top of page

NÉPEK KONYHÁJA - RECEPTEK

PEOPLE'S CUISINE - RECIPES

Üzbég plov_800px.jpg

ÜZBÉG PLOV

The Plov from Uzbekistan

Fotó:  Jakatics Róbert

Üzbegisztánban állítólag legalább 500 módja van a plov készítésének, ez csak egy közülük.Az autentikus recept szerint, amit ott kaptunk, egyenlő mennyiségű a hús, a sárgarépa és a rizs, de abban nincs csicseriborsó. Ott jártunkkor is többféle változatát volt szerencsénk megkóstolni, és mivel a csicseriborsóval jóban vagyunk,  itthon a hús egy részét azzal helyettesítettem. A fűszerezéssel bátran lehet tovább kísérletezni…

Sághi Ágnestől kaptuk a receptet.

UZBEK FLAG.gif

ÜZBÉG PLOV receptje

Hozzávalók / 6 adag

 

Elkészítés

  1. A húst felkockázzuk. A sárgarépát megtisztítjuk, és gyufaszálnyi vastagságúra és hosszúságúra (julienne-re) szeleteljük. (A receptnek ez a legnagyobb kihívás része.) A hagymát felkarikázzuk, néhány duci gerezd fokhagymát megpucolunk, de héjában is hagyhatjuk.

  2. Az olajat felhevítjük, és a felkockázott húst 2-3 részletben átsütjük rajta, majd kiszedjük és félretesszük. A karikára vagy félkarikára vágott hagymát aranysárgára pirítjuk, majd rádobjuk az elősütött húst és a sárgarépát. Sózzuk, és a fűszerek felét is hozzáadjuk, elkeverjük, majd kb. 40 percig pároljuk. Ha nagyon lesülne, kevés vizet öntünk alá.

  3. Közben a rizst kétszer-háromszor folyó víz alatt megmossuk, végül forró vizet öntünk rá, és félretesszük.

  4. Amikor a hús és a sárgarépa megpuhult, jöhet rá a csicseriborsó és a mazsola, maximum hőmérsékletre állítjuk a főzőlapot, majd befedjük a rizzsel, és felöntjük forró vízzel úgy, hogy kb. 2 cm-rel ellepje a rizst. A rizsbe beledugjuk a 4 felé vágott birsalmadarabokat, 2-3 egész chili paprikát (frisset vagy szárítottat) és a fokhagymagerezdeket, sózzuk, és a maradék fűszereket is rászórjuk.

  5. Fedő alatt alacsony hőmérsékleten kb. 20 perc alatt beszívja magába a vizet a rizs, és megpuhul. Ekkor kiszedjük belőle a birsalmát, a fokhagymát és az egész chiliket, amikkel tálaláskor gazdagíthatjuk a fogást, és jól összekavarjuk az egészet.

© Copyright
bottom of page