top of page
Soccer at the Beach
logoverziok 16 (3).png

is coming soon..

is coming soon..

BUDAPEST - HUNGARY

Az utazás kék madara

Mintegy kétéves várakozás után a 2022-es év végre eljött a pillanat: újra felhőtlenül nyaralhatunk külföldön és újra virágzónak ígérkezik a turisztikai ágazat tevékenysége is. A korlátozások ritkulnak, még a legtovább zárva tartó távol-keleti országok is egyre nagyobb ütemben nyitnak, az emberek pedig alig várják, hogy utazzanak. Vessünk egy pillantást a tényekre, a tendenciákra és az utazás pszichés és lelki aspektusaiból is néhányra a mostani helyzetet illetően.

Az utazási irodák és szolgáltatók jelentős növekedésről számoltak be a foglalások számát illetően a tavaszi és a nyári szezonra. A légitársaságok fokozatosan bővítik a régi útvonalakat és újakkal egészítik ki azokat.

Visszatértek a városi utazók. A világ híres nagyvárosainak több, mint két évnyi elkerülése után az utazók alig várják, hogy visszatérjenek kedvenc metropoliszukba és elmerüljenek egy olyan ország fővárosa által nyújtott kulturális, gasztro örömökben, amely nem az ő hazájukban van.

Visszatért a távoli utazások iránti kereslet és némileg magasabb, mint tavaly, de még messze van a járvány előtti szinttől.

Az árakat illetően várható volt, hogy jelentős emelésekkel kell számolni. Megdöbbenve láttuk, mi, akik az utazási szakmában dolgozunk, hogy például a repülőjegy árak az egzotikus nyaralóhelyekre 30-50 százalékkal emelkedtek az év első harmadában. A járatok menetrendje lassan visszaáll a megszokott kerékvágásba, de mélyebben kell zsebbe nyúlni, ha valaki repülő utas nyaraláson gondolkodik.

A magyar utazók kedvencei közül a szállodaárakat illetően Görögországban 25-50 %-os a drágulás, Horvátországban a 2-3*-os árak 50-57 %-kal növekedtek. Olaszország árai is 40 % feletti növekedést mutatnak a felsőbb kategóriákban.

„Utazz messze – költs sokat” – jellemző ez az új életérzés. Pszichológusok és utazási szakemberek megfogalmazták a véleményüket, hogy hogyan is gondolkodjunk az utazásról 2022-ben. Az utazás az idén már nem csak arról szól, hogy „elmegyünk valahova”.

A korlátozások ilyen hosszú időszakából kilépve 2022. lesz az az év, amikor mindent kifacsarunk abból az útból, ahová végre eljutunk. Manapság az emberek hihetetlenül feszült, magányos és kapcsolatoktól elzárt két év után indulnak útra. Az utazás önmagában ezt nem fogja egy csapásra megoldani, de mindenképpen segíthet. Nem csak maga az utazás, de már az előkészítése és maga a szervezés pozitív mentális egészségügyi hatásai is jelentősen segítenek visszakapni a régi énünket. Annál is inkább, mert kutatások szerint az ezredváltás húzó korosztályának és a Z generációnak is mindössze 26 %-a komfortos az utazást illetően és az emberek egy jelentős része inkább csak 2023-ban, vagy azután szeretne utazni újra. Pedig a rutinból való kilépés jót tesz az agy egészségének és a szakértők szerint a komfort zónán kívüli eligazodás kényszere is serkenti az agy működését, olyan stimuláció, amely az egyik leghatékonyabban gyógyítja mind az agyat mind a mentális egészséget.

„Nem az a lényeg, hogy hova mész, hanem hogy mész és hogy hogyan”. Vegyük figyelembe az utazás pozitív hatását tehát a mentális egészségünkre is. Nem élhetünk buborékban örökre és amint elhagyjuk az otthon küszöbét és kapcsolatba lépünk korábban ismeretlen emberekkel, máris elindul a visszatérés, a gyógyulás folyamata.

Mi az utazásban dolgozók tudjuk, hogy álmokat, vágyakat valósítunk meg, boldogságot „árulunk”. Nem véletlen, hogy oly sokan keresik és találják meg a lelki és mentális megújulást, a boldogságot utazásaik során. Az sem véletlen, hogy az utazás egyik domináló színe a kék.

 

Meglátjuk, hogy az idén milyen magasra száll az utazás kék madara..

Szeszler Szilvia

2022.04.19.

trip&travel.hu

trip&travel.hu

trip&travel.hu

trip&travel.hu

trip&travel.hu

trip&travel.hu

trip&travel.hu

trip&travel.hu

bottom of page