top of page
News.jpg

BREAKING NEWS

a Jamaikai Egészségügyi Miniszter közleménye

jamaica.jpg
jamaica.jpg
NEMZETI NYILATKOZAT-1.jpg

NEMZETI NYILATKOZAT: COVID-19

Közzétette: Dr. Hon. Christopher Tufton

Jamaika egészségügyi és jóléti minisztere

2020. március 10.

 

Tisztelt sajtóképviselő Hölgyek es Urak,

Az Egészségügyi és Jóléti Minisztérium képviselői,

Egyéb érdekelt felek.

Jó napot kívánok!

 

Köszönjük, hogy ma délután csatlakoztak hozzánk, hogy meghallgassák a 2019-es koronavírus megbetegedéssel (COVID-19) kapcsolatos, igen fontos fejleményeket!

 

A mai napon Jamaika bejelentette a 2019-es koronavírus megbetegedés (COVID-19) első esetét itt, Kingstonban.

 

A beteg egy jamaikai nő, aki az Egyesült Királyságból utazott haza, ahol már több COVID-19 esetet is regisztráltak. Március 4-én érkezett a szigetre, március 9-én jelentkezett közegészségügyi ellátásra, ahol azóta is elszigetelten tartják.

 

Az egészségügyi szakemberek a beteg utazási előzményei és tünetei alapján COVID-19 fertőzésre gyanakodtak. Elvégezték a klinikai tesztet és elküldték azt az Országos Influenza Központhoz, ahol ma 11:00 óra körül a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a diagnózist. A beteget és családtagjait tájékoztatták.

 

A beteg utazás során fertőződött meg, mindazonáltal megtesszük a szükséges lépéseket a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében.

 

Ezek az intézkedések a következők:

- Egészségügyi csoport kiküldése a beteg otthonába, azzal a céllal, hogy felmérjék a helyzetet és a szükséges óvintézkedéseket megtegyék.

- Az összes lehetséges veszélyeztetett személy azonosítása és a velük való kapcsolatfelvétel.

- Találkozó létrehozása a minisztériumi tisztviselők és a kórházban dolgozó személyzet között, valamint a szükséges beavatkozások végrehajtása.

 

Ezen kívül a már meglévő utazási korlátozások továbbra is érvényben maradnak. A korábban közzétett öt ország (Kína, Olaszország, Dél-Korea, Szingapúr és Irán) mellé három újabb került a listára: Spanyolország, Franciaország és Németország.

 

Ma reggel a külügyi és külkereskedelmi miniszter és én találkozót hívtunk össze az érintett országok nagyköveteivel, valamint az EU nagykövetével, és tájékoztattuk őket arról, hogy a vírusterjedés kockázatának minimalizálása érdekében további utazási korlátozásokat szükséges életbe léptetni.

 

Ezen kívül szeretnék javaslatot tenni a következőkre:

- a nagyobb tömegrendezvényeket fel kell függeszteni

- a nem létfontosságú utazásokat el kell halasztani

- a határokat továbbra is fokozott ellenőrzés alatt tartjuk a szabálytalan határátlépések megakadályozása érdekében

- folytatjuk a kulcsfontosságú személyzet felkészítését az összes légi és tengeri kikötőben

- kijelöltünk NÉGY (4) karanténlétesítményt, amelyek mellé még továbbiak kerülnek kiválasztásra

- befejezzük a elszigetelő létesítmények modernizálását a sziget valamennyi állami kórházában

 

A sziget egészségügyi rendszerét illetően a minisztérium:

-  A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet által nyújtott képzésnek köszönhetően felfejlesztette a vírus tesztelésének helyi kapacitását. A szóban forgó teszteredmény esetében is erre a kapacitásra támaszkodtunk.

- Felmérte, hogy a sziget egészségügyi intézményei készen állnak-e a szolgáltatások iránti várhatóan megnövekedő kereslet kielégítésére.

- Folyamatosan gondoskodott az esetleges hiányosságok kiküszöböléséről, beleértve további készletek és felszerelések beszerzését, bár jelenleg az egészségügyi dolgozók és létesítmények számára elegendő védőfelszerelés áll rendelkezésre. A tüdőgyógyászatban használt gyógyszerkészleteink is elegendőek az elkövetkező három hónapra.

- Kiképezte és folyamatosan képzi az egészségügyi szolgáltatókat.

 

Mindezeket az erőfeszítéseket egy kommunikációs kampány is támogatja, amelynek célja, hogy a lakosságot naprakész információkkal lássa el a vírusról és annak hatásairól. Ennek felügyeletét az Andrew Holness miniszterelnök vezette Nemzeti Katasztrófakockázat-kezelési Tanács látja el.

 

Kineveztem egy COVID-19 tanácsadó csoportot is, amely támogatni fogja az Egészségügyi és Jóleti Minisztérium munkáját e közegészségügyi kihívás tekintetében.

