top of page
Making Pasta

HOZZÁVALÓK        A KONYHA VILÁGÁBÓL          INGREDIENTS

SZÓJASZÓSZ

Soya souce

A világ egyik legrégibb  fűszerező alapanyaga, amely elválaszthatatlan az ázsiai konyhától, Kínából származik. Innen elsőként Japánba terjedt tovább, majd  bekerült a többi  ázsiai ország konyhájába is, ahol alaposan megvetette a lábát.  Igaz, némi eltérés tapasztalható az egyes országok szójamártásai  között,  mert az alapanyaga - szójabab - megegyezik, de bizonyos országokban egyes fajtáit különböző arányokban búzával vagy árpával is keverik.

Előállítása

A szójamártás alapja a szójabab. A szósz előállítása három lépésben történik.  Először a nagy  kádakba helyezett szójababot (az egyéb helyi hagyományoknak megfelelő gabonafélével együtt)  egyfajta gombatenyészettel - Aspergillus - oltják be , hogy erjedésnek induljon.

sauce-2770300_1280.jpg

Három napig érlelik így a masszát, majd második lépésként tartályokba töltik és felöntik sós vízzel. Az így keletkezett keveréket hónapokig magára hagyják tejsavas baktérium és élesztő társaságában,  hogy kialakulhasson a jellegzetes íz és aroma. A harmadik lépés során a masszát leszűrik, pasztőrözik és csomagolják.

Az eljárás nem annyira bonyolult, mint amennyire időigényes, és köszönhetően a természetes erjesztésnek az eredmény egy rendkívül vitamindús, fűszeres, emésztést javító mártás, amellyel  leveseket, húsokat, halakat, zöldségeket ízesíthetünk.

close-up-chopsticks-and-soy-sauce-near-r

Fajtái

Alapvetően két fajtáját különböztetjük meg. A világosabb színűt, amely sósabb ízű, elsősorban  fogyasztás előtti utóízesítésre  használják, míg a sötétebb színű szójaszósz inkább főzéshez, pácoláshoz  használható.

Ezen kívül különbség van a kínai és a japán szójamártás között is, a kínai sötétbarna színű és sűrűbb, a japán  inkább feketés és hígabb állagú. A különbség annak köszönhető, hogy Japánban  szójababot és búzát fele-fele arányban használnak a mártás előállításához.

Sághi Ágnes

korean-noodles-with-thick-sweet-soy-sauc
© Copyright
bottom of page