NÉPEK KONYHÁJA - RECEPTEK
PEOPLE'S CUISINE - RECIPES

JALFREZI CSIRKE
Fotó: Jakatics Róbert
TAWA PARATHA-val
(indiai lepénykenyér - külön recept)
Aki szereti az indiai konyhát, annak egyszerű, de igazi csemege a Jalfrezi csirke és a köretként hozzá kínált indiai lepénykenyér, a Tawa paratha. Serpenyőt, fakanalat, ízlelő bimbókat beizzítani és már jöhetnek is az isteni falatok!
A receptet Sághi Ágnes gyűjteményéből kaptuk.

JALFREZI CSIRKE receptje
Hozzávalók / 4 adag
-
2 db csirkemell filé
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
2 db paradicsom
-
2 teáskanál garam masala
-
2 tk kurkuma
-
1 tk chili (vagy édesnemes fűszerpaprika)
-
1 teáskanál római kömény
-
4 gerezd fokhagyma
-
4 cm gyömbér (friss)
-
1 fél citromból nyert citromlé
-
2 ek napraforgó olaj
-
só ízlés szerint
-
koriander ízlés szerint (friss)
Elkészítés:
-
A csirkemellet kockára vágjuk. A vöröshagymát, a kaliforniai paprikát és a paradicsomot ugyancsak felkockázzuk.
A fokhagymát összepréseljük, és ráreszeljük a friss gyömbért, kevés vízzel hígítjuk, majd a csirkehúst megforgatjuk benne. -
Összekeverjük a fűszereket és a sót (a citromlé és a koriander kivételével), és egyenletesen eloszlatjuk a húson. Kicsit pihentethetjük, de nem kötelező.
-
Az olajba beledobjuk a római köményt, és a hagymával együtt aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a húst, és fehéredésig sütjük, majd kevés vízzel pároljuk.
-
Ha a hús félig puha, hozzáadjuk a paradicsomot és a kaliforniai paprikát. A fél citrom levét rácsavarjuk, és addig pároljuk, amíg minden alkotórésze puha nem lesz.
-
Tálaláskor megszórjuk az apróra vágott korianderrel.
-
Tawa Paratha lepénykenyérrel kínáljuk.