 

A csoport tagjai:

- Howard Mitchel, a PSOJ (The Private Sector Organisation of Jamaica) korábbi elnöke;

- Christopher Zacca, a Sagicor vezérigazgatója;

- Owen Ellington, volt rendőrségi biztos;

- Devon Dick, a Jamaikai Baptista Egyház tiszteletese;

- Dr. Marina Ramkisoon, az UWI (The University of the West Indies)Társadalomtudományi Karának dékánhelyettese;

- Wenyss Gorman parancsnok, JDF (Jamaica Defence Force);

- Sydney Powell alezredes, JDF (Jamaica Defence Force); illetve

- Calvin Allen rendőrsegi biztos asszisztens, JCF (Jamaica Constabulary Force)

 

A minisztérium továbbá kéri a lakosságot, hogy tartsák be a fertőzések megelőzésére és megfékezésére vonatkozó szabályokat, nevezetesen:

- Tartsunk legalább egy méter távolságot a köhögő vagy tüsszentő személytől!

- Fordítsunk fokozott figyelmet a kéz higieniájára, gyakran és alaposan mossunk kezet szappannal és vízzel, vagy használjunk kézfertőtlenítőt, még akkor is, ha a kezeken nem látható szennyeződés!

- Amikor köhögünk vagy tüsszentünk, fedjük el a szánkat és orrunkat kendővel, majd azt dobjuk el!

- Ne érintsük meg az arcunkat!

 

Kérjük a lakosságot, hogy további információért hívja a 888-ONE-LOVE (663-5683) telefonszámot!

 

Szeretném végül megkérni a lakosságot, őrizze meg a nyugalmát, és tartsa be a személyes higiéniával, a társadalmi érintkezéssel és a fertőzés megelőzésével kapcsolatos rendelkezéseket. Jamaika kormánya továbbra is folyamatosan tájékoztatni fogja a nyilvánosságot arról, hogyan veszi fel a harcot ezzel a közegészségügyi kihívással.

NEMZETI NYILATKOZAT-1.jpg

IEI RKA BUILDING, 10-16 GRENADA WAY O 45-47 BARBADOS AVENUE O 24-26 GRENADA CRESCENT O 1 ()A CHELSEA AVENUE

KINGSTON 5, JAMAICA, W.I.

Tel: (876) 633-740017433"771/8172/8174

Website: www.moh.gov.jm

2020. március 10.

 

Címzett: Külügyi és Külkereskedelmi Minisztérium,

Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal


Hatályba lépés: 2020. március 12., csütörtök

 

A karanténról szóló törvény 8. bekezdése értelmében a karanténhatóságnak a következő szabályokat kell figyelembe vennie minden jarműre – így repülőgépekre és hajókra – vonatkozóan:

 

Minden jamaikai, aki az elmúlt 14 napban Franciaországban, Németországban vagy Spanyolországban járt, a törvényeknek megfelelően leszállási jogosultsággal rendelkezik, de egészségügyi vizsgálaton kell átesnie és karanténra kötelezett;

 

Azok a nem jamaikaiak, akik az elmúlt 14 napban Franciaországban, Németországban vagy Spanyolországban jártak, és nincs állandó jamaikai tartózkodási helyük, avagy jamaikai házastársuk, az ország egyik beutazási kikötőjében sem kapnak leszállási jogosultságot;

 

Azok a nem jamaikaiak, akik az elmúlt 14 napban Franciaországban, Németországban vagy Spanyolországban jártak, de állandó jamaikai tartózkodási hellyel rendelkeznek, vagy  jamaikai a házastársuk, beléphetnek az országba, de egészségügyi vizsgálaton kell átesniük, illetve karantén alá helyezik őket;

 

Azok a leszállási jogosultsággal rendelkező személyek, akik Franciaországban, Németországban vagy Spanyolországban jártak, és akiket az Egészségügyi és Jóleti Minisztérium magas rizikófaktorúnak ítél, a kormányzati létesítményekben kerülnek karantén alá, míg akiket kis rizikófaktorúnak találnak, azokat otthonukban kötelezik karanténra, az illetékes plébánia egészségügyi osztályának felügyelete alatt, illetve:

 

A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) es az ​​Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott esetmeghatározás szerint azokat a Franciaországból, Németországból és Spanyolországból visszatérő, leszállási jogosultsággal rendelkező egyéneket, akik a 2019-es új koronavírus bármely tünetét mutatják, azonnali elszigeteltségbe kell helyezni valamelyik egészségügyi intézményben.

 

Kérjük, ennek megfelelően járjanak el!

 

 

 

Minister of Health & Wellness - Dr. the Hon. Christopher Tu on/ MP Permanent Secretary - Dunstan E Bryan

pöcsét.jpg
bottom of page