top of page

Nászúton Szlovénia

szívében

Koperi kiruccanással

_MG_8716_1_2000px.jpg

Szlovénia a maga mesés természeti adottságaival kiváló helyszín az esküvő utáni legszebb napok eltöltéséhez, megtalálható benne a mediterrán tengerpart, az Alpok hegyvonulatai, az eldugott tavak és rejtett kanyonok, a hegyvidéki folyók és cseppkőbarlangok. Éppen ezért rengeteg kirándulási és sportolási lehetőség várja az ide érkezőket: a vizeknél sétahajózás, búvárkodás, a barlangokban extrém túrák vagy épp falmászás, a hegyvidékeken pedig télen síelés, jobb időben raftingolás, sárkányrepülőzés és a túrázás csalogatja ide a az aktív pihenést kedvelőket, a romantikára vágyóknak pedig vannak itt gyógyvizek, gyönyörű tengerpartok és csodálatos vízparti és naplementés panorámák.

Lilián_vágott.jpg
Lackó mellkép_1200px.jpg
Szöveg: Lekics Lilian
Fotók: Tóth László
_MG_8690_filtered_2000px.jpg

Bled, a csodálatos

A Bledi-tó, a Júlia Alpok utolsó nyúlványai között helyezkedik el, egy valóságos kincs, a vize olyan tiszta, hogy a partról szabad szemmel figyelhetjük a halrajok vonulását. Érkezésünk után egy nagyobb sétára indultunk, hiszen a tó körül egy kiépített turista út vezet körbe, hol magasabban, hol pedig fa mólón a vízen. Ez a nagyjából 6 km-es túra biciklivel is megtehető, de aki fényképezni vagy gyönyörködni szeretne a természetben, annak inkább a séta ajánlott - akár könnyed, utcai ruhában, hiszen tényleg kiépített a környezet. A séta során felmérhetjük a strandokat és azok jellemzőit, illetve útba ejthetjük a híres kávézót ahonnan a történet szerint a híres bledi krémes származik. Aki pedig meg bírja toldani az utat egy nagyjából 15-20 perces kitérővel, az egy hosszú lépcsősoron keresztül felmehet Bled várába, ahonnan pazar kilátás tárul a tóra. A vár belsejének megtekintéséhez belépőt kell vásároljunk, de már az épület lábától is gyönyörű kilátás tárul elénk.

A tó körül rengeteg szálloda és apartman található gyönyörű kilátással a tóra és környékére, ez a része a városnak szinte csak a turistáké. Mi az egyik frissen felújított szállodában szálltunk meg, mely fényűző, modern szobákkal és fenséges ételekkel kényeztetett. Egész Szlovéniára jellemző a helyiek kedvessége és vendégszeretete, a vendéglátó egységek árai pedig nagyon hasonlóak a magyar árakhoz, így nyugodtan betérhetünk a helyi éttermekbe, kávézókba.

A Bled-i tó körül több szabad fürdőhely található, de van belépőjegyes kiépített strand is. A helyiek nagy része egyébként nem veszi igénybe a strandokat, hanem azokon a területeken, ahol nem tiltott a fürdőzés szépen beleereszkednek a vízbe. Második alkalommal mi is egy ilyen „vadregényesebb” strandon töltöttük a napunkat és az igazat megvallva sokkal hangulatosabb volt az érintetlen, természetes partszakasz – bár ezek a részek mind hirtelen mélyülnek, ellentétben a szabad strandok fokozatosságával.

A tó közepén fekszik az emblematikus kis sziget, rajta a gyönyörű fehér Szűzanya templommal és a hozzá felvezető hosszú lépcsősorral. A szigetet kétféle módon közelíthetjük meg, az egyik a tradicionális csak Bledben ismert „pletna” hajó, melyet a velencei gondola alapján készítettek és 15 embert tud egyszerre szállítani. A hajót (a gondolához hasonlóan) egyetlen úgynevezett „pletnar” vezeti, aki evező mozdulatokkal viszi a turistákat a szigetre, nagyjából 15 perc alatt. A másik megközelítési mód a csónak bérlése, mely szinte mindegyik szálloda kínálatához tartozik. Ebben az esetben 2-4 fő csónakázhat a tavon, vagy köthet ki akár a sziget partjainál.

