top of page

NAGYVILÁG

Sri Lankát látni és...  2.

Szöveg & fotók:  Szeszler Szilvia
IMG_20180701_120057.jpg
IMG_20180629_125312.jpg
IMG_20180629_165816_BURST001_COVER.jpg

Mi is hivatalosak vagyunk az esti szertartásra, ahol fehér ruhába öltözött – a fehér a tisztaság és elhivatottság jele a sri lankai emberek között, ezért minden vallási szertartáson ezt viselik – tömeg várja sorát, hogy vethessen egy pillantást a szentélyre, ahol a fogat őrzik. Néhány kiváltságos be is mehet, de hogy ők láthatják-e azt nem tudom, mi kívülről vethetünk a szentélyre egy pillantást egy-másfél órás várakozás után a tömött sorban. A szertartás és a templomban töltött idő fenséges, spirituális, mindenhol imádkozók, férfiak és nők vegyesen, öregek és fiatal anyák karonülő gyermekekkel.

Másnap visszatérünk a hegyekben levő szállásunkból a városba és megtekintjük a híres botanikus kertet, amely egy másik világ, nem igen hittem volna, hogy lehet Sri Lanka, azon belül Kandy természeti szépségét fokozni, de ez itt maga a mennyország 60 hektáron, a közeli Peradeniyában. Sri Lanka legimpozánsabb és legnagyobb botanikus kertjét egykor csak a királyi család tagjai láthatták, ma nyitva áll a nagyközönség előtt. Fő attrakciói a különleges orchidea gyűjtemény, a királyi pálmák sétánya, a 40 méter magas óriási bambuszok, az óriási fügefa a nagy gyeptengeren hatalmas törzsével és esernyőszerű lombkoronájával. Este megtekintjük a híres Kandy tánc- és tűztánc bemutatót, amely igen fergeteges és sikeres, néhol hajmeresztő mutatványokkal és mivel az első sorban ülünk, időnként a megpörkölődés lehetőségével.

 

Másnap reggel a hegyek egy másik fajtája vesszük az irányt – nem is akárhogyan, hanem a híres vasútvonalon: irány Nuwara Eliya, avagy az itteni Little England. Nos, itt a mozdony füstje szószerint rendesen megcsapott, lévén végig fotóztam és videóztam a 4-5 órás vonatúton. Lassan kapaszkodik felfelé a történelmi mozdony és kocsijai, és klímát váltunk: ez már egy szubtrópusi hegyvidéki éghajlat, lassan átalakul a dzsungel növényzet hegyvidékivé, eső mindenhol és felhők, amelyek itt-ott vastag párnával takarják a hegyeket, hihetetlen, hogy ez is a trópusi Sri Lanka. 2000 méter magasan járunk, vízesések, barlangok és természetesen tea ültetvények hosszú kilométereken és hegyláncokon át. Az angolok csak ezen a klímán, itt bírták ki az életet anno, nos ennek számos nyoma van még ma is: a Queen’s Week-end House, a Grand Hotel, a Hill Club a Szt. András hotel és a városi posta épülete és számtalan hétköznapi épület, egykori gyarmati stílusban. Ma felújítva, eredeti berendezési tárgyakkal hotelként működik némelyik, angol stílusú gyeppel és kerttel a ház körül. Tiszta tudathasadásos állapot: mintha Angliában lennénk – mellette egy teaültetvény a házak között.. A ruházatot melegre cseréltük, természetesen.

A délután a természeti kincsek látogatásának jegyében telik, nem is akárhogyan! A Minneriya Nemzeti Parkot látogatjuk meg, egy szafarira vagyunk hivatalosak. Közeledvén a helyszínhez többször látunk a terepen elefántokat, amelyeket, ha az utakhoz közelítenek, durranó patronos lövéssel ijesztenek vissza a vadonba. A nemzeti park növényzete gyepes területekből, fás- és cserjés ligetekből és egy hatalmas tórendszerből áll, amelynek területén elefánt hordák élik békés mindennapjaikat, róják kilométeres túráikat, háborítatlan, ideális körülmények között. A túra nemhogy off-road, de off-off roadnak mondanám, ahogy a terepet megjárjuk és hamar köddé foszlik az a tervem, hogy állva fotózok vagy filmezek a rendkívül egyenetlen terep miatt. Így aztán megállunk időnként és úgy készítjük el a felvételeket. Lélegzetelállító a látvány, megáll az idő, ahogy az elefánt, bivaly, vaddisznó csordák között leállunk és figyeljük őket a nagy csendben. Számos madárfaj, de sakálok és más vadak otthona is Sri Lanka sok vadasparkja, nemzeti parkja közül az itteni, a Minneriya Nemzeti Park.

