NÉPEK KONYHÁJA - RECEPTEK
PEOPLE'S CUISINE - RECIPES

LEBKUCHEN
A német mézes puszedli - The German Gingerbread
Fotó: Jakatics Róbert
A mézes puszedli tipikusan magas méz- és cukortartalmú édes sütemény, amelynek tésztája alig tartalmaz vizet, tejet és zsiradékot. A cukormennyiségnek köszönhetően hosszan eltartható, és különös ismertetőjele az intenzív, illatos fűszerezés, ami az élvezeti értékét nagymértékben fokozza.
Jellemzően mézeskalács fűszer a fahéj, ánizs, gyömbér, kardamom, szerecsendió, szegfűszeg, és szegfűbors. Ezeknek tetszésünk és ízlésünk szerinti válogatásával ízesíthetjük ezt a tipikus karácsonyi édességet, de a kereskedelemben készen is kapható mézeskalácsfűszer-keverékkel sem tévedhetünk.
Tároljuk jól záródó fémdobozban, amiből ellenállhatatlan karácsonyi illat tekergőzik ki és hívogat kóstolásra, ha kinyitjuk.

Sághi Ágnes receptje

a LEBKUCHEN receptje
Hozzávalók / 10 adag
Puszedli
-
12 ek méz
-
20 dkg barna cukor
-
10 dkg vaj
-
50 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
-
2 teáskanál szódabikarbóna
-
2 teáskanál fahéj
-
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
-
1 teáskanál őrölt ánizs
-
½ tk őrölt zöld kardamom
-
4 db tojás
-
1 citromból nyert citromhéj
-
30 teáskanál szilvalekvár
Csokimáz
-
50 dkg étcsokoládé (jó minőségű, magas kakaótartalmú)
Elkészítés
-
A mézet megmelegítjük, és feloldjuk benne a cukrot és a vajat. Ha kicsit kihűlt a méz, egyenként beleütjük a tojásokat, és elkeverjük.
-
A kétféle lisztet a fűszerekkel és a szódabikarbónával elkeverjük, majd hozzáadjuk a mézes keveréket is. Robotgép dagasztóspiráljával összedolgozzuk a tésztát, majd folpackba csomagolva vagy nejlon zacskóban egy éjszakára behűtjük.
-
Másnap a mézes tésztából kb. koktélparadicsom méretű golyóbisokat formázunk, a közepükre kis mélyedést nyomva ellapítjuk őket, majd 1-1 mokkáskanál szilvalekvárt teszünk a mélyedésbe, és újra golyókká sodorjuk őket.
-
Kissé lelapítva, a sütőpapírral borított tepsiben, egymástól tisztes távolságra tesszük, mert sülés közben nőni fognak. Légkeveréssel 170 fokon 12 percig sütjük tepsinként, majd hagyjuk hűlni a puszedliket.
-
40 dkg csokoládét gőz felett felolvasztunk, ha már homogénné olvadt, akkor a maradék 10 dkg-ot kockára vágva hozzáadjuk, és folyamatos kevergetéssel hagyjuk elolvadni, továbbkavargatjuk, amíg a massza kb. testhőmérsékletűre visszahűl. (Hőmérő híján ezen egyszerű módszerrel temperáljuk a csokit.)
-
A puszedliket talpuknál fogva villára szúrjuk, és megmártjuk a csokiban, majd óvatosan visszahelyezzük sütőpapírra. Megvárjuk, amíg kihűl, és visszadermed a bevonat. Hűtőszekrényben természetesen gyorsabb a folyamat.
-
Ha megkötött a csokibevonat, a puszedlikről lecsorgó csokit letördeljük, vagy késsel lesorjázzuk, ha már kihűltek. Fogyasztásig fémdobozban dugdossuk.