top of page

THE BUSINESS - INTERVIEW

Giovanni

Chessa

a Szárd Autonóm Tartomány

turizmusért felelős

tanácsnoka

Szilvi 3_800px.jpg
gianni-chessa-760x490.jpg

Együtt menni fog!

A Földközi tenger második legnagyobb szigete csodás hegycsúcsaival emelkedik a tenger fölé a mediterrán térség közepén, az Appenini félszigettől és Tunéziától nagyjából egyforma távolságra. A különleges helyszín különleges növény- és állatvilág, csak itt élő endemikus fajok otthona. Szardínia mesés nyaralások helyszíne lehet, csodás tengerpartjaival, egyedülálló hegyvidékeivel és különleges kultúrájú városaival. Ezt erősítendő utazott Budapestre Giovanni Chessa úr, a Szárd Autonóm Tartomány Turizmusért Felelős Tanácsosa, akit egy rövid interjú erejéig elraboltuk az esemény közönségétől.

Chessa úr egy meseszép kiadvány bemutatásával kezdte a beszélgetést, amelyet Európa szerte több nyelvre lefordítva fognak bemutatni és ezzel a régióba igyekeznek csalogatni a turistákat. A kiadvány 160 oldalán lélegzetelállítóan szép fotókkal csinál kedvet az odautazáshoz. Elmondta, hogy az összes fotót ő választotta ki a konzulensével együtt, eddig 10 000 példányban adták ki azt és hogy ez nem reklám anyag, hanem kifejezetten Szardíniát és a szardíniai turisztikai kínálatot, valamint a helyi természetet, kulturális örökségeket bemutató látványos kiadvány. Magyar változat is meg fog jelenni, amelyet hamarosan kézbe vehetnek a magyar olvasók és utazni vágyók is.

shutterstock_280906556_cagliari_veduta_d
chessa.jpg

Mekkora késéssel indult el a turisztikai szezon az ismert körülmények miatt Szardínián az idén? Okozott-e és milyen veszteséget náluk a helyzet és hogyan próbálják meg kompenzálni?

Januárban 7,5 %-os növekedést regisztráltunk a turizmus területén, mely kiváló tendenciát a vírus drasztikusan megállított. Szardínián a turisztikai szezont négy erős hónap jellemzi általában, amely gyakorlatilag leállt az idén; az emberek se hajóval, se repülővel nem mertek utazni. Általában 15 millió turista fordul meg egy szezonban Szardínia szigetén, jelen pillanatban 6-7 millió az, amit remélni lehet az ismert helyzet miatt. Igyekszünk a turista szezont a nyárról kiterjeszteni egészen novemberig, hiszen a kellemes, mediterrán időjárás ezt lehetővé teszi, ezzel próbáljuk valamennyire csökkenteni a veszteséget.

Mely légitársaságokkal érhető el a sziget, milyen intézkedéseket hoztak a fertőzés elkerülésére? Hőmérséklet mérés, távolság tartás; mire számítsanak akik kiutaznak?

Több légitársaság is landol nálunk, Magyarországról például a Wizz Air. Szardínia jelenleg teljesen biztonságosnak számít. A repülőn egy űrlapot kell kitölteni, amit regisztrálnak a helyi hatóságok, azt illetően, hogy ki hol fog tartózkodni a szigeten. Természetesen itt is tartani ajánlatos a Magyarországon is megszokott biztonsági távolságot. Július 11-e óta nem kell a maszkot viselni a szigeten, eltörölték hivatalosan is.

2M (2) (1).png
d7b0ab2dab.jpg

Tesznek-e különbséget az érkező vendégek között, attól függően, hogy mennyire fertőzött országból jönnek, van-e olyan, akiket nem engednek be?

Nem teszünk különbséget az érkezők között, jöhetnek hozzánk minden országból.


A régió lenyűgöző természeti szépségén túl milyen rendezvényekkel várják a turistákat?

 

Újdonságnak számít a különböző kulturális rendezvényeken túl idén az Ironman nemzetközi sportrendezvény, amelyet szeptember végén, Pulához közel tartunk és már 1600-an jelentkeztek is rá. Egyéb nemzetközi sport rendezvényeket is tartunk, többek között futball meccseket, amelyekre szintén óriási az érdeklődés.

A beszélgetés után a magyar-szárd turizmus fellendítését illetően ezzel búcsúzott Giovanni Chessa úr: „Együtt menni fog!”

bottom of page