NÉPEK KONYHÁJA - RECEPTEK

PEOPLE'S CUISINE - RECIPES

Fotó:  Jakatics Róbert

  HÁMÁN TÁSKA  

  Jewish cake  

A zsidó Purim ünnep legjellegzetesebb édessége, Hámán fülének is hívják. Egyes magyarázatok szerint az elnevezés a német mák (Mohn) és táska (Taschen) szavak összevonása héber névelővel ellátva. Más nézetek szerint Hámán, a perzsa király főminisztere viselt ilyen háromszögletű süveget. De a három szöglet jelképezheti akár a zsidóság három ősatyját, Ábrahámot, Izsákot és Jákobot is. Bárhonnan is ered az elnevezés és maga a sütemény, bátran álljunk neki, egyszerű, de nagyszerű!

A recept Rosenstein Tibor 2014-es szakácskönyvéből való.

Sághi Ágnes

a HÁMÁN SAPKA receptje

Hozzávalók / 6 adag

Elkészítés

  1. A lisztet a vajjal és az élesztővel összemorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a pici sót, 1 tojást, a reszelt citromhéjat, és annyi narancslevet (frissen facsartat lehetőség szerint), hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. (Nekem kicsit ragadós lett.)

  2. Kb. fél órát pihentetjük hűtőszekrényben.

  3. Ha kipihente magát, lisztezett gyúródeszkán 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd egy kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. A köröket 3 oldalról összecsippentve behajtjuk, és a sarkokat összenyomjuk.

  4. Az így képződött mélyedésekbe 1-1 kávéskanál lekvárt rakunk. Természetesen mákkal vagy dióval is készíthetjük.

  5. A felhajtott táskaoldalakat bekenjük a felvert másik tojással, és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

trip&travel.hu

Utazási és életmód magazin  -  Travel and Lifestyle Magazine

A honlapon szereplő minden fotót, szöveget, tartalmat szerzői jog véd, azok másolása, felhasználása, terjesztése az oldal üzemeltetőjének tudta és engedélye nélkül tilos. Az oldalról kivezető linkek által elérhető tartalmakért a trip&travel.hu nem vállal felelősséget.

  • Facebook Social Icon
Copyright © 2018-2020 by trip&travel.hu - All rights reserved.