News.jpg

2019.04.01.

Colombo Port City:

új "Dubaj" készül az Indiai-óceánon

Sri Lanka fővárosában, Colombóban már javában dolgoznak egy megacity építésén, amelyet az ország és a  térség gazdasági, pénzügyi motorjának szánnak majd, ha teljesen elkészül. A főváros hipermodern Kikötővárosa (Port City) szó szerint a semmiből, a tengerből fog kinőni, mint arra már megannyi példát látunk a Közel-Keleten és az új város gazdasági erejével, modernségével Hongkonggal, Szingapurral, Dubajjal szeretne versenybe szállni.

 

A hosszú, több évtizedes polgárháború sújtotta Sri Lanka a béke beköszöntével rögtön elkezdte gazdasági, pénzügyi, turisztikai terveinek kidolgozását és ennek keretében már 2009-ben elhatározták a főváros tengerparti részén létre hozandó új város megépítését. A grandiózus terv végrehajtását a világon akkor végigsöprő pénzügyi válság lefékezte, de aztán annál nagyobb erővel fogtak neki a beruházásnak. Sri Lanka állama és egy kínai befektető cég közösen vágtak bele a munkálatokba. Első lépésként a tengertől kellett elvenni a város területigényét, amelynek során óriási kotróhajókkal a tengerfenékről nyerték ki a homokot, mintegy 65 millió köbmétert, amit aztán a kijelölt területre fecskendeztek. A feltöltés óriási munkálataival idén végeznek, amit a Google Earth műhold felvételein is látni már. A feltöltés után következik majd a területi infrastruktúra kiépítése, aminek az első fázisával 2020-ban készülnek el és ezt követően kezdődhetnek az első látványos beruházások. A komplett város elkészültét 2040-re tervezik.

A 600 futball pálya méretével megegyező, azaz 269 hektáros területből 116 ha felett a kínai befektető rendelkezik, 62 hektáron egy pénzügyi városrészt húznak fel, a fennmaradó 92 hektáron közterületek, parkok, lakóépületek, rekreációs és vízi sportokra alkalmas létesítmények, bevásárló központok készülnek. Az ipari tevékenységet nem fogják engedélyezni, a kínai befektető pedig gazdasági, kereskedelmi és turisztikai létesítmények, szállodák számára tervezi értékesíteni a rendelkezésére álló területet.

A tervek szerint az új városnak kb. 80 ezer állandó lakosa lesz és mintegy 250 ezren járnak majd oda naponta dolgozni. (j.r.)

 

Forrás: http://www.portcitycolombo.lk

Copyrights
Utazási és életmód magazin  -  Travel and Lifestyle Magazine
since 2018

A honlapon szereplő minden fotót, szöveget, tartalmat szerzői jog véd, azok másolása, felhasználása, terjesztése az oldal üzemeltetőjének tudta és engedélye nélkül tilos. Az oldalról kivezető linkek által elérhető tartalmakért a trip&travel.hu nem vállal felelősséget.

  • Facebook Social Icon
Copyright © 2018-2021 by trip&travel.hu - All rights reserved.