top of page

NÉPEK KONYHÁJA - RECEPTEK

PEOPLE'S CUISINE - RECIPES

Padlizsánkrém_2000px.jpg

ERDÉLYI PADLIZSÁNKRÉM

Fotó:  Jakatics Róbert

Számos variációja ismeretes  a padlizsánkrémnek, az eredeti erdélyi "vineta" ízét azonban nem nyomjuk el az alábbinál több összetevő hozzáadásával. Domináljon csak a faszénen, vaslapon, vagy gázrózsán sütött,  igazi vineta füstös, karakteres  íze, amelynek receptjét Sághi Ágnes teszi közkinccsé.

800px-Transsylvanian_Banner.jpg

ERDÉLYI PADLIZSÁNKRÉM receptje

Hozzávalók / 6 adag

 

  • 1 db padlizsán

  • 1 kis fej vörös-, vagy lilahagyma

  • 0.5 dl olíva olaj (az egészség jegyében)

  • 2 evőkanál majonéz

  •  ízlés szerint

  • bors ízlés szerint

  • citromlé ízlés szerint

Elkészítés

  1. A padlizsánt megsütjük, ha kihűlt, a héját leszedjük, a húsát a botmixer mély poharába rakjuk.

  2. A megtisztított vöröshagymát  negyedbe/ nyolcadba vágva hozzáadjuk a padlizsánhoz.

  3. Ráöntjük az olajat, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a majonézt, és a botmixerrel pépesítjük.

  4. Behűtve pirítóshoz tálaljuk.

Tipp

Gázon sütve: Szurkáljuk meg a padlizsánt fogpiszkálóval, és süssük a lángon, folyamatos megfigyelés alatt tartva és forgatva.

Villany- vagy kerámiatűzhelyen: Vegyünk egy nagy, vastag falú teflonserpenyőt, a megszurkált zöldséget tegyük bele (semmi nem kell alá), és várjuk, míg a pörkölődő illat előkanyarodik a padlizsánból. Ilyenkor fordítsunk mindig egy kicsit rajta, és mire körbeérünk, meg is sült. Kihűlés után a lehámozzuk róla a fekete, néhol elszenesedett kemény héjat, és már fel is használhatjuk a fentiek szerint.

© Copyright
bottom of page