top of page

THE BUSINESS - INTERVIEW

IMG-20200330-WA0323.jpg
szilvia.jpg

Mrituanjay Mishra

A Varázslatos India utazó nagykövete

A nemzetközi turizmus kiemelkedő alakja, az India Kormányához tartozó Indiai Turisztikai Minisztérium munkatársa

„Kétféle ember van a világon: az egyik, aki látta már Indiát, a másik, akinek valami hiányzik az életéből.”

Hogyan kezdődött a turisztikai karrierje?

 

Köszönöm, hogy a turizmus meghatározó alakjaként determinált. Nos, mielőtt a Turisztikai Minisztériumhoz kerültem, a Delhi, a Keralai, az Uttar Pradeshi Turisztikai Hivatalnál dolgoztam és az Indiai Utazási Irodák Szervezeténél is. Azt hiszem, ez a munka a legjobb a világon, lehetőséget adott nekem, hogy a világ minden tájáról találkozhassak és dolgozhassak a szakma képviselőivel, így aztán szinte mindenhonnan magaménak tudhatok barátokat.

Tudatosan választotta ezt a hivatást, vagy az élet hozta a lehetőséget?

Tudatosan választottam ezt az álom szakmát, igen. Az iskoláim elvégzése után Turisztikai és Művészeti felsőfokú képesítést szereztem a Delhi Egyetemen, ezután posztgraduális képzés keretében még tovább fejlesztettem a turisztikai ismereteimet. Rómában további 9 hónapos turisztikai továbbképzésen vettem részt, ahol az Indiai Turisztikai Minisztérium képviseletében dolgoztam is egyben. Az elmúlt 30 évben igyekeztem minél nagyobb tudásra szert tenni a szakmában, valamint minél több nyelvet megtanulni, mint például a bolgár, német, francia és olasz nyelveket. Kormányzati állást megkapni és betölteni sohasem volt egyszerű Indiában, ily módon ez arra ösztönzött engem, hogy csatlakozzak egy fordító kurzushoz, amely angolról hindire és vice versa segített tovább képezni engem és a Mindenható jóságának köszönhetően a turizmus álom munkához segített.

IMG_20190119_234643_2500px.jpg

Jelenleg a koronavírus kényszeríti térdre minden ország turizmusát. Mit tapasztalnak ezen a téren Önök Indiában?

Eddig az utasok mintegy 75 %-a mondta le a márciusra tervezett útját. Aki viszont kint volt, főleg olasz és francia turisták, tovább akartak maradni és meghosszabbítani a vízumukat. Március óta a bejelentett esetek a social média és a hírek célkeresztjébe kerültek, gyakran téves információk keringtek az interneten. Indiában az alkalmazottak többsége otthonról dolgozik már. A turizmus lelassult sajnos és az érdekelt felek egyelőre nem túl derűlátóak, hiszen ez egy halálos betegség valóban, de mi indiaiak hiszünk benne, hogy igenis úrrá leszünk a helyzeten a lehető leghamarabb, amiért minden intézkedést meg is teszünk.

IMG-20200330-WA0303.jpg
IMG-20200330-WA0305.jpg

India turizmusa az egyik legnagyobb sikerét az Ön irányítása alatt érte el, nevezetesen a Berlini ITB Utazási Kiállítás, Európa legnagyobb szakmai kiállításának fődíját nyerte el 2018-ban. Hogy sikerült ezt elérni?

 

Nos, ez valóban nehéz munka volt, nagy része van a sikerben a Turisztikai Minisztérium munkatársainak, akik a csodálatos indiai építészet elemeinek felhasználásával építették fel az India standot, amely hatalmas területet foglalt el és több önálló elemből állt. Nem utolsósorban a kiállítás alatti Indiára oly jellemző események, előadások, rendezvények, mint a Holi bemutatása, a jóga és tánc bemutatók és természetesen a kiállítók indiai turisztikai kínálata mind-mind része volt a nagy sikernek.

 

Jelenleg milyen projektekkel, feladatokkal foglalkozik? 

 

Mióta hazajöttem Németországból, az állami és központi szintű szállodamenedzsment oktatási intézmények finanszírozásával és promóciójával foglalkozom.

 

Hogyan látja India turizmusának jelenlegi helyzetét, melyek a fő stratégiai irányvonalak?

 

A jelenlegi helyzet nagyon jó, őszintén szólva a legnagyobb erőfeszítéseket a beutaztató turizmus területén tesszük a Miniszterelnök irányítása alatt, aki egyben az Incredible India brand menedzsere is. Azt hiszem, nincs messze a nap, amikor az első 10 között jegyzik majd Indiát a világ turizmusában. India egyfajta ötletgyűjtő központ, különféle szervezetekkel, az ország nagykövetségeivel állandó kapcsolatban áll e téren. Minden lehetőséget megragadunk arra, hogy Indiát, mint turisztikai desztinációt bemutassuk. Ne feledjük Bill Clinton szavait, aki szerint kétféle ember van: az egyik, aki látta már Indiát, a másik, akinek valami hiányzik az életéből.

Berlin.jpg
IMG-20200330-WA0178.jpg
bottom of page