Török kávézókban találkozni ezzel a finom, krémes állagú, sűrű,forró itallal. Fahéj illatú édesség, téli estéken élvezet kortyolgatni.
Az eredeti salep egy bizonyos orchideafajta gyökerének őrleményéből készül, aminek különféle jótékony gyógyító hatásokat tulajdonítanak és aranyárban mérik. Intenzív íze miatt erős hígításban is élvezhető, de ha magunk szeretnénk házilagosan előállítani, akkor kukoricakeményítővel próbálkozzunk. (Vagy vegyünk instant salep port.)
Sághi Ágnes receptje.

SALEP receptje
Hozzávalók / 2 adag
-
1 csapott evőkanál kukoricakeményítő
-
6 dl tej
-
2 csapott evőkanál cukor (édesítőszerrel vagy mézzel helyettesíthető)
-
fahéj ízlés szerint
Elkészítés
-
A kukoricakeményítőt egy kis lábasba szórjuk, majd felöntjük a hideg tejjel, és csomómentesre elkeverjük.
-
Közepes tűznél folyamatos kavarás mellett felforraljuk, és besűrítjük az italunkat. A cukrot vagy helyettesítőjét csak a legvégén adjuk hozzá, és alaposan elkeverjük.
-
Hőálló pohárba vagy bögrébe töltjük, és a tetejét alaposan megszórjuk fahéjjal.