NÉPEK KONYHÁJA - RECEPTEK
PEOPLE'S CUISINE - RECIPES

ÜZBÉG PLOV
The Plov from Uzbekistan
Fotó: Jakatics Róbert
Üzbegisztánban állítólag legalább 500 módja van a plov készítésének, ez csak egy közülük.Az autentikus recept szerint, amit ott kaptunk, egyenlő mennyiségű a hús, a sárgarépa és a rizs, de abban nincs csicseriborsó. Ott jártunkkor is többféle változatát volt szerencsénk megkóstolni, és mivel a csicseriborsóval jóban vagyunk, itthon a hús egy részét azzal helyettesítettem. A fűszerezéssel bátran lehet tovább kísérletezni…
Sághi Ágnestől kaptuk a receptet.

ÜZBÉG PLOV receptje
Hozzávalók / 6 adag
-
2 ek napraforgó olaj
-
70 dkg pulykahús (marha vagy csirke)
-
70 dkg sárgarépa
-
3 közepes db vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
40 dkg rizs
-
1 db birs
-
40 dkg csicseriborsó (konzerv vagy előfőzött)
-
só ízlés szerint
-
10 dkg mazsola
-
2 teáskanál római kömény
-
2 teáskanál kurkuma
-
2 teáskanál fűszerpaprika
-
1 teáskanál sáfrány
-
2 db chili (egész)
-
6 dl víz (kb.)
Elkészítés
-
A húst felkockázzuk. A sárgarépát megtisztítjuk, és gyufaszálnyi vastagságúra és hosszúságúra (julienne-re) szeleteljük. (A receptnek ez a legnagyobb kihívás része.) A hagymát felkarikázzuk, néhány duci gerezd fokhagymát megpucolunk, de héjában is hagyhatjuk.
-
Az olajat felhevítjük, és a felkockázott húst 2-3 részletben átsütjük rajta, majd kiszedjük és félretesszük. A karikára vagy félkarikára vágott hagymát aranysárgára pirítjuk, majd rádobjuk az elősütött húst és a sárgarépát. Sózzuk, és a fűszerek felét is hozzáadjuk, elkeverjük, majd kb. 40 percig pároljuk. Ha nagyon lesülne, kevés vizet öntünk alá.
-
Közben a rizst kétszer-háromszor folyó víz alatt megmossuk, végül forró vizet öntünk rá, és félretesszük.
-
Amikor a hús és a sárgarépa megpuhult, jöhet rá a csicseriborsó és a mazsola, maximum hőmérsékletre állítjuk a főzőlapot, majd befedjük a rizzsel, és felöntjük forró vízzel úgy, hogy kb. 2 cm-rel ellepje a rizst. A rizsbe beledugjuk a 4 felé vágott birsalmadarabokat, 2-3 egész chili paprikát (frisset vagy szárítottat) és a fokhagymagerezdeket, sózzuk, és a maradék fűszereket is rászórjuk.
-
Fedő alatt alacsony hőmérsékleten kb. 20 perc alatt beszívja magába a vizet a rizs, és megpuhul. Ekkor kiszedjük belőle a birsalmát, a fokhagymát és az egész chiliket, amikkel tálaláskor gazdagíthatjuk a fogást, és jól összekavarjuk az egészet.