
NÉPEK KONYHÁJA - RECEPTEK
PEOPLE'S CUISINE - RECIPES

Fotó: Jakatics Róbert
HÁMÁN TÁSKA
Jewish cake
A zsidó Purim ünnep legjellegzetesebb édessége, Hámán fülének is hívják. Egyes magyarázatok szerint az elnevezés a német mák (Mohn) és táska (Taschen) szavak összevonása héber névelővel ellátva. Más nézetek szerint Hámán, a perzsa király főminisztere viselt ilyen háromszögletű süveget. De a három szöglet jelképezheti akár a zsidóság három ősatyját, Ábrahámot, Izsákot és Jákobot is. Bárhonnan is ered az elnevezés és maga a sütemény, bátran álljunk neki, egyszerű, de nagyszerű!
A recept Rosenstein Tibor 2014-es szakácskönyvéből való.

Sághi Ágnes

a HÁMÁN SAPKA receptje
Hozzávalók / 6 adag
-
35 dkg rétesliszt
-
15 dkg vaj
-
1 dkg friss élesztő
-
10 dkg porcukor
-
1 csipet só
-
2 db tojás
-
1 citromból nyert reszelt citromhéj
-
1 dl narancslé
-
25 dkg lekvár/ dzsem
Elkészítés
-
A lisztet a vajjal és az élesztővel összemorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a pici sót, 1 tojást, a reszelt citromhéjat, és annyi narancslevet (frissen facsartat lehetőség szerint), hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. (Nekem kicsit ragadós lett.)
-
Kb. fél órát pihentetjük hűtőszekrényben.
-
Ha kipihente magát, lisztezett gyúródeszkán 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd egy kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. A köröket 3 oldalról összecsippentve behajtjuk, és a sarkokat összenyomjuk.
-
Az így képződött mélyedésekbe 1-1 kávéskanál lekvárt rakunk. Természetesen mákkal vagy dióval is készíthetjük.
-
A felhajtott táskaoldalakat bekenjük a felvert másik tojással, és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.