RECEPTEK

Fotó: Jakatics Róbert

ROZÉ KACSAMELL

VÖRÖSBOROS-LILAKÁPOSZTÁS  RÉTESSEL

Sághi Ágnes receptje

ROZÉ KACSAMELL

Hozzávalók

Elkészítés

1. A megmosott, szárazra törölt kacsamelleket kettévágjuk.

 

2. A bőrös oldalukon beirdaljuk, majd mindkét oldalukon sózzuk, borsozzuk, és a kakukkfűből meg a rozmaringból lecsipegetett levelekkel gazdagon megszórjuk. Kicsit félretesszük, hogy a fűszerek átjárják.

3.  Amikor a sütésre kerül a sor, a bőrös oldalukkal lefelé mindenféle zsiradék nélkül 2 fél kacsamellet beleteszünk egy nagy serpenyőbe, és egy másik serpenyőt teszünk rá, talpával lefelé, nehezéknek. Csak ekkor kezdjük melegíteni, elegendő zsír fog kisülni belőle. 3-4 perc után átfordítjuk, és a húsos oldalát is ugyanennyi ideig, ugyanúgy lepréselve sütjük. Majd kitesszük pihenni egy tálra, ekkor még távozik belőle némi nedvesség.

4. Ha jobban átsütve szeretjük, akkor tegyük be a sütőbe, fólia alatt kb. 200 fokon még 10 percre. Ezt követően ugyancsak pihentessük szeletelés előtt. Ferdén szeleteljük vékony szeletekre.

 

5. Vörösboros lilakáposztás rétessel tálaljuk.

VÖRÖSBOROS

LILAKÁPOSZTÁS RÉTES

Hozzávalók

Elkészítés

1. A káposztát külső leveleitől és torzsájától megszabadítjuk, és félbe, majd negyedbe vágva, vékonyan felcsíkozzuk. Egy nagy tálba terítjük, rétegenként megsózzuk, és félretesszük kb. fél órára.

2. A káposzta pihentetése után a kacsazsírban cukrot karamellizálunk. Ha már szép aranysárga, hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymákat, és együtt pirítjuk tovább. A káposztát kicsavarjuk a sóból, és hozzáadjuk. Elsőre úgy tűnik, nem fér el jól, de a párolás közben összeesik majd.

3. Fedő alatt pároljuk kb. fél óráig, félidőben meglocsoljuk kevés ecettel és vörösborral. Ha kóstolgatás után puhának érezzük, akkor fedő nélkül még elpárologtatjuk a levét, és kicsit hűlni hagyjuk. (Ha túl sok lé maradna, egy szűrőben lecsepegtethetjük.)

4. A réteslapokat (8 db van egy csomagban) elfelezzük. Egy benedvesített konyharuhára kiterítjük az első réteslapot, és megkenjük vízzel hígított olajjal. A 2. 3. és a 4. réteslapot ugyancsak megkenjük, majd a 4.-re egy sávban elhintünk 2 evőkanálnyi zsemlemorzsát. Erre helyezzük el a párolt káposztának a felét. Majd a konyharuha segítségével felcsavarjuk, és áthelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe.

5. Ugyanezt megismételjük a másik 4 réteslappal. A feltekert réteseket a maradék olajjal megkenjük, majd kb. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Utazási és életmód magazin  -  Travel and Lifestyle Magazine
since 2018

A honlapon szereplő minden fotót, szöveget, tartalmat szerzői jog véd, azok másolása, felhasználása, terjesztése az oldal üzemeltetőjének tudta és engedélye nélkül tilos. Az oldalról kivezető linkek által elérhető tartalmakért a trip&travel.hu nem vállal felelősséget.

  • Facebook Social Icon
Copyright © 2018-2021 by trip&travel.hu - All rights reserved.