_MG_8544 (1)_2500px.jpg

Irány a tenger! - Koper

Nászutas pár lévén m már alig vártuk, hogy láthassuk a tengert! Útközben gyönyörű panorámák tárultak elénk, hiszen az autópálya, amelyen haladtunk a híresen zöld szlovén hegyeket szelte át. Koper városába az esti órákban érkeztünk meg, így a naplementében kapaszkodtunk fel szálláshelyünkre, mely a belváros zajától távolabb, egy közeli domb tetején lévő apartman volt. A magánszállás teraszáról remek kilátásunk nyílt a tengerre és a kikötőre, a közeli dombokat szőlő ültetvények és kisebb birtokok terítették be. Koper itáliai htásokkal átitatott, történelmi belvárosában töltöttük az első estét, amely szerencsére megőrizte autentikus mediterrán városi hangulatát. Talán a leghíresebb része a városnak a Tito tér, amely az óváros ékköve az őt körülvevő fehér történelmi falakkal. Aki járt már Velencében, azt kicsit a Szent Márk térre emlékeztetheti nagy kockaköveivel illetve székesegyházával. A téren található Loggia velencei gótikus stílusban épült, úgyhogy nem meglepő a hasonlóság a két város hangulata között. Az óváros este is tele van élettel, nagyon sok éttermet találhatunk, a kávézókban pedig helyi süteményeket lehet kóstolni. A parton a legnagyobb talán az élet: hangos a helyi családoktól illetve fiataloktól, sok helyen utcazenészek szórakoztatják az arra járókat. Ottlétünk alatt egy street food kocsi is gazdagította az éttermek palettáját, ahol a tenger gyümölcseit kóstolhattuk meg, friss alapanyagokból és igazán remek áron.

izola_2500px.jpg

Izola strandja

Mindössze 10 percre van Kopertől autóval Izola, amely a városi nyüzsgéshez képest hosszabb és természetes strandot mondhat magáénak a koperi kövezetthez képest, ide a második napon el is látogattunk egy kis tengerparti fürdőzés céljából.

Izola szintén egy velencei stílusú apró városka, amelyben érdekes módon az óváros és a tengerpart szinte egymásba ér: a kövezett utcákról egy parkba vezet utunk, mely a tengernél végződik és igazából az egész park egy nagy szabad strandként funkcionál. Az apró kavicsos, hosszú partszakasz nagyon kellemes, kristálytiszta vizű és nem hirtelen mélyülő. Kis sétával elérhető egy sziklásabb rész, ami fotózás, illetve búvárkodás céljára sokkal alkalmasabb. Olyan nagy a biciklis forgalom, hogy a kerékpárutak mellett végig a tengerparton tárolók vannak, ezért a bringákat is rendezetten lehet letenni a fürdőzés idéje.

predjama_2500px.jpg

Vár a barlang előtt

A következő nap Szlovénia szíve felé vettük az irányt; első megállónk Predjama volt, amely a sziklafalba épített váráról híres. Az ország megannyi vára közül talán ez a legkülönlegesebb, már csak azért is megéri megállni, hogy kívülről megtekinthesse az ember, hiszen nem mindennapi látvány a sziklák közül kikandikáló erődítmény. A felnőtt belépő kb. 5 ezer forint körül mozog, de nagyon megéri, mivel magyar audio guide-ot kapunk hozzá, amivel a vár minden egyes termének történetét meghallgathatjuk. Aki pedig több időt is tud szánni a környékre, a híres Postojnai Cseppkőbarlanggal is összekombinálhatja a belépőt, mert a két helyszín nagyon közel fekszik egymáshoz. A bakancsos turisták részére még vezetett túra is indul a két látnivaló között. Mi csupán a várat tekintettük meg, ami nemcsak látványa miatt nem mindennapi, hanem azért is, mert belső része egy igazi barlangrendszerben végződik, melybe a turisták is egy darabon betekintést nyerhetnek. A vár közelében több hangulatos vendéglő is található, helyi fogásokkal és csodálatos panorámával az építményre.

szurdok_2500px.jpg

Szurdok kaland

Az utolsó szlovéniai napunkat a Bledtől kb. 15 perc autózásra található festői Vintgar-szurdokban töltöttük. A kirándulóhely méltán a turisták egyik kedvence, hiszen egy kiépített fa lépcsősoron és hidakon keresztül ível át az út a kristálytiszta, gyors folyású folyón melynek útja során sok kisebb vízesést is megcsodálhatunk. A csodás panorámával tarkított gyalogút kb. 45 percet vesz igénybe, a végponttól pedig választhatunk, hogy a rövidebb kis falvak között kanyargó, vagy a hosszabb erdei túraútvonalat választjuk.

bottom of page