NÉPEK KONYHÁJA - RECEPTEK
PEOPLE'S CUISINE - RECIPES

ERDÉLYI PADLIZSÁNKRÉM
Fotó: Jakatics Róbert
Számos variációja ismeretes a padlizsánkrémnek, az eredeti erdélyi "vineta" ízét azonban nem nyomjuk el az alábbinál több összetevő hozzáadásával. Domináljon csak a faszénen, vaslapon, vagy gázrózsán sütött, igazi vineta füstös, karakteres íze, amelynek receptjét Sághi Ágnes teszi közkinccsé.

ERDÉLYI PADLIZSÁNKRÉM receptje
Hozzávalók / 6 adag
Elkészítés
-
A padlizsánt megsütjük, ha kihűlt, a héját leszedjük, a húsát a botmixer mély poharába rakjuk.
-
A megtisztított vöröshagymát negyedbe/ nyolcadba vágva hozzáadjuk a padlizsánhoz.
-
Ráöntjük az olajat, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a majonézt, és a botmixerrel pépesítjük.
-
Behűtve pirítóshoz tálaljuk.
Tipp
Gázon sütve: Szurkáljuk meg a padlizsánt fogpiszkálóval, és süssük a lángon, folyamatos megfigyelés alatt tartva és forgatva.
Villany- vagy kerámiatűzhelyen: Vegyünk egy nagy, vastag falú teflonserpenyőt, a megszurkált zöldséget tegyük bele (semmi nem kell alá), és várjuk, míg a pörkölődő illat előkanyarodik a padlizsánból. Ilyenkor fordítsunk mindig egy kicsit rajta, és mire körbeérünk, meg is sült. Kihűlés után a lehámozzuk róla a fekete, néhol elszenesedett kemény héjat, és már fel is használhatjuk a fentiek szerint.