top of page
News.jpg

2019.07.01.

DAXING INTERNATIONAL AIRPORT, PEKING

A VILÁG LEGNAGYOBB REPÜLŐTERE

World's Largest Airport in Beijing

A légi forgalom bővülése szerte a világon iszonyú léptekkel halad és nehéz eldönteni, hogy ez a technikai fejlődés hozománya-e, vagy a repülési igény növekedése hajtja előre a légi közlekedés fejlődését. Minden esetre a forgalmi igényeket a repterek is folyamatos fejlesztésekkel igyekeznek kiszolgálni és ennek jegyében a távol-keletről érkezett az újabb elképesztő hír.

 

Ma, azaz június 30-n befejeződött a Daxing International Airport építkezése Pekingben. A légikikötő utas kapacitás tekintetében már most a világ legnagyobbika, ugyanis jelenlegi műszaki szintjén évi 72 millió utast és mintegy 620 ezer képes kiszolgálni. A repülőtérnek innentől a műszaki beüzemelése, átadása, illetve a próba-és tesztüzeme zajlik, élesben szeptember 30-án indul be rajta a forgalom.

efecb166-6ca9-11e9-994e-1d1e521ccbf6_ima

A Peking belvárosától 46 kilométerre lévő légikikötő épülete egy tengeri csillagot formáz, alapterülete 1,4 millió négyzetméter. A gigantikus mennyiségű betont, acélt és egyéb szerkezeti elemeket felemésztő terminál a szó minden értelmében fantasztikus és valóban a 21. század fantasztikumát vonultatja fel formájában, belső kialakításában, vonalvezetésében, belső tereinek funkcionális és stílusjegyeiben egyaránt.

 

A beruházás már elodázhatatlan volt, mert a jelenlegi Pekingi Nemzetközi Repülőtér már nem volt képes a megnövekedett légi forgalmat kiszolgálni és mint az oly gyakori a világon, ilyen mértékű fejlesztése lehetetlen volt.

Az építkezést öt évvel ezelőtt kezdték el. A terminál, a futópályák és minden egyéb szükséges infrastruktúra helyigényére jellemző, hogy 11 falu 22 ezer lakóját költöztették odébb, hogy helyet biztosítsanak az óriási légikikötőnek.

 

A modern repülőteret már úgy tervezték, hogy az igények növekedésével a következő évtizedekben a kapacitását akár évi 100 millió utas kiszolgálására is bővíthető legyen. A légikikötő terminálja már most abban is világelső, hogy két szinten képes az induló és érkező gépeket és utasokat kiszolgálni.

(j.r.)

1507717362526572.jpg
Beijing-Daxing-International-Airport-02.
D6cxuvdV4AEP1-_.jpg
© Copyright
bottom of page