top of page

NÉPEK KONYHÁJA - RECEPTEK

PEOPLE'S CUISINE - RECIPES

Mézespuszi_2000px.jpg

LEBKUCHEN

A német mézes puszedli - The German Gingerbread

Fotó:  Jakatics Róbert

A mézes puszedli tipikusan magas méz- és cukortartalmú édes sütemény, amelynek tésztája alig tartalmaz vizet, tejet és zsiradékot. A cukormennyiségnek köszönhetően hosszan eltartható, és különös ismertetőjele az intenzív, illatos fűszerezés, ami az élvezeti értékét nagymértékben fokozza.

Jellemzően mézeskalács fűszer a fahéj, ánizs, gyömbér, kardamom, szerecsendió, szegfűszeg, és szegfűbors. Ezeknek tetszésünk és ízlésünk szerinti válogatásával ízesíthetjük ezt a tipikus karácsonyi édességet, de a kereskedelemben készen is kapható mézeskalácsfűszer-keverékkel sem tévedhetünk. 

Tároljuk jól záródó fémdobozban, amiből ellenállhatatlan karácsonyi illat tekergőzik ki és hívogat kóstolásra, ha kinyitjuk.

germany.png

Sághi Ágnes receptje

Gigi_portré_szemüveggel_crop_800px.jpg

a LEBKUCHEN receptje

Hozzávalók / 10 adag

 

Puszedli

 

Csokimáz

Elkészítés

  1. A mézet megmelegítjük, és feloldjuk benne a cukrot és a vajat. Ha kicsit kihűlt a méz, egyenként beleütjük a tojásokat, és elkeverjük.

  2. A kétféle lisztet a fűszerekkel és a szódabikarbónával elkeverjük, majd hozzáadjuk a mézes keveréket is. Robotgép dagasztóspiráljával összedolgozzuk a tésztát, majd folpackba csomagolva vagy nejlon zacskóban egy éjszakára behűtjük.

  3. Másnap a mézes tésztából kb. koktélparadicsom méretű golyóbisokat formázunk, a közepükre kis mélyedést nyomva ellapítjuk őket, majd 1-1 mokkáskanál szilvalekvárt teszünk a mélyedésbe, és újra golyókká sodorjuk őket.

  4. Kissé lelapítva, a sütőpapírral borított tepsiben, egymástól tisztes távolságra tesszük, mert sülés közben nőni fognak. Légkeveréssel 170 fokon 12 percig sütjük tepsinként, majd hagyjuk hűlni a puszedliket.

  5. 40 dkg csokoládét gőz felett felolvasztunk, ha már homogénné olvadt, akkor a maradék 10 dkg-ot kockára vágva hozzáadjuk, és folyamatos kevergetéssel hagyjuk elolvadni, továbbkavargatjuk, amíg a massza kb. testhőmérsékletűre visszahűl. (Hőmérő híján ezen egyszerű módszerrel temperáljuk a csokit.)

  6. A puszedliket talpuknál fogva villára szúrjuk, és megmártjuk a csokiban, majd óvatosan visszahelyezzük sütőpapírra. Megvárjuk, amíg kihűl, és visszadermed a bevonat. Hűtőszekrényben természetesen gyorsabb a folyamat.

  7. Ha megkötött a csokibevonat, a puszedlikről lecsorgó csokit letördeljük, vagy késsel lesorjázzuk, ha már kihűltek. Fogyasztásig fémdobozban dugdossuk.

bottom of page