 

És eljött a nap, amikor utazásunk egyik csúcspontja – értsd szó szerint – a program: a Szigirija szikla és az azon álló ősi erőd, királyi citadella és kertrendszerek meglátogatása – de mindenekelőtt a szikla megmászása. Gyönyörűen megtervezett ősi kert és tórendszer vezet a sziklához, amely  állítólag 200 méter magas – szerintem minimum 20 kilométer. Lépcsőkön lehet a túrát megtenni. Az első tüdő- és szívszaggató 10 emeletnyi lépcső után elgondolkozunk, hogy menjünk-e tovább, annál is inkább, mert a hegy közepe táján csigalépcső vezet felfelé majd lefelé egy szint eléréséhez – mindez a hegyen kívül, szó szerint az égben sétál az ember. Tériszonyosok menyországa.. kerítéssel védett ez a rész, de szinte levisz a szél, olyan erős. Kárpótolnak viszont a hegyoldalt beborító meseszép festmények, amelyek – többek között – az egykori király, Kásjapa háremének hölgyeit is ábrázolják. Na de másszunk tovább a hatalmas oroszlán lábakkal díszített kapu szintjére, amely egy kisebb térnyi vízszintes területen található és innen már csak mintegy 10 emeletnyit kell mászni a tetőn található díszkertek, udvarok magasságába, a tetőre. A látvány természetesen megéri, alattunk a meseszép dzsungel egészen a látóhatárig.

Kipipálhatjuk a fenséges Szigiriját, irány le délre Kandy, az ország kulturális központja felé, amely természetföldrajzilag is az ország közepe. Bevesszük magunkat a hegyek közé, a kisbusz szerpentineken kaptat egyre feljebb. Ez még az a hegyvidék, ahol a trópusi dzsungel növényzet az úr, szívesen aludnék, de úgysem tudok a rengeteg kanyar miatt, inkább gyönyörködöm a természet megunhatatlan gazdagságában, sziklák, a dzsungel, a folyók és vízesések vidéke ez. Kandy jelentése is a “Város a hegyekben”. Központja a Kandy városa, amelynek központja a Sri Wickramarajasinghe király által kiépített tó és környéke, mellette a Szent fog templomával, amelyben állítólag Buddha egyik fogát őrzik. A híres fő templom mellett a komplexum egy sor kisebb templomot, szentélyt és múzeumot is magában foglal.

IMG_20180701_144257.jpg
211 Jetwing Hotel.jpg

Szállásunk egy brit koloniális épületben van, az egykori ültetvényes klubháza volt – ma a Jetwing hálózat egyik luxus hotele -, ahol szintén mintha visszamentem volna az időben pár száz évet, úgy érzem magam a szobámban. Másnap megtekintünk egy tea ültetvényt és egy gyárat is, ahol megtudjuk hogy a tea leveleket ültetésük alapján három tengerszint feletti magassági szint és a méretük szerint osztályozzák, így alakul ki az a 9-12 kategória, amely szerint feldolgozzák és értékesítik. A leveleket a mai napig szigorúan kézzel szedik a minőség megőrzése végett. Itt is, ahogy Sri Lankán mindenhol ezt a kíváló fekete teát isszuk, cukorral és tejjel, ahogy az dukál.

Fájó szívvel veszünk búcsút a hegyektől és még sokfelé megállunk fotózni a fákra leülő felhőket, vízeséseket és teaültetvényeket. A hegyekből lassan leereszkedünk a szerpentinek végtelen során és lassan visszaautózunk a keleti partra Negomboba, amely a legnagyobb keresztény kolónia helyszíne, halászfalú és az európaiak klasszikus nyaraló helye is. Mindenhol vitorlások és kis hajók, a hires Dutch Canal egy mesés szépségú szakasza, a Negombo laguna helyszíne és kiváló érkezési és indulási helyszín egyben, hiszen 25 kilométernyire van a nemzetközi repülőtértől. Viszlát Sri Lanka, biztos, hogy visszatérünk, mert meglátni és..

Sri Lankán kiváló a közlekedés, bárhová könnyen el lehet jutni buszjáratokkal (egyszerű és légkondicionált nagy buszokkal is) vagy vasúttal, amelyet ki tudja miért, az európaiak nagyon kedvelnek. Az árak olyan 200 km-es szakaszra 1500-2000 Ft-ba kerülnek maximum). Az iránytaxik is népszerűek, kiváló autókkal a fenti szakaszra 20 000 Ft-nak megfelelő összegért visznek el. Érdemes többen utazni és szétosztani a költséget.

bottom of page