top of page
News.jpg

2019.03.27.

Bulgária télen-nyáron

Budapesten tartottak a közelmúltban egy üzleti fórumot, amelynek témája a bulgáriai turizmus az év négy évszakában volt.

 

Évtizedekkel ezelőtt rendkívül népszerű és viszonylag olcsó nyaralási célpont volt a bolgár tengerpart a magyar turisták számára. Aztán jöttek a változások szelei és elfújták honfitársainkat más égtájak , vagy éppen a közelebbi Adria felé. Idővel a szelek is fordultak, desztinációk átrendeződtek, megújultak és Bulgária ismét hívogatja vendégeit. Ennek örömére a magyar turisták újra felfedezték a fekete-tenger homokos partjait, de az ország más látnivalói még kevésbé ismertek.

 

A Bolgár Nagykövetség Külgazdasági Hivatala és a Bolgár Kulturális Intézet által szervezett üzleti fórum célja éppen az volt, hogy úti célként ne csak a nyári hónapokban gondolkodjunk, hanem hogy "négy évszakossá" tegyék Bulgáriát az utazók számára. Ennek érdekében a balkáni ország már jó ideje elkezdte kiépíteni a turizmus más ágait, a hozzájuk szükséges intézményeket, infrastruktúrát és a találkozón ezeket igyekeztek előadások, beszélgetések, vetítések formájában továbbadni a szakembereknek.

102_001_Slynchev_bryag.jpg.jpg

Bulgária több, mint 400 km hosszú és méltán híres tengerpartján a rendszerváltás utáni években a legtöbb üdülőt, szállodát felújították és új nyaraló komplexumok is épültek. Igyekeztek a kínálatot fokozatosan az egész országra kiterjeszteni és kínálatuk ennek szellemében már kiterjed a hegyvidéki, a gyógy-és wellness pihenésekre, a sportolási-és rekreációs lehetőségekre, illetve az esküvői, sőt a vallási turizmusra is. Az országban 10 világörökségi helyszín, a hegyekben egy tucatnyi európai színvonalú üdülőközpont található és a téli sportok szerelmeseit összességében mintegy 200 km hosszúságú sípálya várja.

Kiemelték, hogy idén, 2019-ben Plovdiv Európa egyik Kulturális Fővárosa lesz. Úgy vélik a szakemberek, hogy Bulgáriában a kulturális turizmusban is nagy lehetőségek rejlenek, hiszen szerte az országban több ezer történelmi látnivaló található, gondoljunk csak a gazdag ógörög és bizánci leletekre és a világ legrégebbi trák aranykincseire. A 330 múzeum, a 160 kolostor, a színes folklór, a híres kézműves ipar mind tovább növelik az ország vonzerejét.

Minket, magyar turistákat is kötnek ide történelmi emlékeink, hiszen gondoljunk csak Nikápolyra, a sumeni várra, a Kossuth-házra, vagy Szmolyanban a Nagy László emlékházra.

 

A bolgár tengerpart hírnevét a jól ismert Napospart, az Aranyhomok, Neszebár, Burgasz, Várna, Szozopol emelik nemzetközi színvonalra a finom homokos strandjaikkal, szolgáltatásaikkal, történelmi látnivalóikkal. (j.r.)

Church_museum_in_Nessebar,_Bulgaria._-_p
ski-apartments-bulgaria-2.jpg
© Copyright
bottom of page