NÉPEK KONYHÁJA - RECEPTEK
PEOPLE'S CUISINE - RECIPES

SVÁJCI RÉPATORTA
Carrot Cake from Switzerland
Fotó: Jakatics Róbert
Jóllehet Svájc nem a sárgarépájáról híres világszerte, ennek ellenére született az alpesi országban egy torta, amely tartalmaz minden olyan klasszikus elemet, amit édességeknél megszoktunk, azzal a kivétellel, hogy a lisztet sárgarépával helyettesítik. Az eredmény egy kellemesen puha állagú, a répa ízét mellőző édesség.
Sághi Ágnes receptje.

SVÁJCI RÉPATORTA receptje
Hozzávalók / 6 adag
Elkészítés
-
A 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük.
-
A darált diót elkeverjük a zsemlemorzsával és a sütőporral.
-
A cukrot (édesítőszert) a 3 tojássárgájával habosra keverjük, és két-három részletben hozzáadjuk a reszelt répát, majd a diós keveréket.
-
Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.
-
A tortaformánkat alaposan kikenjük vajjal vagy margarinnal, és beleöntjük az összeállított masszát.
-
Előmelegített sütőben lassú tűznél kb. 45 perc alatt készre sütjük.
-
Ha kihűlt, forró víz fölött felolvasztunk 10 dkg tortabevonót 3 evőkanál olajjal, és a tortát bevonjuk vele.
Az autentikus leírás még ilyen kulisszatitkokat is tartalmazott:
"Ahhoz, hogy 30 dkg sárgarépánk legyen, a tisztítás előtti súly 40 dkg répa legyen, és ha már megkapartuk, megmostuk, és papírral megtöröltük, addigra már legyen kikeverve a tojássárgája, legyen összekeverve a prézli a dióval. Sorrendben ekkor kell megreszelni a répát, mert különben csúnyán megbarnul.... A dolog pofon egyszerűnek tűnik, de ha rossz a sorrend, akkor a sárgarépa le fog ülni a massza aljára, nem pedig egyenletesen oszlik el."
Én pontosan így jártam el, és nagyon finom, szaftos tortát sikerült készítenem.