
RECEPTEK

Fotó: Jakatics Róbert
ROZÉ KACSAMELL
VÖRÖSBOROS-LILAKÁPOSZTÁS RÉTESSEL
Sághi Ágnes receptje

ROZÉ KACSAMELL
Hozzávalók
Elkészítés
1. A megmosott, szárazra törölt kacsamelleket kettévágjuk.
2. A bőrös oldalukon beirdaljuk, majd mindkét oldalukon sózzuk, borsozzuk, és a kakukkfűből meg a rozmaringból lecsipegetett levelekkel gazdagon megszórjuk. Kicsit félretesszük, hogy a fűszerek átjárják.
3. Amikor a sütésre kerül a sor, a bőrös oldalukkal lefelé mindenféle zsiradék nélkül 2 fél kacsamellet beleteszünk egy nagy serpenyőbe, és egy másik serpenyőt teszünk rá, talpával lefelé, nehezéknek. Csak ekkor kezdjük melegíteni, elegendő zsír fog kisülni belőle. 3-4 perc után átfordítjuk, és a húsos oldalát is ugyanennyi ideig, ugyanúgy lepréselve sütjük. Majd kitesszük pihenni egy tálra, ekkor még távozik belőle némi nedvesség.
4. Ha jobban átsütve szeretjük, akkor tegyük be a sütőbe, fólia alatt kb. 200 fokon még 10 percre. Ezt követően ugyancsak pihentessük szeletelés előtt. Ferdén szeleteljük vékony szeletekre.
5. Vörösboros lilakáposztás rétessel tálaljuk.
VÖRÖSBOROS
LILAKÁPOSZTÁS RÉTES
Hozzávalók
-
1 csomag réteslap
-
1 kis db vöröskáposzta
-
só ízlés szerint
-
2 közepes db vöröshagyma
-
2 ek kacsazsír
-
10 dkg cukor
-
2 dl vörösbor
-
1 ek ecet
-
4 ek zsemlemorzsa
-
bors ízlés szerint
-
1 dl napraforgó olaj
Elkészítés
1. A káposztát külső leveleitől és torzsájától megszabadítjuk, és félbe, majd negyedbe vágva, vékonyan felcsíkozzuk. Egy nagy tálba terítjük, rétegenként megsózzuk, és félretesszük kb. fél órára.
2. A káposzta pihentetése után a kacsazsírban cukrot karamellizálunk. Ha már szép aranysárga, hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymákat, és együtt pirítjuk tovább. A káposztát kicsavarjuk a sóból, és hozzáadjuk. Elsőre úgy tűnik, nem fér el jól, de a párolás közben összeesik majd.
3. Fedő alatt pároljuk kb. fél óráig, félidőben meglocsoljuk kevés ecettel és vörösborral. Ha kóstolgatás után puhának érezzük, akkor fedő nélkül még elpárologtatjuk a levét, és kicsit hűlni hagyjuk. (Ha túl sok lé maradna, egy szűrőben lecsepegtethetjük.)
4. A réteslapokat (8 db van egy csomagban) elfelezzük. Egy benedvesített konyharuhára kiterítjük az első réteslapot, és megkenjük vízzel hígított olajjal. A 2. 3. és a 4. réteslapot ugyancsak megkenjük, majd a 4.-re egy sávban elhintünk 2 evőkanálnyi zsemlemorzsát. Erre helyezzük el a párolt káposztának a felét. Majd a konyharuha segítségével felcsavarjuk, és áthelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe.
5. Ugyanezt megismételjük a másik 4 réteslappal. A feltekert réteseket a maradék olajjal megkenjük, majd kb. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.