top of page

NAGYVILÁG

Sawaddee – Üdvözlünk Thaiföldön!            1.        

Szöveg és fotók:  Szeszler Szilvia

Hófehér homokos partok, kókuszpálmák, egzotikus növények és vadvilág, őserdők,  az ősi, (semmi) máshoz nem hasonlítható kultúra és építészet-  mindannyiunkban él egy kép Thaiföldről. És valóban: az egykori Siam, a „Mosoly országa” a kultúra, a természeti és történelmi kincsek gazdag tárháza, mára a dél-kelet ázsiai trópusok legnépszerűbb és leglátogatottabb turisztikai  célpontja. Amazing Thailand .. Thaiföld valóban csodálatos. 

 

Négyrészes sorozatunkban közelebb szeretnénk hozni az általunk meglátogatott és megismert thaiföldi nevezetességeket, szigeteket, az embereket, a kultúrát - természetesen a teljesség igénye nélkül -, melyből most adunk egy kis ízelítőt.

 

Történelem

A mesés Siam történetét az 1200-as évektől jegyzik, noha történelme évezredekre vezethető vissza. A dél Kínából eredő folyók nyomában lassan thai, khmer és mon népek vándoroltak a termékeny völgyekbe. Az apró thai városállamokból kialakult először a Szukothai majd az Ajutthaja királyság. A thai nép térhódításával egyidejűleg terjedt el a Chao Phraya folyó mentén a Theavada buddhizmus, a thai ABC és a thai művészet. Ayutthaya lett az új főváros, 1350-től egészen 1767-ig, fellendítve a kereskedelmet, a nemzetközi kapcsolatokat, egészen addig, amíg Burma le nem igázta. Miután Taksin király kiűzte a burmaiakat, 1. Ráma, a mostani Chakri dinasztia első tagja Bangkokot tette meg fővárossá. Kiváló politikájának köszönhetően Thaiföld nem vált egyetlen ország gyamratává sem. A Thaiföldi Királyság jelenlegi államformája alkotmányos monarchia, vezetője Bhumibol Adulyadejt, a jelenleg uralkodó király, akit  rendkívüli tisztelet övez az egész országban.

A főváros

Bangkok, „Ázsia Velencéje”, a világ egyik legnagyobb városa, a Chao Phraya folyó jobb partján terül el. A tíz millió lakosú város már első látásra lenyűgöző, szinte ijesztő méreteivel azonnal elnyeli az odautazót. Az utcára kilépve elveszettnek hisszük magunkat az óriási forgalomban és zajban a felhőkarcolók százai között. Ha a városnézéshez a tömegközlekedést választjuk, ez légkondicionált buszokon mindössze 10-15 Baht (70-100 Ft), a bangkoki magasvasúton történő utazás is mindössze 20-25 Bahtba kerül, de ha nem vagyunk biztosak tájékozódási képességeinkben, nyugodtan utazhatunk taxival, mely 50-70 Baht egy kb.  félórás úton. „Kötelező” látnivalók Bangkokban: a Grand Palace komplexum, ezen belül a Wat Phra Kaew (Smaragd Buddha temploma), a Wat Arun (Hajnal temploma), Wat Pho (Fekvő Buddha temploma), Wiman Mek Palota, Jim Thomphson házimúzeuma, Wat Saket (Aranyhegy), a Muang Boran (Ősi Város), a National Museum in Bangkok (Nemzeti Múzeum), ezekre feltétlenül szakítsunk időt.

 

Az egzotikus  szigetek

A Thaiföldre utazók számára a Buddhista szentélyek, paloták, egyéb kulturális látnivalók mellett az egyik legnagyobb  vágyálom, hogy eljussanak a trópusok egyik mesés szigetére. Ez az álom hamar be is teljesül, ahogy a fővárost elhagyva megérkezünk akár Samuira, Phuketre, Koh Taora vagy a kisebb szigetek egyikére, Koh Phanganra, Koh Nangyuanra. Minél jobban távolodunk a fővárostól, a szigetek egyre „zöldebbek”, egyre inkább a buja természet, az ősdzsungel az úr. Az ott élők tudatosan őrzik meg a természetet, az épülő hotelek magassága például nem haladhatja meg a pálmafákét, nem tűnheti ki a természetből.

Földrajzi elhelyezkedés, éghajlat

A a dél-kelet ázsiai régió szívében fekvő Thaiföld délen Malayziával és a Thai öböllel, nyugaton és északon Myanmarral (Burma), észak-keleten Laosszal, nyugaton Kambodzsával és az Andamán tengerrel határolt. Nagysága Franciaországnyi, lakosága mintegy 62 millió.

 

 

Lakosság, nyelv, vallás

Az első látásra tapasztalható etnikai sokszínűség annak köszönhető, hogy az egykori Sziámon keresztül haladtak át dél-kelet ázsia vándornépei, a terület mára egyfajta kohéziójává a thai, mon, khmer, laoszi, kínai, maláj, perzsa és indiai népeknek. A thai nyelv számunkra teljesen érthetetlen mind írott mind beszélt formájában, de szerencsére valamilyen szinten mindenki beszél angolul vagy valamilyen más európai nyelven, úgyhogy jó eséllyel meg tudjuk értetni magunkat. Vallását illetően a lakosság 95 %-a théraváda buddhista.

bottom of page