Íme egy francia étel, amit reggeltől estig, a nap bármely szakában ehetünk, fantáziánktól függően készíthetünk és akit csak megkínálunk vele, az mind a tíz ujját megnyalja utána. Fogyaszthatjuk hidegen, melegen, készíthetjük húsosan, zöldségesen, a lehetőségeknek csak a kreativitásunk szab határt. Sághi Ágnesnek köszönjük e laktató finomság receptjét.

QUICHE receptje
Az alaphoz
-
20 dkg finomliszt
-
10 dkg vaj
-
1 tk só
-
1 tk ecet
-
5 ek tej
-
A rakományhoz
-
1 db padlizsán
-
1 db paprika (piros színű)
-
1 db lila hagyma
-
4 szelet bacon
-
2 ek olívaolaj
-
3 db tojás
-
15 dkg tejföl
-
5 dkg sajt (reszelve)
-
5 dkg füstölt sajt (reszelve)
-
1 evőkanál finomliszt
-
bors ízlés szerint
-
bazsalikom ízlés szerint
-
oregánó ízlés szerint
-
1 db paradicsom (felkarikázva)
Elkészítés:
-
A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, belereszeljük a hideg vajat. Az ecetet a tejbe csepegtetjük, majd a végén összegyúrjuk a tésztát (igen, tojás nélkül). Legalább 1 órán át hideg helyen pihentetjük.
-
A padlizsánt megmossuk felkockázzuk, és besózzuk.
-
Közben felcsíkozzuk a bacont, kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a karikára vágott hagymát és a feldarabolt paprikát. Fűszerezzük ízlés szerint borssal, én még egy kis toszkán fűszerkeveréket tettem bele (ami tartalmaz szárított fokhagymadarabokat, bazsalikomot, oreganot és chilipelyhet, tehát pikánsan csípős).
-
Ha a padlizsán már eleget izzadt, kissé kicsavarjuk, rádobjuk a hagymás-paprikás keverékre, és rövid idő alatt nem túl löttyedtre pároljuk.
-
Amikor a tészta kipihente magát, kb. 25 cm átmérőjű körré kinyújtjuk. A kivajazott quiche formába beleterítjük, körben a szélét egyenesre igazítjuk, villával megszurkáljuk és rózsaszínűre sütjük.
-
Míg sül, felverjük a 3 tojást pici sóval és borssal, hozzáadjuk az evőkanálnyi lisztet és a tejfölt.
-
Ha a tészta rózsaszínűre sült, kivesszük a sütőből, bekenjük a tojásos keverékkel, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a sült zöldségeket. A tojásos masszába beleszórjuk a reszelt sajtokat, és az egészet ráöntjük a zöldségekre.
-
Paradicsomkarikával díszítjük.