top of page

NÉPEK KONYHÁJA - RECEPTEK

PEOPLE'S CUISINE - RECIPES

Simit_2000px.jpg

SZIMIT

Fotó:  Jakatics Róbert

Egyiptomban szemitnek hívják ezt a belül puha, kívül szezámmaggal borított, ropogós karikát, Törökországban szimitnek, Görögországban pedig kulurinak. Nevezzék bárhogy is, csak úgy eteti magát. Itthon is kapható török kifőzdékben, de a házi készítésűbe belegyúrja az ember szívét-lelkét.

Sághi Ágnestől kaptuk ennek a csemegének receptjét.

tr.png
egypt.gif
flat,750x1000,075,t.jpg

SZIMIT receptje

Hozzávalók / 4 adag

 

Elkészítés

  1. Egy serpenyőben jól melegítsünk fel másfél deci tejet, de ne forraljuk fel. Öntsünk hozzá 1 dl meleg vizet, majd keverjük bele a zsírt, a vajat, a cukrot és a sót. A zsiradékok elolvadnak, a cukor és só feloldódik, egy kicsit hűlni hagyjuk.

  2. 1 dl langyos vízbe morzsoljunk bele 1,5 dkg friss élesztőt, egy kevés cukorral, és várjuk meg, míg habosra felfut.

  3. Közben kimérjük a lisztet, ha az élesztő felfutott, beleöntjük, majd a tejes keveréket is hozzáadjuk, és robotgéppel elkezdjük összekeverni. Kb. 10 perc után, miután összeállt, félretesszük, és egy negyed óra elteltével folytatjuk a dagasztást, mindaddig, amíg szép, homogén, ruganyos kelt tésztát kapunk. Ekkor két cipót formázunk belőle, és letakarva meleg helyen kelesztjük egy órán át.

  4. Ha megkelt, az egyik cipót felezzük-felezzük-felezzük, amíg 8 db kicsi tésztát kapunk. A kis darabokból kb. 10 cm átmérőjű, 1 cm vastag rudakat sodrunk, amit karikába összefogunk. Közben egy tojást felütünk és elkeverjük 2 evőkanál vízzel. A tésztakarikákat óvatosan megmártjuk a tojásban, majd megforgatjuk a szezámmagban, és egy kizsírozott tepsin sorba rakjuk. Ez egy kicsit ragacsos folyamat, de remekül igazgatható a tepsin a tészta.

  5. A másik cipóval ugyanígy járunk el. A tepsire rakott karikákat még letakarjuk egy konyharuhával, és pihentetjük egy fél órát. A sütőt előmelegítjük 230 fokra, a szimitet 5 percig ilyen magas hőmérsékleten sütjük, majd a hőmérsékletet lecsökkentjük 180 fokra, és 10-15 perc alatt befejezzük a sütést. Ebből a mennyiségből 16 db szimit lesz, amit frissen magában is ehetünk, vagy tetszés szerint vajjal, lekvárral, mézzel gazdagíthatjuk.

© Copyright
bottom of page