top of page

„Napimádó vagyok, északra egyáltalán nem utazom, csak délre.”

Dr.Rusz Edit

Dr. Rusz Edit klinikai szakpszichológus és szexuál terapeutáról azt gondolnánk, hogy egyfajta Dr. Bones-ként csak a tudománynak és a szakmájának él és el nem hagyja a szakmai terepet. Nos, ez óriási tévedés – a híres doktornő rutinos és szenvedélyes utazó, sok távoli táj és kultúra ismerője.

- Úgy tudom, hogy van egy kultúra és ország, ahová rendszeresen visszatérsz.

- Így igaz, Egyiptom örök szerelem, számtalanszor megjártam már. Még egyik páciensemmel utaztam el ide először, megnéztük a piramisokat, tovább repültünk Luxorba, majd elhajóztunk Asszuánba is a Níluson és onnan a sivatagon át Abu-Szimbelbe mentünk. Szerelem volt első látásra, ma már jól ismerem az egyiptomi kultúrát és történelmet. Napimádó vagyok, így rajongok az itteni örök napsütésért, a Vörös tengerért és az helyiek kedvességéért. Talán itt élhettem előző életemben, mert úgy érzem, mintha otthon lennék minden egyes alkalommal.

- Európában mely országok állnak hozzád közel és miért?

- Számomra Olaszország a legvonzóbb; itt a legszebb a táj, itt leggazdagabb a művészet – Róma, Velence, Firenze felejthetetlen. A Vatikán, a Sixtusi kápolna szépsége lenyűgöző, ahol végre megláthattam Michelangelo műveit, hosszú tülekedés után. Az olasz konyha remeinek nem tudok ellenállni. Életszeretetben és pozitív mentalitásukban is ők nálam a nyerők.

A másik kedvencem Párizs, ami olyan, mint a századfordulós Budapest, oda a férjemmel utaztam, akinek ajándékba szántam az utat, mert képzőművész és valóban, meg is ragadta őt a város hangulata, szépsége. Görögországot is imádom, lenyűgözött Athén, Rodosz, de ami igazán megfogott itt, az Santorini egyedülálló szépsége.

R.E..jpg
1512050_10206417565058343_70054026433431

- Vonzanak az északi tájak, a havas hegycsúcsok is?

- Nem, egyáltalán nem igénylem a szép havas vidékeket. Legkedvesebb téli utazásom célpontjai és helyszínei közé tartozik Marokkó, Szicília, a már említett Egyiptom, valamint az USA-ban Colorado Springs.

beolvasás0004.jpg

- Itthon hol nyaralsz szívesen, hová szeretsz utazni?

- Magyarországon is elmegyek mindenhová. Amikor a Széchenyi család tagjai hazalátogattak Nagycenkre, belém villant, hogy lám, még itt sem voltunk, úgyhogy fogtunk magunkat és lementünk a családdal és ha már ott voltunk bejártuk az egész környéket. A magyar történelemért rajongok, így két éve elmentem ősszel Somogyvárra, ahol megnéztük Koppány sírját, itt van a Szentes Ica forrás, amelyben Szent István, az egyik kedvenc királyom megmosakodott anno, itt van a Szent László által építtetett kolostor is, melynek az alapjai még megvannak - ez az egyik kedvenc helyem itthon. Gondolok egyet, beültetem az autóba a családot és már megyünk, is irány Sümeg, vagy Somogy, ahol van egy kis házam, szőlőm, itt tartunk baráti „szüreteléseket”, amivel 1 óra alatt végzünk és élvezzük a táj szépségét, jól érezzük magunkat.

76706746_853167591752048_556771780404969

- Melyik volt a szakmához kapcsolódó legérdekesebb élményed?

- Egyiptomban volt, sokszor, ott, ha megtudják, hogy mivel foglalkozom, akkor azonnal terápiát tartunk! Megrohannak a problémáikkal, hajózás közben is csinálhattam egy terápiás foglalkozást. Elfogadják, hogy az európai nők nem olyanok, mint az övéik, de sokkal nagyobb a szerepe egy nőnek az egyiptomi kultúrában, mint ahogy mi gondoljuk. Tetszik, ahogy a férjek tisztelik és imádják a feleségeiket és példát mutatnak a gyerekeknek. Az udvarlásuk során a déli férfiaknak benne van a génjeiben a figyelmesség, hogy bókolnak és lereagálják, hogy a nő szép és így ő is jobban meg tudja élni a nőiséget

75339575_1283655795169472_65006153711023
bottom of page