RECEPTEK

HÚSVÉTI KALÁCS
RECEIPT OF EASTER BRIOCHE BREAD
Fotó: Jakatics Róbert
A húsvéti kalács receptje - Sághi Ágnestől
Hozzávalók: (6 adag)
A tésztához:
⦁ 50 dkg ⦁ finomliszt
⦁ 2 db ⦁ tojás
⦁ 8 dkg ⦁ vaj
⦁ 3 dkg ⦁ élesztő
⦁ 1.2 dl ⦁ tej
⦁ 8 dkg ⦁ porcukor
⦁ 1 csomag ⦁ vaníliás cukor
⦁ 2.5 dkg ⦁ napraforgómag
⦁ 2.5 dkg ⦁ aszalt sárgabarack (vagy más aszalt gyümölcs, esetleg mazsola)
A mázhoz:
⦁ 2 ek ⦁ méz
⦁ 5 dkg ⦁ vaj
⦁ 5 dkg ⦁ napraforgómag
⦁ 10 ml ⦁ habtejszín (vagy tej)

Elkészítés:
⦁ Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe 1 teáskanál cukorral együtt, és kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.
⦁ A lisztbe beleütjük a tojásokat, a cukrot, hozzáadjuk az élesztős tejet, és az olvasztott vajat. Robotgéppel alaposan kidolgozzuk, míg a tészta hólyagos nem lesz, és az edény falától elválik. Belekeverjük a napraforgómagot és az apró aszalt barackot.
⦁ Meleg helyen, letakarva 1 órán át kelesztjük.
⦁ Majd a tésztát 3 felé elosztjuk, és egyenként kb. 70 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük, amelyeket összefonunk, és egy kerek, kivajazott tortaformában karikába rendezve elhelyezzük.
⦁ A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és a kalácsunkat még 20 percig letakarva a formában kelni hagyjuk.
⦁ Betesszük az előmelegített sütőbe, és 180 fokon 30 percig sütjük.
⦁ A mázhoz megolvasztjuk a mézet, hozzáadjuk a vajat, a tejszínt (tejet) és a napraforgómagot.
⦁ Jól kiforraljuk a mézet, majd a fonott kalácsot kihúzzuk a sütőből, és a tetejére csorgatjuk a mézes keveréket. Visszatoljuk a sütőbe, és még kb. 10 percig sütjük.