top of page

NAGYVILÁG

Tenerife 3_szalag_2200px.jpg

TENERIFE

Piramisok, bálnák, havas csúcsok

Szöveg & fotók: Szeszler Szilvia

Kolumbusz Kristóf maga sem gondolta volna, amikor hajóútjai során itt töltötte fel még utoljára készleteit, hogy a Kanári-szigetek néhány száz év múlva a mostanra már sok száz milliós Európa nyaraló szigetei lesznek. A vulkáni eredetű szigetcsoport - ahogy a hasonló, nagy hajózási útvonalak mentén fekvő szigetekkel lenni szokott általában - sok mindenen ment keresztül, ősi és középkori civilizációk hagyták rajta kulturális, gazdasági és genetikai nyomaikat.

A szigetcsoport legnagyobbika és legnépesebbje a lélegzetelállítóan szép, egzotikus és vadregényes Tenerife, amely mindössze 300 kilométernyire van Afrikától, még ha furcsa is kimondani, de Marokkó déli partjai a tengeri szomszédja. A szigetet egy hatalmas vulkáni kitörés alkotta, melynek nyomán ma itt található Spanyolország legmagasabb pontja a Pico del Teide vulkán, amely jelenleg „mindössze” 3718 méter magas hófödte csúcsaival emelkedik túl a felhőkön. Valaha 7000 méter lehetett, derítették ki a kutatók, de így fele annyiként is rendkívül monumentális látványt nyújt. Körülötte ennek megfelelő, kissé szeles, néha napján hűvös időjárás uralkodik, amelyet megtapasztalhatunk az őt körülvevő Teide Nemzeti Parkban. A természetvédelem alatt álló terület a Kanári-szigetek négy nemzeti parkja közül a legnagyobb, ahol egy normál kirándulás során akár 2000 méter magasságot is elérünk és ott fenn már elkel egy dzseki. A szaporább légzésünkért busásan kárpótol a rendkívüli látvány, hisz a Teidét körülvevő mintegy 17 km-es kalderán túlról csodálhatjuk egyszerre a közelebbi banán-és pálmákat és távolabbi havas csúcsokat.

Ha körbe autózunk a szigeten, csak kapkodjuk a fejünket a rendkívüli látványtól és szinte lépten-nyomon megállnánk, hogy gyönyörködjünk a természet bujaságában. A vadregényes, felhőkig felkúszó vulkáni hegyoldalak lábát még pálma és banánligetek, majd feljebb erdők borítják, aztán már csak a puszta kopárság üzeni, hogy hajdan itt vad erők törtek fel a föld gyomrából. Amikor itt-ott megállunk, a véget nem érő természeti és kulturális látnivalók bősége zavarba ejtő, így aztán csipegetünk ebből is, abból is.

Los Gigantes sziklái és bálnales – A természet gyöngyszemeinek egy rendkívüli remekét tekinthetjük meg, ha Tenerife nyugati parjtán, amikor a Los Cristianos-i kikötőből induló  sétahajók egyikére ülünk, amelyekkel bálnalesre megyünk. A Los Gigantes megnevezés gigantikusat, hatalmasat jelent, amely valóban igaz a part szikláira, amelyek némelyike eléri akár a 800 méteres magasságot is. Gazdag állatvilág él rajta, vízimadarak tízezreinek otthona. A közeli vizeken pedig igazi óceáni élményben lehet részünk: több tucatnyi tengeri óriás faj között, itt élnek a barázdás-és a kék bálnák, valamint több delfin faj is.

 

Icod de los Vinos és az ezeréves sárkányfa park – Tenerife északi részén található egy rendkívüli természeti képződmény, a  több mint 800 éves, élő nemzeti műemlék, az „ezeréves” sárkányfa. A lenyűgöző 18 méter magas és 20 méter átmérőjű törzzsel rendelkező fa köré megalkotott Parque del Drago Milenario parkban találhatók más, csak itt őshonos növényfajok is és Tenerife őslakosainak síremlékeiből is láthatunk néhányat.


A Güimari piramisok – Ugye, nem gondoltuk volna, hogy Tenerifén piramisok találhatóak? Pedig igen. A szigeten több helyen is előfordulnak ezek a lenyűgöző építmények, de Güimar falucska határában a korábbi kilencből mára még mindig megmaradt hat nagyobb kőpiramis.

Santa Cruz, a főváros – A lakosság kétharmada él ebben a városban, amely a sziget gazdasági és kulturális központja. A Kanári-szigeteknek két fővárosa van Las palmas és Santa Cruz és négy évente adják át a stafétát  egymásnak. Méretét, lélekszámát tekintve Santa Cruz a második,  vonzáskörzetével együtt több, mint 400 ezren élnek itt. A városban az az érzésünk, mintha valamelyik nagy dél-amerikai metropoliszban lennénk és nem véletlenül: az említett újvilági városok innen „koppintották” a város tervezési ötleteket. Az Atlanti óceán egyik legnagyobb és legszebb kereskedelmi és privát kikötőjével is Santa Cruz büszkélkedhet, itt épült a hatalmi csatározások idején a lenyűgöző Castillo de San Juan Batista, más nevén a Castillo Negro, azaz a fekete erőd.

Loro Park – Szenzációs állatpark Tenerife északi részén Puerto de la Cruzban, amely a TripAdvisor szerint 2 éve a világ legjobb állatparkja lett. Ez így igaz, egész napos programra készüljünk, ha ide megyünk.

La Laguna - A városka utcáin sétálva a gyarmati stílusú építészet remeke minden egyes épület, minden erkély és kapu, minden belső udvar. Az óváros 1993 óta UNESCO világörökségi helyszín. A neoklasszikus stílusú székesegyház, a Krisztus-templom, a  Salazar-palota, a Santa Catalina- és a Santa Clara-kolostor csak néhány a látnivalók közül, úgy hogy szánjunk rá minél több időt, hogy felfedezhessük a 15. század építészetének és művészetének eme remekét.

Buszból_800px.jpg
szikla_800px.jpg
Havas_800px.jpg
Öböl_800px.jpg
Tenerife_800px.jpg
piramis_800px.jpg
© Copyright
bottom of page