NÉPEK KONYHÁJA - RECEPTEK
PEOPLE'S CUISINE - RECIPES

TAWA PARATHA
indiai lepénykenyér
Fotó: Jakatics Róbert

pl. a Jalfrezi csirkéhez (is) fogyaszthatjuk
Az indiai konyha gazdag ízvilágához kiváló köretként ajánljuk ezt a tulajdonképpen egyszerű kenyérlepényt, még akkor is, ha az európai etikettnek megfelelően késsel-villával próbáljuk fogyasztani pl. az oldalunkon ajánlott Jalfrezi csirkével. Viszont, ha az itteni szokásainkon átlendülünk, akkor törjünk belőle bátran, tunkoljuk, mártogassuk - csak, mint ők - ezeket a lédús, szaftos indiai fogásokat.
Sághi Ágnestől kaptuk ezt a receptet

TAWA PARATHA receptje
Hozzávalók / 4 adag
-
40 dkg finomliszt
-
1 ek só
-
1 késhegynyi sütőpor
-
4 dl víz (langyos)
-
2 ek napraforgó olaj (a kenéshez)
-
4 ek vaj (a tálaláshoz)
Elkészítés:
-
A lisztet összegyúrjuk a sóval, sütőporral, és annyi vízzel, hogy közepes keménységű, nyújtható tésztát kapjunk.
-
A tésztából 8 gombócot csinálunk. (Kicsit nagyobb tojásnyi méretűek lesznek.)
-
Egyesével kinyújtjuk, kb. 20 cm átmérőjűre, majd kicsit az ujjunkkal megkenjük olajjal a felületét.
-
A felső szélénél fogva legyezőszerűen összehajtogatjuk.
-
Csiga formájúra körbetekerjük.
-
Majd rátenyerelünk, és újra kinyújtjuk.
-
Zsiradék nélküli teflonserpenyőben mindkét oldalát megsütjük, majd még melegen megkenjük vajjal.
-
Mártogatós indiai fogásokhoz fogyasztjuk.