretjük, kicsi erős paprikát is karikázhatunk bele)
-
2 közepes db paradicsom
-
20 g sűrített paradicsom
-
1 teáskanál fűszerpaprika
-
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
Elkészítés:
-
Az olajon megdinszteljük a felkockázott vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát.
-
Rádobjuk a kockára vágott húst, fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, és kevés vízzel elkezdjük párolni.
-
Közben a zöldségeket megmossuk, és feldaraboljuk. A padlizsánt, cukkinit és a burgonyát kockára, a paprikát karikára, a forró vízzel a héjától megszabadított paradicsomot darabokra.
-
A zöldségeket a húsra rétegezzük: a burgonyával és a cukkinival kezdjük. Kevés sóval, borssal, pirospaprikával, köménnyel meghintjük, egy kiskanál sűrített paradicsomot is teszünk rá. A paprika és paradicsom felével folytatjuk, erre a padlizsánkockák kerülnek, majd fűszerezés következik. Végül a maradék paprikával és paradicsommal fedjük le, és a maradék fűszerekkel megszórjuk.
-
Az egészet lefedjük, közepes tűzön felforraljuk, majd takarékon kb. 40 perc alatt puhára-készre főzzük.