top of page

NÉPEK KONYHÁJA - RECEPTEK

PEOPLE'S CUISINE - RECIPES

Répatorta_2000px.jpg

SVÁJCI RÉPATORTA

Carrot Cake from Switzerland

Fotó:  Jakatics Róbert

Jóllehet Svájc nem a sárgarépájáról híres világszerte, ennek ellenére született az alpesi országban egy torta, amely tartalmaz minden olyan klasszikus elemet, amit édességeknél megszoktunk, azzal a kivétellel, hogy a lisztet sárgarépával helyettesítik. Az eredmény egy kellemesen puha állagú, a répa ízét mellőző édesség.

Sághi Ágnes receptje.

switzerland-5-x-3-flag-4039-p.jpg

SVÁJCI RÉPATORTA receptje

Hozzávalók / 6 adag

 

  • 3 nagy tojás

  • 20 dkg darált dió

  • 30 dkg reszelt sárgarépa (sajtreszelőn reszelve)

  • 5 dkg zsemlemorzsa

  • 15 dkg cukor (xilit)

  • fél cs sütőpor A bevonáshoz:

  • 10 dkg ét tortabevonó

  • 3 ek olaj

Elkészítés

  1. A 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük.

  2. A darált diót elkeverjük a zsemlemorzsával és a sütőporral.

  3. A cukrot (édesítőszert) a 3 tojássárgájával habosra keverjük, és két-három részletben hozzáadjuk a reszelt répát, majd a diós keveréket.

  4. Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.

  5. A tortaformánkat alaposan kikenjük vajjal vagy margarinnal, és beleöntjük az összeállított masszát.

  6. Előmelegített sütőben lassú tűznél kb. 45 perc alatt készre sütjük.

  7. Ha kihűlt,  forró víz fölött felolvasztunk 10 dkg tortabevonót 3 evőkanál olajjal, és a tortát bevonjuk vele.

Az autentikus leírás még ilyen kulisszatitkokat is tartalmazott:

"Ahhoz, hogy 30 dkg sárgarépánk legyen, a tisztítás előtti súly 40 dkg répa legyen, és ha már megkapartuk, megmostuk, és papírral megtöröltük, addigra már legyen kikeverve a tojássárgája, legyen összekeverve a prézli a dióval. Sorrendben ekkor kell megreszelni a répát, mert különben csúnyán megbarnul.... A dolog pofon egyszerűnek tűnik, de ha rossz a sorrend, akkor a sárgarépa le fog ülni a massza aljára, nem pedig egyenletesen oszlik el."

 

Én pontosan így jártam el, és nagyon  finom, szaftos tortát sikerült készítenem.

© Copyright
bottom of page