top of page

ROVINJ

ROVINJ

régi nevek, mesélő utcák

Rovinj az Isztriai félsziget egyik ékszere, egy olyan város, amely a történelme révén olasz is, meg horvát is, egy olyan kincs amely a turizmus ellenére egyelőre megőrizte eredeti, bájos, nyugalmas mivoltát. A város Budapesttől nagyjából 600 km-re, azaz autóval kb. 6-8 órára fekszik az isztriai félsziget nyugati partvonalán, ahonnan az itáliai Velence az Adria túlpartján mindössze kb. 100 km-re található.

Szöveg: Lekics Lilian - Fotók:  Tóth László

Ez a közelség sok mindent megmagyaráz a város történelmében.  Rovinj, amely bár hű maradt önmagához és megőrizte autentikusságát, ma mégsem nevezhető tipikusan horvát helyszínnek. A történelmi központján jól látszódnak a 19. századig fennálló velencei fennhatóság jegyei, a szűk utcák és a tengerbe torkolló sikátorok mind erről a történelemről mesélnek. Az utcák és a fontosabb épületek nevét horvátul és olaszul is kiírják, illetve a helyiek nagy része is folyékonyan beszéli mindkét nyelvet.

A hangulatos óváros nagyjából egy fél nap alatt bejárható, bár a történelemre, az építészetre  fogékonyak ennél több időt szánjanak rá, mert minden egyes sétán fognak találni valami újat, valami érdekeset. Nem érdemes kihagyni a meredek és sikátorokkal teli sétát a Szent-Eufémia székesegyházhoz, ahonnan pazar kilátás nyílik a tengerre és a környező vadregényes szigetekre. Rovinj emblematikus, talán legismertebb része a kikötő, ahol az idelátogatók minden bizonnyal Európa egyik legszebb naplementéjét csodálhatják meg. A város színfoltja a piac, ahol a hal, a hús és a zöldségek mellett nagy választékban találhatunk szuveníreket -  nem elhanyagolható módon kedvező áron.

Rovinj_3_1200px.jpg
Rovinj_2_1200px.jpg

A tengerpartot illetően is változatos a város, a kövezett luxus strandtól (Mulini Beach), a hosszú, apró kavicsos partszakaszon át (Cuvi Beach) a sziklás, egészen az érintetlen fürdőhelyekig minden megtalálható a környéken. Éttermek tekintetében is van miből válogatni, ám aki autentikus horvát ételekre vágyik, annak az óváros belsőbb, eldugottabb utcáiban érdemes keresgélni: ott ugyanis termelőktől származó alapanyagokból igazán megfizethető áron és hangulatos körülmények között kerülnek az asztalra a fogások. Kihagyhatatlan a cevapcica, a balkán „street food”, illetve mindenképp kóstoljunk tenger gyümölcseit, hiszen ezek itt frissen, aznap reggeli fogásból kerülnek a tányérra. Italok tekintetében is érvényesül az olasz hatás, hiszen közkedvelt ital az Aperol, amit a tengerparti bároktól a város belsejében lévő szórakozóhelyekig szinte bárhol fogyaszthatunk.

A városnézés, a fürdőzés, és a gasztronómiai élvezetek mellett, akinek még ideje engedi rengeteg kirándulás közül válogathat, amelyekre a kikötő soron felállított pavilonokban, vagy az óváros utazási irodáiban is lehet jelentkezni. A lehetséges programok sorát olyanok színesítik, mint Delfin-les, naplementés sétahajózás, fjord látogatás, nemzeti park túra, vagy akár egy egynapos velencei hajókirándulás. Aki autóval érkezik annak pedig szinte kötelező látnivaló a közeli Pula városa, ahol Európa legjobb állapotú amfiteátrumát lehet meglátogatni.

Rovinj reggeli csendje és napközbeni nyugalma estére mozgalmasságba csap át, de a zsongás nem válik akkorává, hogy ne lehessen a kikötő partjainál ülve a víz hullámzásának megnyugtató hangját hallgatni. A város tökéletes hely azok számára, akik pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni szeretnének – akár egymagukban, párjukkal vagy családjukkal.

Rovinj_5.jpg
Rovinj_4_1800px.jpg
bottom of page